Harrastukset CV:ssä

Ansioluettelon vaatimaton harrastukset ja kiinnostuksen kohteet -osio on aliarvostettu ja alihyödynnetty. Jotkut pitävät sitä turhana, mutta kun sitä käytetään huolellisesti ja harkitusti, se voi olla tehokas lisä ansioluetteloosi, erityisesti hakijoille, joilla on vähemmän kokemusta.

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni
Sisällysluettelo
Sisällysluettelo

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni

Tästä artikkelista opit, miten voit parhaiten hyödyntää harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden voimaa ansioluettelossasi. Saat matkan varrella esimerkkiluettelon, joka inspiroi sinua ja saat selville, mitkä CV:n harrastukset ja kiinnostuksen kohteet ovat parhaita osoittamaan tiettyjä taitoja ja kokemusta.

Laita siis se harrastus , joka sinua juuri nyt työllistää, alta pois ja käytä viisi minuuttia tutustuaksesi siihen, miten voit muuttaa sen työnhakumenestykseksi.

Pitäisikö ansioluetteloon kirjata harrastukset?

Kyllä, harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden mainitseminen ansioluettelossa on hyvä tapa tehdä työhakemuksestasi erottuva. Pienellä huolellisuudella ja tarkkaavaisuudella voit antaa ansioluettelollesi todellista lisäpotkua. Lisäksi se lisää henkilökohtaisuutta. Voi olla liian helppoa olla vain yksi ansioluettelo muiden joukossa, mutta työn ulkopuolisten kiinnostuksen kohteiden esittäminen auttaa sinua erottumaan ainutlaatuisena yksilönä.

Ja jos sinulla on harrastus tai kiinnostuksen kohde, jonka palkkaava esimies jakaa kanssasi, se vaikuttaa vielä myönteisemmin. On todistettu, että meitä vetävät puoleemme ihmiset, jotka ovat samanhenkisiä kuin me itse. Tämä tarkoittaa, että he suhtautuvat sinuun hakijana todennäköisemmin myönteisesti, ja voitte rakentaa suhdetta, jos tapaatte henkilökohtaisesti.

Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet ovat erityisen hyödyllisiä, jos olet urasi alkuvaiheessa. Jos siis kirjoitat ansioluetteloa koulunsa päättäneelle tai ansioluetteloa, jossa ei ole kokemusta, se kannattaa ehdottomasti sisällyttää siihen. Varovaisuutta tarvitaan kuitenkin enemmän, kun haet ylempiä virkoja.

Ongelmana on, että mitä kokeneempi olet, sitä pidemmäksi CV:stä tulee. Lisäksi ansioluettelon pitäisi olla vain yhden tai kahden sivun mittainen, joten ei välttämättä ole järkevää sisällyttää siihen harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita muiden tärkeämpien taitojen ja kokemuksen kustannuksella. Jos se on kuitenkin erityisen tärkeää tai jos se auttaa sinua rakentamaan suhdetta rekrytoivaan johtajaan, sitä kannattaa harkita.

Mielenkiintoista on, että harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita koskevaa osiota suositellaan usein lääketieteelliseen ansioluetteloon. Koska kyseessä on niin intensiivinen ja kaiken kuluttava ura, on suositeltavaa osoittaa, että työn ulkopuoliset harrastukset ovat tasapainossa. Todiste siitä, että harrastukset ja mielenkiinnon kohteet ansioluettelossa eivät ole vain aloittelevien työpaikkoja varten.

Mitä harrastuksesi "kertovat" sinusta?

'Jalkapallon pelaaminen', 'palapelien ratkominen' ja 'tietokoneiden korjaaminen' eivät ole yleisiä termejä, joilla ei ole mitään merkitystä, vaan niissä on syvempi viesti.

Tulevat työnantajat kysyvät itseltään alitajuisesti seuraavaa, kun he lukevat hakijoiden ansioluetteloita:

Mitä "pelaan säännöllisesti jalkapalloa", "nautin palapelien ratkaisemisesta" tai "pidän tietokoneiden korjaamisesta" kertoo minulle tästä hakijasta?

Monet ihmiset eivät ymmärrä, että heidän ansioluettelossaan mainitsemansa harrastukset ja kiinnostuksen kohteet voivat paljastaa paljon tietoa heistä ja heidän persoonallisuudestaan.

harrastukset cv

Esimerkkejä harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista ansioluetteloa varten

Seuraavat harrastukset ja kiinnostuksen kohteet osoittavat taitoja, jotka tekevät vaikutuksen työnantajiin millä tahansa alalla:

 • Puutarhanhoito: Vastuullisuus, kärsivällisyys
 • Musiikin soittaminen: Paikallinen älykkyys, muisti
 • Ristisanatehtävät/sanapelit: Ongelmanratkaisu, sanalliset taidot
 • Soduku/numeropelit: Analytiikka, tiedonhallinta
 • Bloggaaminen: Kirjallinen viestintä, aloitteellisuus
 • Ruoanlaitto/leivonta: Kyky noudattaa ohjeita
 • Retkeily/pyöräily: Fyysinen kunto
 • Taide: Luovuus, innovatiivisuus

Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, jotka kannattaa jättää ansioluettelosta pois

Jotkin harrastukset ja mielenkiinnon kohteet kannattaa jättää pois ansioluettelosta, jotta työnantajan henkilökohtaiset ennakkoluulot eivät loukkaantuisi. Ellet hae työpaikkaa, jossa niitä erityisesti vaaditaan, älä mainitse seuraavia kiistanalaisia harrastuksia ja aktiviteetteja:

 • Politiikka
 • Uskonto
 • Metsästys/kalastus
 • Ammunta/aseiden keräily
 • Keksityt harrastukset: Jos sinulla ei ole ansioluettelossasi kiinnostuksen kohteita tai harrastuksia, älä keksi niitä. Saatat vain huomata, että haastateltavasi on kyseisen harrastuksen intohimoinen fani, ja saatat jäädä kiinni, kun tietämättömyytesi käy ilmi.
 • Vaaralliset tai aikaa vievät intressit: Useimmat työnantajat eivät halua työntekijöitä, jotka todennäköisesti kärsivät vakavia vammoja tai jotka pitävät liikaa vapaata työstä harrastustensa vuoksi. Esimerkiksi base-hyppyjä ja arktisten alueiden tutkimista ei suositella.
harrastukset cv

Henkilökohtaisten kiinnostuksen kohteiden mainitsemisesta ansioluettelossa saatavat hyödyt:

Se antaa rekrytoijalle kattavamman ja täydellisemmän kuvan sinusta.

Työn ulkopuoliset kiinnostuksen kohteet kertovat työnantajalle, että olet monipuolinen ihminen, joka työnteon lisäksi nauttii myös hauskanpidosta.

Ne muodostavat loistavan pohjan keskustelulle haastatteluvaiheessa.

Urheiluharrastukset osoittavat, että olet hyväkuntoinen, terve ja ulospäin suuntautunut.

Osallistuminen yhteisölliseen toimintaan viittaa hyviin ihmissuhdetaitoihin.

Ehdokkaat, joiden tulisi kirjoittaa kiinnostuksen kohteet ansioluetteloonsa.

 • Koulun päättäneet
 • Korkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat
 • Hakijat, joilla on vähän tai ei lainkaan työkokemusta
 • Hakijat, joiden ansioluettelossa on tyhjää tilaa.
 • Muista, että ansioluettelosi on henkilökohtainen markkinointivälineesi, ja sinun tulisi hyödyntää ansioluettelosi kokonaisuutta, myös kiinnostuksen kohteita, "myydä itsesi" mahdolliselle työnantajalle.

Ehdokkaat, joiden ei pitäisi kirjoittaa kiinnostuksen kohteita ansioluetteloihisi

 • Korkean tason ammattilaiset, mukaan lukien johtajat ja johtohenkilöt
 • Hakijat, joilla on paljon työkokemusta
 • Hakijat, joiden ansioluettelo on yli 2 A4-sivua pitkä.
 • Koska näiden ehdokkaiden ansioluettelossa ei ole riittävästi tilaa, heidän työkokemuksensa ja pätevyytensä ovat tärkeämpiä kuin henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet.

Miten sovittaa kiinnostuksen kohteet yhteen haettavan työpaikan kanssa:

Tutustu työnkuvaukseen ja etsi vihjeitä.

Jos esimerkiksi työnhakijaa pyydetään osoittamaan, että hänellä on oltava erinomaiset vuorovaikutustaidot, voit mainita vapaaehtoistyön, joukkueurheilun tai seuratoiminnan, jotka kaikki kehittävät viestintä-, ihmissuhde- ja vuorovaikutustaitojasi. Älä mainitse shakin pelaamista tai lenkkeilyä, sillä se olisi epäolennaista.

Jos taas tehtäväntäyttöselosteessa sanotaan, että hakijalla " on oltava erinomaiset tekniset taidot ", voit mainita shakin pelaamisen, tietokoneiden rakentamisen ja tietoverkkojen päivittämisen - asiat, jotka osoittavat, että olet teknisesti taitava ja analyyttisesti ajatteleva. Älä mainitse seurustelutapahtumia, koska ne eivät olisi yhtä merkityksellisiä.

Tutki yrityksen kulttuuria.

Monilla yrityksillä on "kulttuuri" siinä, miten ne toimivat ja miten kyseisen organisaation työntekijät käyttäytyvät. Esimerkiksi Google on nykyään tunnettu siitä, että se antaa työntekijöidensä pelata pelejä, kävellä tai urheilla stressin lievittämiseksi tai tuottavuuden lisäämiseksi työaikana. Kun haet työpaikkaa Googlen kaltaisesta yrityksestä, ei ole pahitteeksi näyttää hieman hauskaa, leikkisää ja inhimillistä puolta, koska se sopii hyvin heidän yrityskulttuuriinsa.

Tee luettelo taidoistasi ja kyvyistäsi

On aina hyvä idea kirjoittaa ylös luettelo taidoista ja kyvyistä, joita sinulla on, ja katsoa, mitkä niistä tuottaisivat lisäarvoa, jos sisällyttäisit ne ansioluetteloosi. Taidot ja kyvyt liittyvät läheisesti harrastuksiisi ja kiinnostuksen kohteisiisi, joten voit sisällyttää ne myös tähän osioon.

harrastukset cv

Entä jos minulla ei ole harrastuksia?

Jos et keksi mitään erityistä intohimoa tai kiinnostuksenkohteita, älä tyydy kliseisiin.

Ystävien kanssa seurustelu, ulkona syöminen ja elokuvissa käyminen voivat olla oikeita, mutta ne kaikki eivät todennäköisesti tuo lisäarvoa hakemukseesi. Ja on paljon parempi jättää kohta kokonaan pois kuin tarjota vain pelkkä symbolinen ele.

Jos todella haluat erottua muista, voit myös ryhtyä vapaaehtoistyöhön. Se ei ole vain hyvä harrastus, vaan se voi myös auttaa sinua pääsemään sisään valitsemallesi alalle.

Miten minun pitäisi kirjoittaa se?

Jos päätät sisällyttää mukaan joitakin harrastuksia, tyyli voi olla yhtä tärkeää kuin sisältö.

Luettelokohdat ovat hyviä, mutta niitä ei pidä käyttää keinona luetella kaikki aktiviteettisi yksitellen ilman asiayhteyttä. Tehokkaimmissa ansioluetteloissa harrastukset tukevat kaikkea sitä, mitä rekrytoija on tähän mennessä lukenut.

Esimerkiksi " viisi kertaa viikossa pelaaminen ystävien kanssa " on paljon houkuttelevampi, kun se kirjoitetaan muodossa " järjestin menestyksekkäästi erilaisia alueellisia viisi kertaa viikossa pelattavia jalkapalloturnauksia, joihin kuului kaikkien varausten, pelipaikkojen ja osallistujien hallinnointi sekä oman joukkueeni valmentaminen ".

Miten kirjoitat CV:n harrastukset ja kiinnostuksen kohteet -osion?

 • Luettele tietosi luetteloon otsikolla "Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet".
 • Kuvaile kutakin harrastusta ja kiinnostuksen kohdetta yhdellä tai kahdella lauseella ja mainitse kaikki asiaankuuluvat tiedot ja saavutukset.
 • Käytä lihavoitua tekstiä ja kaksoispisteitä tai katkoviivoja, jotta luetteloa on helppo lukea.

Vinkkejä harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista kirjoittamiseen

Seuraavassa on muutamia asioita, jotka kannattaa pitää mielessä, kun kokoat harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita koskevaa osiota:

 • 📌 Älä lisää yli viittä

Haluat pitää tämän osion mahdollisimman lyhyenä. Sen pitäisi vain edistää yleistä viestiä, jonka välität työnantajalle: että sovit hyvin työhön ja yritykseen.

Yleinen nyrkkisääntö on luetella tässä kohdassa kahdesta viiteen aktiviteettia - ei jokaista harrastusta, jonka olet koskaan aloittanut. Yli viiden harrastuksen ja kiinnostuksen kohteen lisääminen saattaa viedä huomion pois siitä, mikä on todella tärkeää: kokemuksestasi, tuloksistasi ja saavutuksistasi.

harrastukset cv

Samoin jos luetat vain yhden harrastuksen, tuhlaat ansioluettelossasi arvokasta tilaa, joten voit yhtä hyvin jättää tämän osan kokonaan pois.

 • 📌 Käytä luettelopisteitä

Rekrytoijilla ei ole paljon aikaa, joten he selaavat ansioluetteloasi yleensä vain muutaman sekunnin, jotta he voivat päättää, kannattaako sitä tarkastella perusteellisemmin. Mitä käyttäjäystävällisempi ansioluettelosi/ansioluettelosi on, sitä paremmat mahdollisuudet tähän ovat.

 • 📌 Ole konkreettinen

Sen sijaan, että lisäät ansioluettelon tai ansioluettelon loppuun luettelon harrastuksista, esitä lyhyt kuvaus kustakin harrastuksesta ja selitä, miten se liittyy tehtävään.

Sen sijaan, että luettelisit esimerkiksi matkustamisen harrastuksiisi ja kiinnostuksen kohteisiisi, sano esimerkiksi seuraavaa: "Kansainvälinen matkustaminen 25 maahan, jotta voit tutustua uusiin kulttuureihin ja perinteisiin ja oppia niistä". Tämä voi auttaa sinua erottumaan kilpailijoista, varsinkin jos haettavaan työhön kuuluu työskentelyä erilaisten ihmisten kanssa.

Pidä kuvaukset aina lyhyinä, yleensä enintään yhden rivin mittaisina. Sen ei tarvitse olla yksityiskohtainen elämäkerta.

 • 📌 Korosta siirrettäviä taitojasi

Varmista, että ansioluettelossasi/ansioluettelossasi mainitsemasi harrastukset ja kiinnostuksen kohteet liittyvät jotenkin hakemaasi työpaikkaan.

Tämä ei tietenkään välttämättä tarkoita, että niiden on liityttävä suoraan tehtävään, mutta niiden pitäisi ainakin olla siirrettävissä ja tuoda lisäarvoa hakemukseesi. Esimerkiksi shakin pelaaminen ei ehkä vaikuta kovin merkitykselliseltä kirjanpitoalan työn kannalta, mutta se osoittaa analyyttisen ajattelun taitojasi, jotka ovat merkityksellisiä.

 • 📌 Ole rehellinen

Sinulla saattaa olla houkutus lisätä harrastuksia, joihin et ole oikeasti panostanut, koska koet niiden parantavan mahdollisuuksiasi saada haastattelu. Sinun ei kuitenkaan pidä koskaan kaunistella tai suorastaan valehdella mistään ansioluettelossasi - ei myöskään niinkin vähäpätöiseltä vaikuttavasta asiasta kuin harrastuksistasi - siitä jää kiinni.

Palkkaava esimies kysyy sinulta todennäköisesti mainitsemistasi harrastuksista, ja sinut suljetaan automaattisesti pois hakijoiden joukosta, kun käy ilmi, että valehtelit ansioluettelossasi. Epärehellisyys ei loppujen lopuksi ole ominaisuus, jota työnantajat etsivät työntekijöiltä.

harrastukset cv

Yhteenveto

Lopuksi, vastusta aina kiusausta kaunisteluun. Jos valitset erityisen omituisen harrastuksen tehdessäsi vaikutuksen, on mahdollista, että se tulee esiin haastattelussa.

Puuttuva kohta on aina helpompi käsitellä kuin kiusallinen hiljaisuus...

Harrastus- ja kiinnostuksenkohteiden luettelon lisääminen ansioluetteloosi on erinomainen tapa parantaa ansioluetteloasi ja parantaa mahdollisuuksia saada kutsu työhaastatteluun. Työpaikasta tai toimialasta riippumatta ansioluetteloon kannattaa lisätä vain sellaisia harrastuksia tai kiinnostuksen kohteita, jotka ovat merkityksellisiä ja tuovat lisäarvoa hakemukseesi.

Hyvä esimerkkiluettelo henkilökohtaisista kiinnostuksen kohteista ja harrastuksista ansioluetteloa varten, joka tekee vaikutuksen mihin tahansa työnantajaan:

 • Joukkueurheilulajit (esim. jalkapallo, koripallo, tennis jne.).
 • Yksilöurheilu (uinti, kävely, lenkkeily jne.).
 • Suunnittelu, piirtäminen ja maalaaminen
 • Rakentaminen (tietokoneet, tuoteprototyypit jne.).
 • Valmennus ja mentorointi
 • Vapaaehtoistyö ja osallistuminen yhteisöön
 • Tapahtumien tai aktiviteettien järjestäminen
 • Osallistuminen yhteiskunnallisiin tai yritystapahtumiin
 • Lukeminen ja kirjoittaminen
 • Uuden taidon oppiminen
 • Arvoitusten ratkaiseminen

Siinä kaikki; olemme päässeet tämän oppaan loppuun. Sinun pitäisi nyt olla kirjoittanut erinomaisen ansioluettelon harrastukset ja kiinnostuksen kohteet - hyvin tehty!

Työnantajalla kestää vain seitsemän sekuntia säilyttää tai hylätä työnhakijan ansioluettelo. Tämä tarkoittaa, että tiiviin ansioluettelon laatiminen on ehdottoman tärkeää, jos haluat saada sen tärkeän haastattelun. Tarvitsetko apua ansioluettelosi muihin osiin tai etsitkö mallia? Tutustu meidän ansioluettelomalleihin ja tulet löytämään avaimen haluamasi työpaikan saamiseen.

Luo ansioluettelosi parhaiden mallien avulla

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni