Kun ymmärrät, miten ansioluettelosi sisältö suunnitellaan, voit kiinnittää palkkaavien johtajien huomion. Tässä artikkelissa selvitämme, miten kokin ansioluettelo kirjoitetaan esimerkkien ja vinkkien avulla, joiden avulla voit kuvata työpätevyytesi tehokkaasti.
Vinkkejä kokin ansioluettelon kirjoittamiseen
Jos haluat havainnollistaa ansioluettelopohjassasi pätevyytesi kokin tehtäviin, harkitse seuraavien vinkkien käyttämistä:
Tiedä, mitä työnantaja etsii
Työnkuvauksessa kerrotaan, mitä työnantaja odottaa työnhakijoilta. Tunnista sinua kuvaavat ominaisuudet ja sisällytä ne ansioluetteloosi. Oletetaan esimerkiksi, että haet kokin paikkaa ravintolassa, joka tarjoilee italialaista ruokaa, joka on yksi erikoisaloistasi. Voit korostaa ansioluettelossasi kykyäsi valmistaa italialaista ruokaa mainitsemalla yksityiskohtaisesti ravintolat, joissa olet työskennellyt, ja ruokalajit, joita olet valmistanut.
Esimerkki:
“Minulla on kokemusta italialaisesta keittiöstä ja sen herkuista, koska olen työskennellyt ravintola Napolissa ja saanut siellä kattavaa opetusta.”
Räätälöi ansioluettelosi kutakin työpaikkaa varten
Kun räätälöit ansioluettelosi kutakin hakemaasi työpaikkaa varten, sisällytät siihen tietoja, jotka heijastavat palkkaavien johtajien kiinnostuksen kohteita. Jos työnantaja esimerkiksi etsii hakijaa, jolla on kokemusta elintarvike- ja palvelualalta, kerro kokemuksestasi kyseisellä alalla työskentelystä. Jos haet kokiksi viiden tähden ravintolaan, tee yhteenveto työtehtävistäsi vastaavissa laitoksissa.
Voit silti keskustella asiaankuuluvista taidoista, jos sinulla on vain vähän kokemusta kokin tehtävistä. Korosta ansioluettelossasi esimerkiksi asiakaspalvelutaitojasi tai ruoanvalmistuksen tuntemusta, jotta se vastaa työnkuvaa. Jos olet työskennellyt kokkina toimimisen lisäksi myös ravitsemisalalla, kerro yksityiskohtaisesti ruokien tarjoilusta tai ruokalistavaihtoehtojen selittämisestä ravintolavieraille.
Käytä tarkkoja numeroita ja sanoja
Tarkkojen numeroiden ja sanojen käyttäminen voi auttaa ansioluetteloasi läpäisemään esitarkastusprosessin, jossa työnantajat lähettävät hakemuksesi hakijaseurantajärjestelmän kautta. Sisällyttämällä työpaikkailmoituksen strategisia avainsanoja voit varmistaa, että ansioluettelosi osoittaa pätevyytesi laajuuden. Voit esimerkiksi kirjoittaa, kuinka monta vuotta olet työskennellyt kokkina tai kuinka monelle vieraalle olet valmistanut aterioita kerralla. Voit myös kirjoittaa erikoisruokien nimet tai keittoastiat, joita olet käyttänyt niiden valmistamiseen.
Esimerkki:
“Olen työskennellyt Hotelli Sokoksessa, jossa vastasin aamupalan valmistamisesta sadoille asiakkaille.”
Pyydä palautetta ennen ansioluettelosi lähettämistä
Jos pyydät ansioluettelostasi toisen tai kolmannen mielipiteen, voit tehdä siihen viimeiset muutokset ennen työhakemuksen jättämistä. Harkitse sitä, että pyydät ystävää tai perheenjäsentä korjaamaan ansioluettelossasi olevat kielioppi- tai kirjoitusvirheet, jotka ovat saattaneet jäädä sinulta huomaamatta. Voit myös pyytää apua alan ammattilaiselta, kuten mentorilta tai entiseltä esimieheltä, jotta hän voi selvittää, vastaako ansioluettelosi työnkuvaa ja kerrotaako se erityisesti pätevyydestäsi. Kokit kiinnittävät yleensä paljon huomiota yksityiskohtiin, minkä vuoksi on erityisen tärkeää, että oikoluet ansioluettelosi huolellisesti kirjoitus- ja kielioppivirheiden varalta. Kannattaa ehkä antaa jonkun muun tarkistaa asiakirja virheiden varalta ennen hakemuksen lähettämistä. Huonolla kieliopilla varustettu ja virheellinen hakemus saa useimmiten rekrytoijan vaihtamaan seuraavaan hakijaan. Ensimmäisenä rekrytoija silmäilee hakemuksia ja valitsee niistä mielenkiintoisimmat. Jos hakemuksessasi on paljon virheitä, voit olla varma että se siirtyy ei jatkoon -pinoon.
Kuinka kirjoittaa kokin ansioluettelo
Voit käyttää seuraavia ohjeita kokin ansioluettelon kirjoittamiseen:
1. Hahmottele ansioluettelosi muoto.
Ensimmäinen askel kokin ansioluettelon kirjoittamisessa on päättää, miten sisältösi jäsennetään , jotta palkkaavien henkilöstöpäälliköiden on helppo lukea sitä. Yksinkertaisessa ansioluettelon muodossa on seuraavat elementit:
- Valkoinen tila : Valkoinen tila hajottaa ansioluettelon tekstilohkot, mikä saa kirjoituksesi näyttämään järjestäytyneeltä ja vähemmän sekavalta.
- Otsikot ja väliotsikot : Otsikot ja väliotsikot erottelevat ansioluettelosi osiot ja aiheet toisistaan, jolloin työnantajien on helpompi lukea ansioluetteloa. Voit käyttää otsikoita tärkeimpien osioiden, kuten kokemuksen ja taitojen, nimiin ja alaotsikoita aiempien työnimikkeidesi nimiin.
- Bullet point -luettelot : Luetteloiden avulla voit luetella tietosi tiiviisti, mikä mahdollistaa nopean lukemisen ja ymmärtämisen. Voit käyttää bullet pointteja kokemusta ja taitoja koskevissa kohdissa.
- Käänteinen aikajärjestys : Käänteinen aikajärjestys on muoto, jossa ominaisuutesi järjestetään viimeisimmästä varhaisimpaan. Esimerkiksi työkokemusta koskevassa osiossa luetellaan ensimmäisenä työpaikka, joka sinulla on tällä hetkellä tai viimeksi ollut. Koulutusosiossa ensimmäinen mainitsemasi tutkintonimike on myös se tutkinto tai todistus, jonka olet viimeksi suorittanut.
2. Lisää yhteystietosi
Työnantajat käyttävät yhteystietojasi päivittääkseen sinut rekrytointiprosessissa. Ota mukaan seuraavat yhteydenottotavat:
- Puhelinnumero: Ilmoita ansioluettelossasi usein käyttämäsi puhelinnumero, esimerkiksi matkapuhelinnumero. Palkkaavat johtajat voivat soittaa sinulle suoraan puhelinhaastattelua varten.
- Sähköpostiosoite: Työnantajat voivat ottaa sinuun yhteyttä ensin sähköpostitse tai lähettää sinulle virtuaalisia päivityksiä hakemuksesi tilanteesta.
- Postiosoite: Saatat saada työnantajilta postia, jossa on lisätietoja tehtävästä tai organisaatiosta, johon olet hakemassa.
- Linkki ammatilliselle verkkosivustolle tai portfolioon: Jos sinulla on verkkosivusto, joka havainnollistaa kokkauskokemustasi, mukaan lukien valokuvia tai videoita valmistamistasi aterioista, voit sisällyttää ansioluetteloosi toimivan linkin, johon rekrytoijat pääsevät.
3. Kirjoita ammatillinen yhteenveto
Ammatillinen yhteenvetosi on kahdesta kolmeen lausetta, joissa kuvailet lyhyesti kokin kokemusta ja taitojasi sekä saavutuksia, joita toivot saavuttavasi uudessa tehtävässäsi. Palkkaavat esimiehet saattavat lukea ammatillisen yhteenvetosi muodostaakseen ensivaikutelman sinusta ja työhakemuksestasi. Voit mainita, kuinka kauan olet työskennellyt ruokapalvelualalla, sekä työnantajan ja haettavan työpaikan nimen.
4. Tee yhteenveto työhistoriastasi
Ansioluettelosi työkokemusta koskevassa osiossa kerrot vastaavista tehtävistä, joita olet aiemmin hoitanut, ja kerrot muun muassa seuraavista osatekijöistä:
- Edellisen työtehtäväsi nimi
- Edellisen työnantajan nimi
- Sijainti, jossa työskentelit
- Alku- ja loppupäivämäärät
- Työtehtäväsi vastuualueet
- Saavutuksesi
Kokin ansioluettelon ammatillinen yhteenveto
Pidä ammatillista yhteenvetoa kokin ansioluettelossasi myyntipuheena. Voit selittää hieman syvällisemmin saatekirjeessäsi. Yhteenveto on kuin pieni ansioluettelo itsessään. Se on toteamus. Se kattaa lyhyesti lähes kaikki ansioluettelosi tärkeät osat ja kiteyttää tavoitteesi kokin työpaikkoja varten, joita haluat hakea.
Päivitä jatkuvasti johtavan kokin ansioluetteloasi ja saatekirjeitäsi työnkuvauksen mukaan.
Hyvin kirjoitettu ammatillinen tiivistelmä ei koskaan ylitä noin viittä riviä, sillä lyhyys on tärkeässä asemassa.
Kuvio alkaa yleensä sillä, kuinka paljon kokemusta sinulla on (jos sinulla on kokemusta johtavana kokkina, keittiömestarina tai apukokkina), minkä jälkeen kirjoitat joko etsimästäsi työpaikasta tai selostat tarkemmin tavoitteitasi ja päätät sen tärkeimpiin taitoihisi.
5. Kerro koulutustaustastasi
Käytä tätä osiota osoittaaksesi koulutustasosi ja erikoiskoulutuksen, jonka olet käynyt kokiksi. Sisällytä seuraavat tiedot:
- Tutkintosi nimi
- Tutkinnon suorittanut koulu
- Valmistumispäivämääräsi
6. Korosta pehmeitä ja teknisiä taitojasi
Taitoja koskeva osiosi osoittaa työnantajille, että pystyt täyttämään kokin työtehtävät. Kokilla voi olla pehmeitä taitoja, kuten:
- Johtajuus
- Ihmissuhdeviestintä
- Kulttuurien välinen viestintä
- Ongelmanratkaisu
- Yhteistyö
Kokilla voi olla teknisiä taitoja, kuten:
- Ruoanvalmistus
- Elintarvikekemia
- Elintarviketurvallisuuden ja sanitaatiomenettelyjen tuntemus
- Ruokailuvälineiden hallinta
- Asiakaspalvelu
- Erityistapahtumien suunnittelu
- Monikielisyys
Käy läpi avainsanoja
Rekrytoijat ja palkkaavat johtajat tutkivat ansioluettelot etsiäkseen avainsanoja, ennen kuin he lukevat asiakirjat tarkemmin. Tästä syystä on tärkeää sisällyttää avainsanoja, jotka kertovat osaamisestasi ja kyvyistäsi. Tutustu työnkuvaukseen ja selvitä, millaisia avainsanoja työnantaja käyttää, ja sisällytä ansioluetteloosi kaikkein osuvimmat ja soveltuvimmat avainsanat.
Kokin taidot ja vastuut
Olitpa sitten vasta aloittamassa uraa tai kokenut kokki, työnantajat odottavat sinun tuntevan perusasiat. Varmistaaksesi, että ansioluettelosi on sitä, mitä työnantajat etsivät, yritä sisällyttää siihen nämä asiat:
- Ainesosien leikkaaminen ja punnitseminen työvuoron valmistelua varten.
- Aterioiden valmistaminen asiakkaille ja erityishuomion kiinnittäminen toiveisiin ja ruoka-aineallergioihin.
- Jatkuva yhteydenpito tiimin kanssa
- Asiakkaiden valitusten tutkiminen ja tarvittaessa aterioiden valmistaminen uudelleen.
- Varaston jatkuva seuraaminen ja lisätuotteiden tilaaminen tai valmistaminen.
- Puhtaan ja hygieenisen työtilan johdonmukainen ylläpitäminen.
- Kaikkien elintarviketurvallisuus- ja sanitaatio-ohjeiden noudattaminen.
Kun etenet urallasi pidemmälle, työnantajat odottavat sinulta myös seuraavia asioita. Edistynyt kokki, yritä sisällyttää nämä ansioluetteloosi:
- Salaattien, alkupalojen, lihojen ja jälkiruokien valmistuksen ja kypsennyksen ohjaaminen jakamalla tehtävät sopiville keittiöryhmän jäsenille.
- Päivän erikoismenujen luominen
- Keittiöhenkilökunnan aikatauluttaminen sen varmistamiseksi, että kaikki työvuorot on katettu.
- Uusien kokkien kouluttaminen ja varjopäivien järjestäminen
- Tuote- ja työvoimakustannusten hyödyntäminen ruokalistan tuotteiden hinnoittelussa.
- Kaikkien tuotteiden ja tarvikkeiden laadun tarkistaminen
- Suhteiden hoitaminen tavarantoimittajiin ja myyjiin
Mitä kannattaa sisällyttää:
- Harrastukset, jotka osoittavat, että olet tiimipelaaja.
- Harrastukset, jotka osoittavat, että sinulla on tietty vastuu, esim. sihteeri tai rahastonhoitaja, tai että olet ottanut johtajan roolin.
- Kuten työkokemuksen kohdalla, mainitse myös koulun ulkopuolisesta toiminnastasi kertoessasi esimerkkejä siitä, miten olet ollut innovatiivinen tai luova ja kääntänyt kerhon tai yhdistyksen menestystä.
- Tämä voi olla tilaisuus nyökkäillä huumorin suuntaan – esimerkiksi vähemmän menestyneen jalkapallojoukkueen tukemista voi käyttää korostamaan sitkeyttä ja sitoutumista!
Mitä ei pidä sisällyttää:
- Harrastukset, jotka jakavat mielipiteitä (esimerkiksi uskonnolliset tai poliittiset kiinnostuksen kohteet, ellei niillä ole nimenomaista merkitystä tehtävän kannalta).
- Kaikki sellainen, mikä voisi antaa sinusta epäammattimaisen kuvan.
- Valheet tai totuuden liioittelut: jos sinua haastatellaan niistä haastattelussa, tulet näyttämään hyvin typerältä.
Mitä korostaa?
Kyky toimia erinomaisesti paineen alla
Useimmat kokit työskentelevät erittäin nopeatempoisissa keittiöissä, joissa ruoka on valmistettava ajoissa. Heidän on tasapainoiltava monien eri tehtävien kanssa ja saatettava ne kaikki päätökseen aikataulussa.
Paineen alaisena toimimiseen liittyy muun muassa fyysinen ja henkinen kestävyys. Satojen tehtävien hoitaminen samanaikaisesti voi olla uuvuttavaa.
Kokit tarvitsevat fyysistä ja henkistä kestävyyttä selviytyäkseen raskaasta työtaakasta tarjoilun aikana heittämättä hattua lattialle ja kävelemättä ulos keittiöstä.
Parhaat kokit viihtyvät näissä ympäristöissä.
Jos voit osoittaa ansioluettelossasi tai ansioluettelossasi, että pystyt loistamaan paineen alla, teet vaikutuksen palkkaaviin johtajiin.
Mutta miten voit osoittaa ansioluettelossasi tai ansioluettelossasi, että pystyt loistamaan paineen alla?
Yksi tehokkaimmista tavoista osoittaa tämä on korostaa onnistumisia, joita olet saavuttanut työskennellessäsi paineen alla. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tiukkoihin määräaikoihin vastaaminen tai suurten ateriamäärien valmistaminen asiakkaille ja työskentely kovassa paineessa olevissa keittiöissä.
Jos pystyt käyttämään numeroita kuvaillessasi näitä saavutuksia, erotut entistä paremmin yksilönä, joka toimii hyvin paineen alla.
Esimerkki paineen alla suoriutumisesta:
Onnistunut 100 aterian valmistaminen VIP-asiakkaille kolmessa tunnissa lyhyellä varoitusajalla.
Riippuen siitä, kuinka pitkällä urallasi olet, haluat korostaa eri asioita. Sekä aloittelijoille että kokeneille kokeille on tärkeää mainita selvästi, minkä tyyppisissä ravintoloissa olet työskennellyt. Tähän sisältyy keittiön tyyppi, esimerkiksi amerikkalainen, ranskalainen tai italialainen, sekä palvelun tyyppi, esimerkiksi rento tai hieno ravintola. Nämä tiedot olisi sisällytettävä sekä tiivistelmään/tavoitteeseen että kuhunkin tehtävänkuvaukseen. Jos et ole varma, minkä tyyppisessä palvelussa olet työskennellyt, voit tarkastella alla olevaa jaottelua:
Pikaruokailu:
Palvelun nopeuden korostaminen. Tämä voi vaihdella ruokakärrystä yritysketjuun. Ruokaa ei tilata pöydästä vaan tiskiltä. Esimerkkejä pikaruokaravintoloista ovat McDonald's, Subway ja Burger King. McDonald'sissa ruokaa valmistavaa henkilöä ei kutsuttaisi kokiksi, vaan henkilökunnan jäseneksi.
Fast Casual:
Hieman laadukkaampaa ruokaa kuin pikaruokaravintoloissa. Tilaukset otetaan edelleen vastaan tiskillä, ei pöydässä. Ruoka valmistetaan päivittäin tuoreena paikan päällä.
Rento ruokailu:
Tarjoilee keskihintaisia ruokia rennossa ympäristössä. Tarjoilija ottaa tilaukset vastaan pöydässä. Casual dining -ravintoloissa on yleensä täysi baari.
Fine Fining:
Täyden palvelun ravintolat, joissa on erityisiä ateriakokonaisuuksia. Korkeatasoinen sisustus ja hinnat. Pukeutumissäännöt ja tiukat ohjeet, joita ravintolahenkilökunnan on usein noudatettava.
Yksi tärkeä asia, jota kannattaa korostaa, on mahdolliset erikoisalasi. Useimmat keittiöt on jaettu ruokatyyppeihin (grilli, kylmäbaari, jälkiruoat jne.), joten muista mainita, missä keittiön osassa tunnet olosi mukavimmaksi.
Kokin aseman nimikkeet
Muista käyttää oikeaa tehtävänimikettä kuvaillessasi aiempaa työpaikkaasi. On myös tärkeää olla työnantajille selvillä siitä, millaisista tehtävistä olet kiinnostunut jatkossa. Alla on lueteltu yleisimpiä kokin tehtävänimikkeitä ja lyhyt katsaus niiden vastuualueisiin.
Pääkokki:
Vastaa keittiön koko toiminnan johtamisesta ja valvonnasta. Luo yleensä ruokalistan. Hallitsee koko keittiöhenkilökuntaa, mukaan lukien palkkaaminen, koulutus ja aikataulutus. Valvoo varastoa ja suhteita tavarantoimittajiin. Vastaavia nimikkeitä tälle tehtävälle ovat esimerkiksi keittiömestari, keittiömestari ja keittiömestari.
Varakokki:
Toiseksi tärkein henkilö, joka työskentelee suoraan keittiömestarin alaisuudessa. Hoitaa päävastuualueet, kun keittiömestari on poissa töistä. Valvoo keittiöhenkilökunnan työtä. (Katso Sous-Chef ansioluettelo)
Linjakokki:
Vastaa yhdestä tietystä keittiön alueesta. Linjakokit voidaan jakaa muihin nimikkeisiin, kuten kastike-keittiömestari (saucier), taukokokki (Boulanger), friteerauskokki (fruitier), kylmäkokki (pantry chef) ja keittokokki (potager). Vastaavia nimikkeitä tälle nimikkeelle ovat Chef de Partie ja Station Chef.
Keittiömestari:
Yksi keittiön peruskokeista (kokki). Usein vastavalmistunut tai vielä koulutuksessa oleva henkilö. Työskentelee yleensä suoraan linjakokin alaisuudessa tietyllä keittiön alueella.
Innostus ja intohimo
Suuret kokit rakastavat ruoanlaittoa. He suhtautuvat intohimoisesti ruokakulttuuriin ja osoittavat sen ruoanlaitossaan. Heidän rakkautensa ammattiinsa näkyy heidän ruokissaan.
Kokit, jotka eivät ole innostuneita ja intohimoisia ruoanlaittoa kohtaan, voivat kamppailla pärjätäkseen. Kova työ ja pitkät työpäivät, joita kokin ammattiin liittyy, lannistavat niitä, jotka eivät ole aidosti innostuneita ruoanlaitosta.
Jos olet kokki tai haet kokin aloituspaikkaa, rakastat todennäköisesti myös ruoanlaittoa. On tärkeää, että tämä näkyy ansioluettelossasi.
Mutta miten voit osoittaa intohimosi ja innostuksesi ansioluettelossasi tai ansioluettelossasi?
Henkilökohtainen lausuntosi tai tiivistelmäsi on hyvä paikka kirjoittaa intohimostasi ja innostuksestasi. Tutustu tässä oppaassa olevaan esimerkkiin henkilökohtaisesta lausunnosta. Kokki käsittelee intohimoaan ruokakulttuuria kohtaan sekä innokasta kiinnostustaan omien reseptien luomiseen.
Toinen tapa tuoda esiin intohimosi ruoanlaittoon on kirjoittaa kiinnostuksen kohteistasi ja harrastuksistasi, joihin todennäköisesti liittyy ruoanlaittoa, leipomista tai vastaavaa toimintaa. Useimmiten kiinnostuksen kohteet ja harrastukset ovat tarpeettomia ansioluetteloissa ja ansioluetteloissa, mutta ne voivat olla loistava tapa osoittaa innostuksesi ruoanlaittoa kohtaan.
Lisäksi saavutukset voivat olla tehokas tapa tuoda esiin intohimosi ja innostuksesi. Kun kuvailet kertoja, jolloin olet tehnyt ylimääräistä työtä tavoitteiden saavuttamiseksi, palkkaavat johtajat vakuuttuvat siitä, että olet intohimoinen kokki.
Miksi näin rakennettu ansioluettelo toimii?
Kokin ansioluettelollasi on paremmat mahdollisuudet saada haastattelijoiden huomio, kun käytät työkokemustasi kuvaillessasi toimintasanoja.
Esimerkiksi sellaiset lausumat kuin "Hallinnoin elintarvikkeiden budjetointia ja inventaariota" osoittavat, että hakija on vastuuntuntoinen ja asiantunteva , mikä herättää haastattelijoiden huomion.
Käytä mitattavissa olevia saavutuksia aina kun mahdollista. Numerot on helpompi huomata kuin sanat. Sitä paitsi saavutusten määrällinen esittäminen osoittaa, että olet tuloshakuinen kokki.
Esimerkiksi sanojen "myynnin kasvu 23 %" käyttäminen osoittaa, että tämä kokki osaa kokata, mistä myynnin kasvu on osoituksena.
Keskity palkkaavalle taholle tärkeisiin mittareihin. Ravintolan omistajat ja johtajat välittävät ensisijaisesti liiketoiminnan mittareista, kuten myynnistä ja voittomarginaaleista.
Koska kokit työskentelevät nopeatahtisessa ympäristössä, haastattelijat asettavat aina etusijalle hakijat, jotka ovat heti valmiita työhön niiden sijaan, jotka tarvitsevat lisäkoulutusta palkkaamisen jälkeen.
Tämä tarkoittaa, että sinun on osoitettava selkeästi asiaankuuluva kokemuksesi. Räätälöi kokin ansioluettelosi erikseen jokaista työpaikkaa varten, jota haet.