Vapaaehtoistyön sisällyttäminen ansioluetteloon

Työnhaku on itsessään kokopäiväinen tehtävä aina saatekirjeen muokkaamisesta LinkedIn-yhteyksien hyödyntämiseen. Miten voit siis kiinnittää huomiota ja hankkia kilpailuetua? Yksi tärkeä vaihtoehto on vapaaehtoistyö.

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni
Sisällysluettelo
Sisällysluettelo

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni

Vapaaehtoistyö on tärkeä lisä ansioluetteloon: Se voi korvata työsuhteissa olevia aukkoja, tarjota arvokkaita yhteyksiä ja viestiä sitoutumisesta yhteisöllisiin asioihin, mikä luo myönteisen ensivaikutelman.

Mutta mikä on oikea tapa sisällyttää vapaaehtoistyö ansioluetteloon?

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä työnhakijoiden on parasta tehdä siitä erillinen osio, kun taas toiset suosittelevat sen sisällyttämistä työhistorian rinnalle. Tämän ristiriidan vuoksi tässä artikkelissa pyritään selvittämään, miten vapaaehtoistyö kannattaa lisätä ansioluetteloon, ja annetaan useita toimivia ohjeita siitä, miten voit esitellä taitojasi jokaiselle mahdolliselle palkkaavalle johtajalle.

Vapaaehtoistyökokemuksen arvo ansioluettelossa

Vapaaehtoistyökokemuksen mainitsemiseseta ansioluettelossa on lukuisia etuja. Se voi esimerkiksi vakuuttaa rekrytoijat siitä, että olet kulttuurisesti sopiva hakemaasi paikkaan.

Jos työhistoriassasi on suuria aukkoja eri tehtävien välillä, vapaaehtoistyö voi täyttää hyvin ne kolot. Haluat näyttää, että työttömyysaikana et ole vain istunut paikallasi, vaan tehnyt jotain hyödyllistä ajallasi ja ehkä hankkinut uusia taitoja. Rekrytoija haluaa nähdä, että elät muullekin kuin vain palkkakuitille. Vapaaehtoistyössa hankitut taidot voivat olla siirrettävissä työelämään.

Voit hankkia vapaaehtoistyökokemusta esimerkiksi näiltä aloilta:

 • Hyväntekeväisyysjärjestön sosiaalisen median tilien hallinnointi
 • Yhdyskuntapalvelun suorittaminen
 • Kirkon vapaaehtoistyö
 • Sairaalaradion juontaminen
 • Ulkomailla luonnonsuojelujärjestöiden vapaaehtoistyö
 • Yhdistysten tapahtumien järjestäminen

Milloin vapaaehtoistyökokemus kannattaa mainita ansioluettelossa

Vapaaehtoistyökokemuksen merkitseminen ansioluetteloosi voi olla hyödyllistä riippumatta siitä, missä vaiheessa uraa olet. On kuitenkin tilanteita, joissa vapaaehtoistyökokemuksen mainitseminen voi olla erityisen hyödyllistä:

 • Haet töihin voittoa tavoittelemattomaan organisaatioon

Etenkin voittoa tavoittelemattomilla aloilla työnantajat haluavat nähdä, että voit antaa aikaasi vapaasti asioille, joista välität. Koska viestintä on tällä alalla keskeinen taito, kannattaa keskittyä varainhankintatehtäviin tai muihin tehtäviin, joissa olet ollut aktiivisesti vuorovaikutuksessa yhteisön kanssa (esim. avustustyöntekijä, vanhustenhoitaja jne.).

vapaaehtoistyo cv

 • Olet vaihtamassa uraa

Kun olet vaihtamassa uraa tai toimialaa, voi olla vaikeaa vakuuttaa työnantajat siitä, että olet sopiva henkilö, vaikka sinulla olisikin laaja työkokemus.

 • Ansioluettelossasi on uraa koskevia aukkoja

Työpaikkavajeen ei tarvitse olla kauneusvirhe CV:ssäsi. On totta, että rekrytoijat saattavat ihmetellä suuria, selittämättömiä aukkoja, mutta vapaaehtoistyö voi auttaa kuromaan aukkoja umpeen ja vahvistaa hakemustasi.

Olitpa vapaaehtoistyössä muutaman viikon tai kuukauden, työnantajat ovat vaikuttuneita siitä, että teit jotain hyödyllistä.

 • Sinulla on vähän tai ei lainkaan työkokemusta

Jos olet juuri lopettanut koulunkäynnin tai sinulla on vain vähän työkokemusta, sinun on silti osoitettava työnantajille, että sinulla on tarvittavat taidot. Vapaaehtoistyö antaa sinulle taitoja, jotka ovat siirrettävissä mihin tahansa tehtävään tai alalle, aina viestintätaidoista kykyyn työskennellä kaikenikäisten ihmisten kanssa.

Luettele mieluumin saavutuksia kuin vastuualueita

Jos mahdollista, sinun kannattaa keskittyä ansioluettelossasi enemmän saavutuksiin kuin vastuualueisiin (tämä koskee myös vapaaehtoistyökokemusta).

Tarkoitamme tällä seuraavaa:

Oletetaan, että sinulla on kokemusta vapaaehtoistyöstä tutkimusassistenttina. Tehtävät ovat melko ilmeisiä - eli kyselylomakkeiden laatiminen ja jakaminen, asiaankuuluvien tietojen kerääminen ja analysointi, tilasto- ja analyysitehtävät jne.

Henkilöstöpäällikkö tietää tämän kaiken - hän on käynyt läpi satoja samanlaisia ansioluetteloita, joissa kaikissa mainitaan samat tehtävät.

Jos kuitenkin keskityt osoittamaan, miten olet konkreettisesti vaikuttanut tutkimukseen, esimerkiksi mainitsemalla, että 50 prosenttia analysoimastasi aineistosta käytettiin tutkimuksen edistämiseen, olet kertonut rekrytoijalle jotain täysin uutta ja vakuuttavaa, joka saa sinut erottumaan muista.

Keskittyminen saavutuksiisi, kun se on tarkoituksenmukaista, on paras mahdollisuutesi antaa ansioluettelollesi etulyöntiasema.

vapaaehtoistyo cv

Vapaaehtoistyökokemuksen rakenne

Käytitpä sitten erillistä osiota tai sisällytitkö vapaaehtoistyösi työkokemukseesi, tässä on luettelo tarvittavista tiedoista, jotka sinun on sisällytettävä vapaaehtoistyökokemuksestasi kirjoittaessasi, sekä oikea järjestys, jossa nämä tiedot on järjestettävä.

 • Vapaaehtoistehtäväsi/tittelisi, organisaatiosi, alkamis- ja päättymispäivämäärät (Päivämäärien on sisällettävä kuukausi ja vuosi.). Voit myös sijoittaa päivämäärät ennen tehtävänimikettä).
 • Lyhyt kuvaus organisaatiosta ja sen tarkoituksesta tai tehtävästä.
 • Kuvaus vastuualueista, vaikutus, joka sinulla oli tässä tehtävässä ollessasi ryhmään, ja saavutukset, joita saavutit tai joita annoit organisaatiolle. (Jos hyödynsit tehtäväkohtaisia taitoja tai teknologiaa vastuualueidesi hoitamisessa ja nämä ovat osa kyseisen tehtävän vaatimuksista, tämä on hyvä paikka mainita se. On myös suositeltavaa, että käytät jonkinlaista bullet point -muotoa vastuualueillesi ja saavutuksillesi, jotta ne olisivat luettavampia).
 • Jos et ole vielä maininnut saavutuksiasi tai haluat yksinkertaisesti korostaa niiden merkitystä, päätä osio mainitsemalla suurimmat saavutuksesi kunkin vapaaehtoistyökokemuksen aikana. (Älä unohda yrittää käyttää numeroita menestyksesi mittaamiseen).

Miten vapaaehtoistyökokemus mainitaan ansioluettelossa

Seuraavassa on muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä, kun listaat vapaaehtoistyön ansioluetteloosi:

1. Sisällytä vapaaehtoistyö kokemusosioon

CV:n työkokemusosioon voi sisällyttää kolmesta viiteen viimeisintä ja merkityksellisintä työtäsi. Jos sinulla on vain vähän tai ei lainkaan työkokemusta, harkitse vapaaehtoistehtävien lisäämistä työkokemusosioon. Muotoile vapaaehtoistyösi käyttäen samaa rakennetta, jota olet käyttänyt aiemmin hoitamiesi työpaikkojen kohdalla, mutta merkitse rooliisi "vapaaehtoistyöntekijä" sekä mahdolliset muut tittelit, kuten johto- tai esimiestehtävät, kuten "vapaaehtoistyövuoropäällikkö" tai "vapaaehtoistyön projektikoordinaattori".

OIKEA
Esimerkki:

Vapaaehtoinen, myyjä, SPR, Helsinki

Toimi kassatyöntekijänä SPR:n hyväntekeväisyysmyymälässä ja lajitteli tuotteita hyllyihin


2. Yhdistä vapaaehtoistyökokemus taitoihisi

On tärkeää liittää vapaaehtoistyökokemuksesi sellaisiin taitoihin, jotka ovat merkityksellisiä haettavan tehtävän kannalta. Lue perusteellisesti työnkuvaus, jota haet, jotta löydät tärkeimmät kyseiseen työhön liittyvät taidot ja kyvyt.

Haet esimerkiksi johdon assistentin paikkaa, ja sinulla on paljon kokemusta vapaaehtoistyön vetäjänä hyväntekeväisyyskaupassa. Vaikka sinulla on todennäköisesti ollut monia vastuualueita hyväntekeväisyyskaupassa, haluat keskittyä niihin johtotehtäviin, joita sinulla on ollut, kuten auttaminen vapaaehtoisten aikataulun ylläpitämisessä tai päättäminen siitä, mihin tietyt tavarat sijoitetaan. Korosta taitoja, joita voit siirtää vapaaehtoistyökokemuksestasi käytännön työhön.

OIKEA
Esimerkki:
 • Vapaaehtoistöissä oppinut erinomaisia viestintätaitoja eri kielillä ja erilaisten asiakkaiden kanssa

vapaaehtoistyo cv

3. Luo erillinen osio vapaaehtoistyölle, joka ei liity hakemallesi alalle

Jos sinulla on vapaaehtoistyökokemuksia, jotka eivät liity alaan, sisällytä ansioluettelosi alaosaan lyhyt vapaaehtoistyötä koskeva osio. Liitä nämä kokemukset mukaan vain, jos ne saattavat erottaa sinut muista hakijoista tai tarjota hyödyllistä kontekstia työnantajille.

Jos esimerkiksi yritys, johon haet, arvostaa sellaisten ihmisten palkkaamista ja tukemista, joilla on rikas elämä työn ulkopuolella, on hyödyllistä, että he saavat tietää panoksestasi voittoa tavoittelemattomassa järjestössä, jota kohtaan tunnet intohimoa. Toinen esimerkki voi olla, että aloitit hiljattain vapaaehtoistyön tietyssä järjestössä nuorena ja tämä kokemus on lopulta vaikuttanut päätökseesi valita tietty ura.

OIKEA
Esimerkki:

Vapaaehtoistyö

 • Toimi Ugandassa vapaaehtoistyössä, jossa järjestettiin terveydenhuoltoa vähävaraisille potilaille
 • Vapaa-ajan toiminnan järjestäminen vastaanottokeskuksessa
 • Tarjonnut kotimajoitusta pakolaisille

Konkreettinen esimerkki vapaaehtoistyön väärästä ja oikeanlaisesta ilmaisemisesta:

Väärin

Vapaaehtoinen, Leipäjono

Auttoi jakamaan ilmaista ruokaa köyhille ja koulutti uusia vapaaehtoisia.


Oikein

Vapaaehtoinen, Leipäjono, Köyhäinkeräys, Helsinki

Toukokuu 2020 - Nykyinen

 • Kouluttanut 5 uutta vapaaehtoista ja auttanut heitä kehittämään vahvan sitoutumisen yhteisön palveluun.
 • Auttoi ruoan valmistamisessa ja aterioiden jakamisessa yli 200 ihmiselle päivässä.
 • Suunnitteli ja järjesti kaksi menestyksekästä varainkeruutapahtumaa, jotka toivat ruokapankille yhteensä yli 2 500 euroa.

Mikä lasketaan vapaaehtoistyöksi

 • Pro Bono -työtä on, kun teet vapaaehtoistyötä ammatillisessa mielessä. Siinä hyödynnetään tiettyjä ammattitaitoja, joten se on hyvää vapaaehtoistyökokemusta ansioluettelossa.
 • Sairaalan vapaaehtoistyö voi osoittaa terveydenhuollon taitoja, tiimityötä ja myötätuntoa.
 • Kirkon vapaaehtoistyö ansioluetteloissa voi osoittaa johtajuutta ja organisointia.
 • Eläinsuojan vapaaehtoistyöntekijän ansioluettelon kohteet, kuten koirien ulkoiluttaminen, osoittavat myötätuntoa ja työmoraalia.
 • Hoitokodin vapaaehtoistehtävät ansioluettelossa voivat osoittaa tiimityöskentelyä, kirjanpitotaitoja ja paljon muuta.
 • Kodittomien turvakodin vapaaehtoiset ovat hyviä yhteistyökumppaneita ja viestijöitä.
 • Kirjaston vapaaehtoistyöt ansioluetteloissa osoittavat vahvat organisointitaidot.
 • Sairastuneen vanhemman auttaminen voidaan merkitä ansioluetteloon vapaaehtoistyönä.

Muita mahdollisia vapaaehtoiskokemuksia

 • Opiskelijavapaaehtoiset voivat toimia valmentajina, tukiopettajina tai verenluovutuksen avustajina. Kaikki osoittavat taitoja työskennellä yhteisen päämäärän eteen.
 • Verenluovutuksen vapaaehtoistyöntekijän ansioluettelon kohdat todistavat yleisiä taitoja, kuten tiimityötä ja myötätuntoa ja dokumentoitnitaitoja
 • Lastenhoitoalan vapaaehtoistyökokemukset ansioluetteloissa näyttävät parhaiten lastenhoitotyöpaikoissa. Ne osoittavat myös siirrettäviä viestintä- ja yhteistyötaitoja.
 • Päivähoidon vapaaehtoistyökokemus ansioluettelon luodit toimivat parhaiten päivähoidon ansioluetteloissa. Ne todistavat myös yleisiä taitoja, kuten organisointi- ja ongelmanratkaisutaitoja.
 • Ruokakomeron vapaaehtoistyökokemus ansioluetteloissa voi todistaa ihmissuhde- tai organisointitaidot.
 • Goodwill-vapaaehtoistyöntekijä ansioluettelossa todistaa vähittäiskauppakokemuksen ja fyysisen kunnon.
 • Saattohoito-vapaaehtoistyö ansioluettelossa voi osoittaa myötätuntoa ja erityisiä terveydenhuollon taitoja.
 • Vanhempien vapaaehtoistyöntekijöiden ansioluettelon tehtäviin kuuluu opettajien ja valmentajien avustaminen sekä varainkeräysten järjestäminen.
 • Koulun vapaaehtoistyö kehittää ihmissuhde- ja yhteistyötaitoja.
 • Vapaaehtoistyötä tekevillä urheiluvalmentajilla on johtamis- ja valmennustaitoja.
 • Rakennustalkoot ansioluetteloissa osoittaa yhteistyö- ja rakennustaitoja.
vapaaehtoistyo cv

Selitä työnantajille, miten vapaaehtoistyökokemuksesi tuo lisäarvoa

Riippumatta siitä, mihin laitat vapaaehtoistyökokemuksesi, varmista, että selität, miten hankkimasi taidot ovat merkityksellisiä haettavan työpaikan kannalta.

Kun otetaan huomioon, että ansioluettelon tulisi olla vain 2 A4-sivua pitkä, ja jos sinulla on laaja urahistoria, voit harkita vapaaehtoistyökokemuksen jättämistä pois ansioluettelostasi. Viime kädessä sinun on päätettävä, miten haluat esitellä taitosi, kokemuksesi ja asiantuntemuksesi.

Pitäisikö ansioluetteloon kirjata aktivismi?

Yksi vapaaehtoistyön muoto voi olla aktivismityö, osallistumalla mielenosoituksiin, työskentelemällä poliittisen kampanjan parissa tai keräämällä varoja asioille, joihin uskot. Tämä työ voi olla hyödyksi ansioluettelossasi, mutta sen mahdollisesti ristiriitaisen luonteen vuoksi sen sisällyttäminen ansioluetteloosi riippuu siitä, mitä etsit seuraavasta työtehtävästäsi.

Milloin aktivismia ei kannata mainita ansioluettelossa

Jos nautit vapaaehtoistoiminnasta, mutta et pidä sitä olennaisena osana identiteettiäsi, voit jättää sen pois. Työskentely organisaatiossa, jonka kanssa sinulla on ideologisia erimielisyyksiä, ei välttämättä ole sinulle ratkaiseva tekijä, joten ei kannata ottaa riskiä tarjota tietoja, joita henkilöstöpäällikkö voi käyttää sinua vastaan.

Keskity sen sijaan ansioluettelossasi työkokemukseesi ja asiaankuuluviin taitoihisi, jotka osoittavat, että olet pätevä tehtävään ilman komplikaatioita.

Sisällytä vapaaehtoistyö vain tarvittaessa

Vapaaehtoistyö voi auttaa antamaan lisätukea ansioluetteloon, josta puuttuu arvokasta työkokemusta. Jos sinulla on kuitenkin laaja työkokemus, vapaaehtoistyö kannattaa jättää pois ansioluettelosta. Vapaaehtoistyön lisääminen ansioluetteloosi voi merkitä, että joudut uhraamaan hieman tilaa ammatilliselle työkokemukselle, joka liittyy suoremmin uratavoitteisiisi. Työnantajat käyttävät ansioluetteloon vain muutaman sekunnin, joten harkitse tarkkaan, onko vapaaehtoistyön lisäämisestä yhtä paljon hyötyä kuin ammatillisen kokemuksen syventämisestä.

vapaaehtoistyo cv

Usein kysytyt kysymykset

Miten kirjoitat vapaaehtoistyökokemuksesta henkilökohtaiseen selvitykseen?

Esimerkiksi näin: “Nautin vapaaehtoistyöstä vapaa-ajallani, koska se on tapa antaa takaisin yhteisölleni, tutustua uusiin ihmisiin ja saada lisää kokemusta. Jos minut valitaan, autan antamaan takaisin yhteisölleni sitoutumalla vapaaehtoistyöhön ja varainkeruuseen voittoa tavoittelemattomalle järjestölle.”

Mitä sanon, jos minulla ei ole kokemusta vapaaehtoistyöstä?

Jos sinulla ei ole ulkopuolista vapaaehtoistoimintaa, vastaa kysymykseen totuudenmukaisesti: "Tässä vaiheessa elämääni minulla ei ole vapaaehtoistoimintaa työn ulkopuolella, koska olen omistautunut täysipäiväisesti työlleni."

Luo ansioluettelosi parhaiden mallien avulla

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni