Vastavalmistuneen CV

On tärkeää, että osaat kirjoittaa ansioluettelon, sillä se auttaa sinua hakemaan työtä menestyksekkäästi. Parhaat ominaisuutesi sisältävän ansioluettelon kirjoittaminen voi auttaa sinua tekemään vaikutuksen rekrytoiviin johtajiin ja saamaan haluamasi työpaikan. Vaikka sinulla ei olisi vielä paljon työkokemusta, voit silti muokata ansioluettelosi niin, että se näyttää hyvältä mahdollisten työnantajien silmissä. Tässä artikkelissa keskustelemme siitä, miten voit luoda vakuuttavia ansioluetteloita, joiden avulla voit vakuuttaa rekrytoijat riippumatta siitä, kuinka hiljattain olet valmistunut.

Muotoile :
Koko :
Muokattavissa:
Word (Microsoft)
A4
Kyllä

Vastavalmistuneen ohjelmoitsijan CV esimerkki

Mikko Mallikas
Ohjelmoija
Henkilökohtaiset tiedot

+358 40 1234 567
mikkomallikas@gmail.com
Portfolio: www.mikkomallikas.com
linkedin.com/in/mikkomallikas
twitter.com/mikkomallikas

Yhteenveto

Taitava ohjelmoija, joka hallitsee Pythonin ja Javan. Pyrkii ylittämään koodauksen KPI:t Procoressa. Luonut data-analytiikkasovelluksen, joka seuraa 10 000 anturia. Kehittänyt skaalautuvan liiketoiminnan hallintasovelluksen MySQL-tietokannan avulla. TopCoder-kilpailun keskitason kilpailun 2. sija.

Koulutus
tietojenkäsittelyn tradenomi, Helsingin yliopisto
2015-2019
Keskiarvo 3,8

Datatiede ja analytiikka

Luonut maaperän anturianalytiikan, jolla voidaan seurata 10 000 anturia.

Säilytti 4,0 GPA:n data-analytiikan kursseilla.

Kehitti liikenteen optimointisovelluksen, joka vähentäisi liikennettä 20 %.

Koneoppiminen

Kehitti “rahapallo”-sovelluksen tehokkaampien urheilujoukkueiden rakentamiseksi.

Kirjoitti sosiaalisen median sentimenttien seurantasovelluksen, joka voitti koulumessut.

Pilvilaskenta

Avustanut avoimen lähdekoodin pilvisovelluksen SaaS:n kehittämisessä oikeudellisten lomakkeiden luomiseksi. Lomakkeilla on yli 500 käyttäjää kuukaudessa.

Luonut ja hallinnut 4 virtuaalikonetta.

Pelien kehittäminen ja suunnittelu

Kehitti 2 yhden pelaajan peliä Android Studiolla.

Luotu 15+ 3D-objektin mallit.

Hankkeet

2015-2109

 • Luonut pankinhallintajärjestelmän C:llä. Lisännyt skaalautuvan MySQL-tietokannan asiakastilien, profiilien ja mieltymysten seuraamiseksi.
 • Kehitti Android Studiolla golfpisteiden seurantasovelluksen, joka linkittyy Google Sheetsiin API:n avulla. Sisällytti tietojen visualisointitoiminnallisuuden.
 • Työskenteli 4 ohjelmoijan ryhmässä luodakseen RESTful API:n, joka toimii Amazonin kanssa kauppojen tuotetietokantojen rakentamiseksi.
 • Kirjoitti Swiftillä ja Javalla Pacman-pelin, joka toimii työpöydällä, Androidissa ja iPhonessa. Saavutti 1 400 latausta ja 4 tähden keskiarvon.

Lisätoimintoja

 • Osallistui kansainväliseen esports kilpailuun 2019.
 • Puheenjohtaja koodauskerhossa, jossa on 18 jäsentä.
 • Opettaa musiikkiterapiakursseja riskiryhmään kuuluville lukiolaisille.
 • Innokas maantiepyöräilijä.

Julkaisut

Miksi Big Data tarvitsee koneoppimista, vierailijapaneeli
Parit ohjelmoinnin parhaat käytännöt, HackSource

Kovat taidot:

 • Java
 • Python
 • C
 • PHP
 • sovellusten suunnittelu
 • Testaus

Pehmeät taidot:

 • Tiimityö
 • Kriittinen ajattelu
 • Viestintä
 • Ongelmanratkaisu

Olemme koonneet tähän blogiin kaikki tiedot, joita tarvitset täydellisen ansioluettelon laatimiseen . Kerromme, mitä ansioluetteloon pitäisi ja mitä ei pitäisi sisällyttää, ja opastamme sinua koko prosessin ajan, jotta saat varmasti sen ensimmäisen työpaikan.


Ansioluettelon tarkoitus

Ennen kuin aloitat, on tärkeää muistaa ansioluettelosi tarkoitus. Vaikka se vaikuttaa itsestään selvältä, ansioluettelosi tavoitteena on mainostaa itseäsi ja kykyjäsi niin, että se herättää rekrytoivan esimiehen huomion ja että hän haluaa tutustua sinuun paremmin haastattelussa. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on valittava olennaisimmat tosiasiat akateemisesta historiastasi, saavutuksistasi ja taidoistasi ja esitettävä ne tavalla, joka tuo esiin vahvuutesi ja ainutlaatuiset kykysi täyttää kyseessä oleva työtehtävä.

Muista, että ansioluettelon tarkoituksena on vakuuttaa työnantaja siitä, että olet haastattelun arvoinen, jotta hän voi tavata ansioluettelon takana olevan henkilön. Tarkoituksena on osoittaa työnantajalle, että olet paras mahdollinen ehdokas työn hoitamiseen. Älä unohda, että kaikilla on ansioluettelo, joten ainoa tapa varmistaa, että saat takaisinsoiton, on saada ansioluettelosi erottumaan joukosta, kiinnittää rekrytointiprosessista vastaavan henkilön huomio ja osoittaa selvästi, miksi ansaitset mahdollisuuden haastatteluun.

vastavalmistuneen cv

Valmistuneiden ansioluettelon esittely:

Siksi sinun on tehtävä ansioluettelosi sisällöstä ainutlaatuista sen sijaan, että käyttäisit monimutkaista ulkoasua, jotta erottuisit joukosta (paitsi tietenkin, jos haet suunnittelutehtävää, jolloin sinulla on tilaa luovuudelle). Sinulla ei ole varaa siihen, että rekrytoija hylkää ansioluettelosi sen vuoksi, että hän ei pidä fontistasi tai ulkoasustasi, joten asiakirjasta on tehtävä mahdollisimman helppokäyttöinen.

Joitakin ehdotuksia ovat mm:

 • Käytä yksinkertaista business-fonttia, joista suositeltavia ovat Arial, Calibri tai Verdana, ja varmista, että käytät kauttaaltaan samaa fonttia ja kirjainkokoa.
 • Käytä lihavointia tai kursiivia korostamaan tekstiä, kuten työtehtäviä, sen sijaan, että korostaisit tekstiä alleviivaamalla.
 • Muotoile sisältö luettelopisteillä, numeroinneilla ja viivoilla.
 • Varmista, että uudet kappaleet, luetelmakohdat ja otsikot ovat kaikki samassa linjassa keskenään ja yhdenmukaisella tyylillä (esim. otsikot lihavoituina jne.).
 • Jaa ansioluettelosi osioihin ja varmista, että nämä osiot ovat selkeät (esim. profiili, työkokemus, koulutus), ja kun luetellaan kokemuksia näissä osioissa, pidä yllä käänteistä aikajärjestystä, jossa viimeisin kokemus/koulutus on ylhäällä.
 • Tavoittele kahden sivun pituutta; vähempikin riittää, mutta enemmänkin saattaa menettää lukijan mielenkiinnon.
 • Kun luet tehtävänkuvausta, päätä, mitkä ovat tärkeimmät tekijät, joita yritys etsii, ja varmista, että tähän liittyvät kokemuksesi ovat ansioluettelosi etusivulla.
 • Jos rekrytoija haluaa paperiversion, käytä laadukasta A4-paperia.

Kokemus, joka kannattaa sisällyttää ansioluetteloon ensimmäistä työpaikkaa varten

Jos olet työskennellyt ammatillisessa roolissa useita vuosia, työkokemusta käsittelevä osio muodostaa suurimman osan ansioluettelostasi. Jos sinulla ei ole työkokemusta, on tärkeää, että ansioluettelossasi osoitat, mihin toimiin olet ryhtynyt hankkiaksesi hakemaasi tehtävään liittyviä taitoja. Haluat myös kertoa kokemuksista, jotka korostavat niitä henkilökohtaisia ominaisuuksia, jotka pätevöittävät sinut tehtävään.

vastavalmistuneen cv

Seuraavassa on esimerkkejä kokemuksista, joita voit sisällyttää ensimmäiseen ansioluetteloosi:

 • Työtehtävät, kuten tarjoilu teekaupassa tai osa-aikainen asiakaspalvelija vähittäiskaupassa.
 • Koulun ulkopuoliset aktiviteetit, kuten urheilu ja kerhot
 • Oppisopimuskoulutus ja ammatillinen koulutus
 • Vapaaehtoistyö

Ansioluettelossasi haluat mainita kussakin tehtävässä hankkimasi erityistaidot, jotka ovat merkityksellisiä työpaikkailmoituksen kannalta. Muista korostaa tärkeitä tavoitteita tai parannuksia, jotka saavutit työnhakua edeltävänä aikana.

Koulutus

Jos sinulla on vain vähän työkokemusta haluamaltasi ammattialalta, painota koulutusosiota sijoittamalla se ansioluettelosi alkuun. Suosittelemme, että sijoitat akateemisen taustasi ansioluettelossasi ennen työkokemusta koskevaa osiota, mutta tiivistelmän jälkeen. Varmista, että korostat koulutuksestasi niitä näkökohtia, jotka ovat suoraan linjassa käsillä olevan työn kanssa. Luettele tutkintosi, oppilaitoksesi/koulusi ja valmistumisvuosi. Ilmoita keskiarvosi, kunhan se on vähintään 3,5, sekä mahdolliset erityiset tunnustukset, kuten latinankieliset arvosanat tai osaston palkinnot. Jos sinulla on runsaasti tilaa ansioluettelossasi, voit jopa harkita erillisen osion luomista palkinnoillesi ja kunniamaininnoillesi.

Älä unohda mainita, mitä olet opiskellut, eli pääaineesi/pääaineesi (pääaineesi). Rekrytoijat ovat yleensä kiinnostuneempia siitä, mikä on erikoisalasi, kuin siitä, missä olet hankkinut mainitut tiedot ja asiantuntemuksen. Tästä syystä on usein hyödyllisempää tuoda esiin opiskeluala kuin korkeakoulu tai yliopisto, jossa opiskelit. Tietenkin, jos olet käynyt erityisen tunnetun ja arvostetun oppilaitoksen/koulun, sitä kannattaa todennäköisesti korostaa opintoalasi ohella. Voit korostaa mitä tahansa akateemisen taustasi osaa sijoittamalla sen koulutusosion yläosaan, lihavoimalla tekstin tai kirjoittamalla sen isoilla kirjaimilla. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota opiskelualaan silloin, kun pääaineesi tai sivuaineesi liittyvät suoraan haettavaan tehtävään.

Siinä tapauksessa, että et ole suorittanut tutkintoa alalla, joka vastaa hakemaasi työalaa, voit harkita sellaisten sovellettavien kurssien sisällyttämistä, jotka todella liittyvät kyseiseen työpaikkaan. Voit luetella ne koulutusosiossa tai luoda erillisen osion otsikolla "asiaankuuluvat kurssit" tai "asiaankuuluva [ammattialan nimi] kokemus", esimerkiksi: (asiaankuuluva markkinointikokemus). Pidä aina mielessä, että tavoitteesi on tuoda esiin kokemuksesi ja taitosi, jotka tekevät sinusta ihanteellisen ehdokkaan juuri siihen tehtävään, jota haet.

Jotta koulutuksesi erottuu edukseen, seuraavassa kerrotaan, mitä sinun tulisi sisällyttää koulutusosioon:

 • Yliopistosi tai ammattikorkeakoulusi nimi
 • Koulun sijainti (kaupunki, osavaltio)
 • Valmistumispäivä (kuukausi ja vuosi)
 • Tutkinto / tutkinnot (mukaan lukien mahdolliset sivuaineet).

Taidot

Jotta voit osoittaa palkkaavalle johtajalle, miksi olet pätevä kyseiseen työpaikkaan, on tärkeää sisällyttää alakohtaiset tietosi ja taitosi ansioluetteloosi. Sinun tulisi sisällyttää sekä pehmeät että kovat taitosi. On kuitenkin tärkeää huomata, että työnantajat etsivät ihanteelliselta hakijalta yleensä asiaankuuluvaa teknistä osaamista. Hyödynnä tiivistelmääsi korostaaksesi joitakin olennaisimpia teknisiä ja sosiaalisia taitojasi. Selitä, miten hyödynsit näitä taitoja koko asiaan liittyvän urakoulutuksesi ajan, sisällyttämällä ne työkokemuksen kuvauksiin.

Nykyisenä opiskelijana tai vastavalmistuneena ammattihenkilönä sinulla on todennäköisesti enemmän tilaa ansioluettelossasi, joten on erittäin suositeltavaa luoda erillinen osio, joka on omistettu yksinomaan teknisille taidoillesi. Muista lukea työpaikkailmoituksen kuvaus ja huomioida työtehtävässä vaadittavat taidot. Jos sinulla on joitakin näistä tarvittavista kyvyistä ja tiedoista, muista sisällyttää ne ansioluettelosi taitoja käsittelevään osioon. Voit ilmaista teknisten taitojesi hallinnan tason käyttämällä asteikkoa (esim. 4/5 tähteä, 5/5 pistettä, 90/100 %) tai kirjaamalla ylös, kuinka monta vuotta olet harjoittanut kyseistä taitoa.

vastavalmistuneen cv

Vaikka sinulla ei olisikaan työhön liittyvää kokemusta alalta, jolle haet, sinulla voi silti olla joitakin hyödynnettävissä olevia taitoja. Näin ollen sinun olisi keskityttävä soveltuviin taitoihisi riippumatta siitä, onko ne hankittu akateemisen taustan, harjoittelun, koulutuksen, työharjoittelun ja/tai koulun ulkopuolisen kokemuksen kautta. Tee ansioluettelostasi erottuva hyödyntämällä kaikki tilaisuudet, joissa voit korostaa työpaikkakohtaisia taitojasi. Muista kuitenkin, että sinun on perusteltava kaikki ansioluettelossasi mainitsemasi taidot rekrytointiprosessin haastatteluvaiheessa antamalla esimerkkejä tai jopa näyttämällä ne henkilökohtaisesti.

Tässä jotain taitoja / ominaisuuksia, joita voit mahdollisesti laittaa ansioluetteloosi:

 • Viestintä
 • Tiimityö
 • Sopeutumiskyky
 • Täsmällisyys
 • Organisointitaidot
 • Joustavuus
 • Ongelmanratkaisukyky
 • Motivoitunut
 • Kärsivällisyys
 • Uskottavuus

Harrastukset ja aktiviteetit

Tämä on sopiva paikka kertoa hieman itsestäsi työn ulkopuolisena ihmisenä ja antaa persoonallisuutesi näkyä. Voit mainita mitä tahansa toimintaa tai harrastusta, mutta pidä se tietysti sopivana, sillä on asioita, joita korkeakoulututkinnon suorittanut rekrytoija ei halua kuulla, joten käytä omaa harkintaasi.

Yritä välttää asiaankuulumattomia asioita, joista nautit, ilman todisteita niiden tueksi. Jos nautit juoksemisesta ja käyt juoksemassa kaksi kertaa viikossa, kerro, että käyt juoksemassa kaksi kertaa viikossa, etkä vain, että nautit juoksemisesta, tai jos olet mukana jossakin kerhossa tai seurassa, älä vain sano, että nautit kyseisestä aiheesta tai urheilulajista, vaan kerro, että olet kerhon tai seuran aktiivinen jäsen.

Jos olet tehnyt välivuoden tai työskennellyt ulkomailla ja matkustanut tai viettänyt kesän matkoilla, tämä on oikea paikka kertoa siitä yksityiskohtaisesti, vaikka et tietenkään kannata kertoa liian yksityiskohtaisesti matkasi jokaista yksityiskohtaa, mutta se voi olla hyvä osoitus organisoituneisuudesta, itseluottamuksesta ja motivaatiosta oppia uusia asioita!

Esimerkkejä, jotka kannattaa sisällyttää tähän kohtaan, ovat:

 • Urheilujoukkueet
 • Seurat/kerhot
 • Matkailu
 • Harrastukset
 • Palkinnot (nämä ovat erityisen hyviä, koska ne voivat viitata korkeisiin saavutuksiin ja kilpailuhenkisyyteen).

Suositukset

Kaksi suositusta riittää ansioluetteloosi. Toinen voi olla akateeminen ja toinen työkokemuksesta. Voit jättää yhteystiedot pois, jos toinen on esimerkiksi nykyinen työnantaja tai haluat ottaa ensin yhteyttä häneen.

vastavalmistuneen cv

Jos jätät suositukset pois, muista mainita alareunassa, että "suositukset ovat saatavilla pyydettäessä" tai jotain vastaavaa, jotta rekrytoija tietää, että olet valmis antamaan ne.

Kirjoita vakuuttava saatekirje

Vastavalmistuneille on tärkeää osata kirjoittaa vahva saatekirje ansioluettelon rinnalle. Saatekirjeesi erottaa sinut muista hakijoista täydentämällä ansioluettelosi kokemusta koskevaa osiota ja osoittamalla rekrytoivalle esimiehelle, että suhtaudut tehtävään intohimoisesti.

Jos haluat maksimoida saatekirjeesi vaikutuksen, varmista, että se on räätälöity tehtävään sopivaksi. Tämä on tilaisuutesi esittää, miksi olet paras ehdokas tehtävään - et halua näyttää samanlaiselta kuin muut hakijat.

Jotta voisit erottua muista, aloita saatekirjeesi vahvalla esittelyllä. Hyvän vastavalmistuneen saatekirjeen esittelyn tulisi sisältää seuraavaa:

 • innostusta yritystä kohtaan,
 • yleiskatsaus taustastasi,
 • ja lyhyt esittely saavutuksistasi (joko koulutuksellisista tai ammatillisista).
 • Työnantajat pitävät vilpittömästi innostuneista hakijoista, joten älä pelkää käyttää vastavalmistuneen opiskelijan saatekirjettäsi osoittaaksesi innostuksesi tehtävää kohtaan.

Vinkkejä voittavan ansioluettelon kirjoittamiseen

Seuraavassa on vinkkejä, joiden avulla voit laatia tehokkaan ansioluettelon, joka tekee vaikutuksen palkkaaviin johtajiin:

 • Ymmärrä työtehtävä. Lue ja ymmärrä työnkuvaus, jotta voit tunnistaa ne keskeiset taidot ja pätevyydet, joita työnantaja toivoo ihanteelliselta hakijalta. Korosta ansioluettelossasi niitä ominaisuuksia ja kokemusta, joita he etsivät.
 • Noudata kronologisen ansioluettelon muotoa. Näin rekrytoijat näkevät tärkeimmät saavutuksesi, kun he tarkastelevat asiakirjaa.
 • Korosta ansioluettelosi tärkeimpiä kohtia osioiden otsikoiden avulla. Jaksojen otsikot helpottavat myös asiakirjan navigointia.
 • Valitse ammatillisesti hyväksyttävät fontit, kuten Georgia ja Helvetica, sekä muut serifittömät fontit. Aseta myös fonttikoko 10-12 pistettä tavalliselle tekstille ja 4 pistettä suurempi jaksojen otsikoille. Säilytä normaalipituisissa ansioluetteloissa 1 tuuman marginaalit. Lyhyemmissä asiakirjoissa voi olla suuremmat marginaalit valkoisen tilan vähentämiseksi.
 • Tarkista asiakirja ennen sen lähettämistä. Voit käyttää verkkotyökaluja kielioppi- ja kirjoitusvirheiden tarkistamiseen.
 • Pidä se lyhyenä ja ammattimaisena. Sisällytä vain asiaankuuluvat tiedot, jotta työllistymismahdollisuutesi paranevat. Se parantaa myös ansioluettelosi luettavuutta.
vastavalmistuneen cv

Valmistuneiden ansioluettelon vältettäviä virheitä

 • Älä tee ansioluettelosi ulkoasusta ja asettelusta liian monimutkaista. Ahtaat asettelut, suuret valokuvat ja hullut värimaailmat vaikeuttavat kiireisten rekrytoijien liikkumista ansioluettelossasi.
 • Älä jätä työkokemusta pois. Jopa osa-aikaiset kauppatehtävät tai vapaaehtoistehtävät antavat sinulle mahdollisuuden näyttää työelämätaitojasi, joten älä jätä niitä huomiotta.
 • Älä käytä ansioluettelossasi typerää sähköpostiosoitetta - se ei näytä ammattimaiselta. Jos sinulla on vanha sähköpostiosoite, jossa on lempinimi - luo uusi sähköpostiosoite työnhakua varten.
 • Älä unohda tarkistaa kolminkertaisesti oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheet - oikeinkirjoitusohjelma ei aina löydä kaikkia mahdollisia virheitä.

Vastavalmistuneen ansioluettelon kirjoittaminen - Yhteenveto

Vastavalmistuneen ansioluettelon kirjoittaminen voi olla vaikeaa, varsinkin jos sinulla on vähän tai ei lainkaan työkokemusta.

Jos kuitenkin noudatat edellä esitettyjä ohjeita ja hyödynnät koulutustasi ja koulun ulkopuolisia aktiviteettejasi osoittaaksesi runsaasti taitojasi, sinun pitäisi pystyä laatimaan menestyksekäs ansioluettelo.

Pidä muoto yksinkertaisena ja keskity miellyttävän lukukokemuksen luomiseen, jotta ansioluettelosi saa ansaitsemansa huomion.

Ensimmäisen työpaikan saaminen on haastavaa, joten ole valmis tekemään paljon töitä ja hakemaan mahdollisimman moniin työpaikkoihin, verkostoitumaan LinkedInissä ja etsimään yrityksiä rohkeasti.

Lisää vinkkejä löydät ansioluetteloesimerkeistämme.

vastavalmistuneen cv

Usein kysytyt kysymykset:

Minkä pituinen pitäisi olla vastavalmistuneen ansioluettelo?

Valmistuneen ansioluettelon enimmäispituus on kaksi A4-sivua. Tarkista työnantajan mahdollisesti antamat ohjeet erittäin huolellisesti. Jos työnantaja on pyytänyt yksisivuista ansioluetteloa, sinun on toimitettava sellainen. Jos ansioluettelosi on kaksisivuinen, ota siitä kaikki irti.

Miltä tuoreen valmistuneen ansioluettelon pitäisi näyttää?

 • Esittele itsesi lupaavana mahdollisena ehdokkaana tehtävään.
 • Esittele kaikki asiaankuuluvat taitosi ja saavutuksesi.
 • Kertoa tarina tähänastisesta työkokemuksestasi.
 • kuvastaa jotakin luonteestasi henkilökohtaisen lausuman ja kiinnostuksen kohteiden kautta.

Mikä tekee ansioluettelosta erinomaisen?

Hyvä ansioluettelo on selkeä ja ytimekäs, ja siinä esitetään kaikki tarpeelliset seikat kiertelemättä. Et tarvitse montaa sivua paperia - pidä asiat lyhyinä ja ytimekkäinä. Ansioluettelo vakuuttaa potentiaalisen työnantajan, ja siinä on tilaisuus rastittaa oikeat laatikot. Ja jos kaikki täyttyy, on paremmat mahdollisuudet päästä työhaastatteluun.

Luo ansioluettelosi parhaiden mallipohjien avulla

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni