Matkaoppaan CV - kirjoita loistava ansioluettelo

Matkaopas? Miten mukavaa työtä! Saat auttaa iloisia lomailijoita tutustumaan kaupunkiin ja tarjota heille mielenkiintoisia tietoja kaupungistasi. Ei ihme, että haluat työskennellä tällä alalla. Sinun on aika löytää seuraava hieno matkaoppaan työpaikka. Olet osittain viihdyttäjä, osittain asiakaspalvelija.

Muotoile :
Koko :
Muokattavissa:
Word (Microsoft)
A4
Kyllä

Matkaoppaan CV esimerkki

Miia Mallikas

Koulutettu matkaopas, jolla on 5 vuoden kokemus vierailijoiden tiedottamisesta ja opastamisesta.

miia.mallikas@email.com

+358 40 123 1234

linkedin.com/in/miiamallikas

Ammatillinen yhteenveto

Informatiivinen ja huumorintajuinen matkaopas, jolla on todistetusti kokemusta jopa 30 hengen ryhmien johtamisesta ja joka tarjoaa informatiivisia kommentteja aiheesta ja tarjoaa nopeaa ja ystävällistä palvelua kaikille osallistujille. Puhuu sujuvasti suomea, englantia, espanjaa ja ranskaa.

Työkokemus

Matkaopas

Canyon Adventures, Inc., Kalifornia

12/2018 - 5/2021

Opastanut 8 retkeilyyn perustuvaa vaellusretkeä Claremont Hills Wilderness Parkissa, Trippet Ranchilla, Mount Umunhumissa, Grand Canyonissa ja Yellowstonessa.

Esitteli ja selitti alueita geologian, ekologian ja virkistyksen kannalta.

Ohjasi ulkoilmaruokailun työpajoja ja valmisti ulkoilma-aterioita vaelluskierroksen osallistujille.

Suunnitteli luovia aktiviteetteja retkelle osallistujien ilahduttamiseksi retken aikana ja saavutti 98 prosentin asiakastyytyväisyyden.

Matkaopas

TUI

09/2016-10/2018

Teki lentokenttäkuljetuksia isolle määrälle turisteja ja varmisti, että nämä pääsevät turvallisesti hotelleihinsa.

Järjesti matkainfotilaisuuksia turisteille loman alussa.

Johti 5-30 hengen matkailijaryhmille 2-7 tunnin matkoja Kreetan saaren luonnonkohokohtiin.

Helpotti opettavaista ja informatiivista jakamista luonnon-, geologisesta ja kulttuurihistoriasta kertomalla tarinoita bussimatkojen aikana.

Ehdotti onnistuneesti ekomatkailun käsitettä ja suunnitteli yksilöllisiä matkakokemuksia, joihin sisältyi ekologisesti vastuullisia eläinhavaintoja.

Teki yhteistyötä myynti- ja markkinointitiimin kanssa kehittäessään myynninedistämisohjelmia nykyisille asiakkaille, mikä lisäsi asiakaspysyvyyttä 15 prosenttia.

Koulutus

Hotelli- ja matkailualan ammattitutkinto, TREDU, Tampere

2012-2015

Taidot

Pehmeät taidot

 • Viestintätaidot
 • ihmissuhdetaidot
 • Tarinankerronnan taidot
 • Ajanhallinta
 • Ystävällisyys ja innostuneisuus

Kovat taidot

 • Ekologian ja virkistyskäytön osaaminen
 • Hyvä fyysinen kunto
 • Vaellus
 • Kiipeily
 • Telttailu ja reppureissaaminen

Kielet

 • Suomi - äidinkieli
 • Englanti - äidinkieli
 • Espanja ja ranska - sujuva

Viiden tähden matkaopasansioluettelo havainnollistaa sekä näitä ominaisuuksia että alueellista asiantuntemustasi.

Matkaoppaat kuljettavat matkailijoita vierailleilla alueilla. Hyvässä matkanjohtajan ansioluettelossa mainitaan muun muassa seuraavat tehtävät: tutkimusten tekeminen, matkojen järjestäminen, tietojen ja neuvojen antaminen matkailukohteista, matkajärjestelyjen tekeminen sekä kääntäminen tai tulkkaus. Matkaoppaiden tulisi myös vastata matkailijoiden kyselyihin ja ongelmiin.

Useimmissa ansioluetteloesimerkeissä lueteltuja matkaoppaan keskeisiä taitoja ovat hyvä kunto ja terveys, aito kiinnostus matkustamista ja vieraita kulttuureja kohtaan, organisointikyky, erinomaiset viestintä- ja ihmissuhdetaidot sekä vieraiden kielten taito. Matkailualan koulutusta suositellaan oppaaksi pyrkiville.

matkaoppaan ansioluettelo

Mitä matkaopas tekee?

Matkaoppaat vievät tietoa kiinnostavasta nähtävyydestä ja tekevät siitä kiehtovaa ja hauskaa. He voivat työskennellä yhdessä matkailukohteessa tai matkustaa ryhmäkierroksella eri puolilla aluetta tai maata. Heidän työhönsä voi kuulua päivittäisiä retkiä tai pitkiä matkoja riippuen siitä, missä he työskentelevät tai mitä asiakkaita he palvelevat.

Matkaoppaat avustavat asiakkaita matkoilla ja kiertomatkoilla tuntemattomilla alueilla. He käyttävät paikallistuntemustaan auttaakseen matkojen ja kiinnostavien kohteiden suunnittelussa. He palvelevat tyypillisesti asiakkaita, jotka vierailevat paikassa ensimmäistä kertaa, antamalla heille tietoa ja avustamalla heitä kaikissa matkustamiseen ja maahantuloon liittyvissä asioissa. He voivat antaa suosituksia ravintoloista tai muista mielenkiintoisista kohteista ja auttaa, jos hotellihuoneen tai muun matkapalvelun kanssa on ongelmia.

Jotkut matkanjohtajat työskentelevät omilla töillään, kun taas toiset työskentelevät suuremmille matkanjärjestäjille. He voivat erikoistua yhteen kohteeseen tai matkustaa moniin kohteisiin. Heidän vastuullaan on tutkia matkakohteita ennen matkaa, jotta he voivat valistaa asiakkaitaan ja parantaa heidän vierailukokemustaan. Matkaoppaat hyödyntävät erinomaisia viestintätaitoja suunnitellessaan hauskoja ja informatiivisia matkoja asiakkailleen.

Muotoile matkaoppaan ansioluettelo

Tiesitkö, että ansioluettelon muotoiluun on useita tapoja? Voit muotoilla ansioluettelosi monella tavalla, esimerkiksi sisällyttämällä siihen pääkuvan tai lisäämällä avaintaitojesi viereen edistymispalkin.

Matkaoppaana haluat, että rekrytoijat keskittyvät kokemukseesi, todistuksiisi ja siihen, mitä voit tarjota vieraille, matkailijoille tai muille henkilöille, joiden kanssa olet päivittäin tekemisissä.

Ennen kuin määrittelet parhaan muodon matkaoppaan ansioluettelollesi, tutustu kolmen yleisen ansioluettelomuodon määritelmään.

 1. Kronologinen ansioluettelomuoto

Tämä on ylivoimaisesti yleisimmin käytetty ansioluettelomuoto, jota sekä rekrytoijat että hakijat suosivat. Työuraa ja saavutuksiasi koskevat yksityiskohdat luetellaan ajallisesti käänteisessä järjestyksessä alkaen viimeisimmästä työpaikasta ja taaksepäin.

Jos olet työskennellyt useissa alan yrityksissä ilman suuria aikavälejä, tämä muoto tuo sinulle suuren edun.

 1. Toiminnallinen ansioluettelomuoto

Toiminnallisessa ansioluettelossa keskityt työhistoriasi esittelyn sijaan maalaamaan selkeän kartan taidoistasi ja kyvyistäsi. Tätä muotoa valitaan vähemmän, sillä rekrytoivien johtajien on joskus vaikea lukea ja tarkistaa sitä.

Toiminnallinen muoto sopii työnhakijoille, joilla on kokemusta usealta eri toimialalta tai joilla ei ole työkokemusta matkaoppaasta. Voit myös ottaa tämän ansioluettelomuodon käyttöön, jos olet vastavalmistunut, jolla ei ole kokemusta.

 1. Yhdistelmämuotoinen ansioluettelomuoto

Yhdistelmäansioluettelo toteuttaa sekä kronologisen että toiminnallisen ansioluettelomuodon rakenteet. Voit korostaa taitojasi ja pätevyyttäsi ja antaa perusteellisen luettelon aiemmasta työkokemuksestasi. Näin pääset esittelemään urasi korkealla tasolla ja samalla ilmaisemaan kykysi hoitaa hakemaasi työtä.

Tästä on hyötyä uranvaihtajille, hakijoille, joilla on vain vähän työkokemusta, ja niille, jotka palaavat työelämään matkaoppaana.

Ulkoasu

Miltä matkaoppaan ansioluettelon pitäisi näyttää? Minkä tahansa muodon valitsetkin, ansioluettelosi tulisi näyttää ammattimaiselta. Tämä voidaan saavuttaa käyttämällä verkossa olevaa ansioluettelomallia tai ottamalla suunnittelun lähtökohdaksi jokin ansioluettelonäytteistämme.

Valitse yksinkertainen 12-kirjaiminen fontti, kuten Arial. Järjestä tekstisi osioihin ja aloita jokainen osio otsikolla, kuten "Kokemus", "Taidot" tai "Koulutus". Jätä runsaasti marginaaleja eli valkoista tilaa kunkin tekstilohkon väliin ja pidä ulkonäkö siistinä ja puhtaana.

Matkaoppaan ansioluettelon osiot

Useat osiot ovat elintärkeitä matkanjohtajan ansioluettelossa. Näissä osioissa esittelet itsesi ja kerrot kyvyistäsi. Niitä ovat mm:

 • Yhteystiedot
 • Taidot
 • työhistoria
 • Koulutus

Muut osiot, kuten seuraavat, voivat parantaa ansioluetteloasi:

 • Tavoiteilmoitus
 • Yhteenveto pätevyydestä
 • Todistukset
 • Kielitaito
 • Matkakokemus

Tavoiteilmoituksen ja pätevyystiedon avulla voit kiinnittää työnantajan huomion ja korostaa taitojasi ja saavutuksiasi. Todistukset, erityisesti vieraanvaraisuusalaan liittyvät todistukset, osoittavat, että sinulla on tiedot, joiden avulla voit tehdä työsi hyvin.

Puhutko muuta kieltä kuin suomea ja englantia? Onko sinulla passi, kansalaisuus, työviisumi tai ajokortti muualta kuin kotimaastasi? Oletko asunut ulkomailla jossain vaiheessa elämääsi? Kuinka monessa maassa olet matkustanut? Pohdi, voisivatko nämä tiedot vaikuttaa soveltuvuuteesi matkaoppaana.

matkaoppaan ansioluettelo

Lisää yhteystietosi

 • Nimesi tulisi olla sivun suurin teksti ja sen tulisi olla asiakirjan yläosassa tai lähellä sitä.
 • Osoitteesi ei tarvitse sisältää kadunnimeä tai talon numeroa - kaupungin mainitseminen riittää mainiosti.
 • Puhelinnumerosi tulisi sisältää maakoodin, jos haet matkaoppaan töitä ulkomailta.
 • Sähköpostiosoitteesi tulisi olla ammattimainen, mutta ei nykyinen työsähköpostiosoitteesi. Työsähköpostin käyttäminen henkilökohtaisiin projekteihin (työnhakuun) ei näytä hyvältä.
 • Sosiaalinen mediasi voidaan sisällyttää, jos sinulla on täysimittainen LinkedIn-sivu tai muu sosiaalisen median sivu, joka esittelee asiaankuuluvia taitojasi.

Matkaoppaan uran yhteenveto

Sinua palkkaamassa olevat henkilöt ovat hyvin kiireisiä, eikä heillä ole paljon aikaa käydä läpi kaikkia ansioluetteloita. Siksi sinun ansioluettelosi on kiinnitettävä heidän huomionsa heti alusta alkaen! Varmista, että urayhteenvetosi on lyhyt, ytimekäs ja ytimekäs.

 • Aloita urayhteenvetosi vuosien kokemuksella alalta ja korosta yhtä tai kahta "wow-tekijää" tai saavutusta. Yritä sovittaa saavutuksesi yhteen työnkuvauksen keskeisten tehtävien kanssa työpaikkailmoituksen kohdassa "tehtävän tarkoitus". Oletetaan, että työpaikka, jota haet, edellyttää tuotteiden innovointia ja jatkuvaa parantamista. Mieti jotain, mitä olet tehnyt, joka korostaa näitä näkökohtia.

 • Seuraavaksi on vuorossa rivi, jossa korostetaan poikkeuksellisia pehmeitä taitoja tai persoonallisuuden piirteitä, jotka tuovat lisäarvoa yritykselle. Palkkaava iso mies on kiinnostunut tietämään, onko sinulla "vahvat johtamistaidot, strategisen ajattelun kyvyt ja taito tilastoihin, mittareihin ja tuotantosuhteisiin". Nämä ominaisuudet on todistettava esimerkkien avulla "työkokemus"-osiossa, jotta viestisi vahvistuu.

 • Viimeistele yhteenvetosi lopuksi korkeimmalla pätevyydelläsi tai merkittävimmillä jäsenyyksilläsi (tietysti työhön liittyvillä).

Korosta saavutuksiasi

Työnantajat haluavat jonkun, joka on valmis tekemään ylimääräistä. Kun kirjoitat saavutuksia koskevaan osioon, älä vain kopioi ja liitä tekemäsi tehtävät. Tämä ei saa ansioluetteloasi loistamaan timanttina. Vaikka saavutuksillasi ei olisikaan mitään tekemistä numeroiden ja tilastojen kanssa, jos se loi yritykselle lisäarvoa, lisää se mukaan! Työnantajat haluavat nähdä jotakin, josta näkyy vähän ylimääräistä.

Saavutuksia käsittelevän osion tekeminen on melko yksinkertaista tietyn prosessin jälkeen:

Mieti, mikä tekee sinusta ainutlaatuisen, lisää, mistä olet ylpein?

Mitkä tekosi ovat tuoneet yritykselle lisäarvoa? Esimerkiksi vähensitkö kuluja, säästitkö aikaa, paransitko liikevaihtoa, paransitko tuottavuutta tai nostitko työntekijöiden moraalia?

Liitä mukaan todisteita esittämällä numeroita, prosenttilukuja tai mittareita, joilla voit kvantifioida väitteesi.

Oikein
Esimerkkejä:
 • Vuoden matkaopas -palkinto, koska sait 99 prosenttia pisteitä asiakastyytyväisyyskyselyssä.
 • Järjestänyt varauksia yli 300 vieraalle ja valvonut samalla lippujen jakelua sekä hoitanut asiakassuhteita ja lipunmyyntiä.
 • 3-5 kierroksen järjestäminen päivittäin koko [lisää yrityksen nimi] maailmanlaajuisen pääkonttorin alueella noin 350 hengen yleisölle.
 • Yli 12 000 vieraan valmistelu ja käsittely kuukausittain.
 • Seitsemän tuntia päivässä, jolloin saavutettiin 26 000 vierasta ja saatiin 260 000 euron vuositulot.

Työkokemusosio

Aloita räätälöimällä ansioluettelosi työtarjouksen mukaan:

 • Luettele ensin nykyinen tai viimeisin työtehtäväsi. Tämän jälkeen luetellaan edellinen työpaikkasi ja niin edelleen.
 • Lisää kuhunkin kohtaan ammattinimikkeet, yrityksen nimi, sijainti sekä työskentelypäivämäärät.
 • Laita työtehtäväsi ja saavutuksesi bullet-point-luetteloon. Enintään 6 luetelmakohtaa per työ riittää.
 • Aloita matkanjohtajan ansioluettelon bulletit ansioluettelon toimintasanoilla, kuten opasti, kokki, kehitti, organisoi jne.
 • Näytä kokemukset, jotka ovat merkityksellisiä haettavan työpaikan kannalta. Määrittele määrällisesti, mitä voit.

Matkaoppaan asema ei ole helppo tehtävä. Sinun on otettava vastaan valtavasti vieraita ihmisiä, ja sinulla on oltava paljon tietoa esittelemästäsi paikasta tai historiasta. Siksi aiempi kokemus voi auttaa sinua saamaan opastajan paikan jossakin perimmäisessä lomakohteessa. Jos sinulla ei ole sellaista, älä huoli. Siihenkin päästään vielä käsiksi.

Kun luettelet työkokemustasi, on tärkeää tuoda esiin ne erityispiirteet, joita teit työssä, ja tehdä se käyttämällä hyviä verbejä.

Seuraavassa on joitakin esimerkkejä työnkuvauksista, joita voit sisällyttää matkaopasansioluetteloosi:

 • Toivotti kaikki vieraat tervetulleiksi viipymättä sovittuina kierrosaikoina.
 • Määritteli, onko joillakin vierailla fyysisiä rajoituksia, jotka olisi otettava huomioon.
 • Antoi vieraille tietoa selkeästi ja selkeästi ja houkuttelevalla tavalla.
 • Vastasi kaikkiin vieraiden esittämiin kysymyksiin.
 • Osoitti laajaa tietämystä laitoksestamme ja siihen liittyvistä aiheista.
 • Saattoi vieraita kierroksen aikana pitäen taukoja tarpeen mukaan.
Väärin

Opasti turisteja hotelleihin ja huolehti heidän matkalaukuistaan. Kohteessa veti muutaman opastetun kierroksen.


Oikein

Tapasi turistit lentokentällä innokkaana ja sai matkustajat tuntemaan olonsa tervetulleeksi. Huolehti asiakkaista ja hoiti heidän ongelmiaan saaden 90% tyytyväisyyspalautteen. Opastetuilla kierroksilla kertoi asiakkaille paikallisesta kulttuurista ja historiasta.


Mitä tehdä, jos sinulla ei ole työkokemusta

Jos sinulla ei ole työkokemusta, älä hikoile. Näin ei tule olemaan ikuisesti.

Jos kiinnostuksesi opastamiseen alkoi lukio- tai yliopisto-opiskeluaikana ja teit opastuksia koulussa mahdollisille opiskelijoille, vaikka et saanut palkkaa, voit sisällyttää tämän työkokemukseesi.

Opiskelijakierroksen oppaan toimen kuvaus voi näyttää seuraavalta:

 • Kierrosten järjestäminen mahdollisille opiskelijoille.
 • Auttanut vastaamaan kysymyksiin kierroksilla ja tervetuliaistiskillä.
 • Avustanut tulevien opiskelijoiden rekrytoinnissa.

Jos haluat opastajaksi, mutta sinulla ei ole kokemusta ja olet vielä koulussa, harkitse keskustelua koulun hallinnon kanssa ja ryhtymistä opiskelijaoppaaksi. Siitä voittavat kaikki.

Voit myös tutustua oppaaseemme siitä, miten kirjoittaa ansioluettelo ilman työkokemusta, josta saat lisätietoja.

matkaoppaan ansioluettelo

Koulutus

Matkaoppaille suositellaan matkailualan koulutusta. Palkkaava taho voi tarjota jonkin verran tällaista koulutusta, erityisesti kierroksia varten. Matkaoppaan uraan liittyviä todistuksia on mahdollista hankkia useita. Näihin kuuluvat muun muassa matkailumyyntiä, markkinointia ja myynninedistämistä, vieraanvaraisuuden hallinnan opintoja, matkustustapoja ja matkakohteita, matkailualan kehitystä, aloja ja urakehitystä koskevat todistukset. Sertifikaatit voidaan usein suorittaa verkkokurssien avulla.

Yliopistotutkintoja ei yleensä vaadita, mutta useat tutkinto-ohjelmat voivat lisätä painoarvoa ansioluetteloosi. Tällaisia ovat esimerkiksi kandidaatin tutkinnot palvelujohtamisen, vieraanvaraisuuden johtamisen, liikkeenjohdon, liikkeenjohdon ja yrittäjyysopintojen alalla.

Ansioluettelosi koulutusosion tulisi sisältää:

 • Koulun nimi
 • Valmistumispäivämäärä (kuukausi, vuosi tai vuosi ovat molemmat sopivia).
 • Tutkinnon nimi
 • Jos olet valmistunut yli 15 vuotta sitten, sinun kannattaa harkita valmistumispäivämäärän poistamista ikäsyrjinnän välttämiseksi.

Koulutusosion valinnaisia alajaksoja ovat muun muassa seuraavat:

 • Akateemiset palkinnot (dekaanin lista, latinankieliset kunniamaininnat jne. ).
 • keskiarvo (jos olet vastavalmistunut ja keskiarvosi oli yli 3,5).
 • Lisätodistukset
 • Akateemiset hankkeet (opinnäytetyö, väitöskirja jne.).

Muita vinkkejä, joita kannattaa ottaa huomioon koulutusosion kirjoittamisessa, ovat mm. seuraavat:

 • Jos olet vastavalmistunut, voit sijoittaa koulutusosion kokemusta käsittelevän osion yläpuolelle.
 • Mitä enemmän työkokemusta sinulla on, sitä lyhyempi koulutusosion tulisi olla.
 • Luettele koulutuksesi käänteisessä aikajärjestyksessä siten, että viimeisimmät ja korkeimmat tutkinnot ovat ensin.
 • Jos et ole vielä valmistunut, voit lisätä "Odotettu valmistumispäivä" kyseisen koulun kohdalle.

Taidot

Ennen kuin matkailija varaa matkan, hän saattaa haluta nähdä kohokohdat yhdellä silmäyksellä, jotta hän tietää, kannattaako jatkaa matkaa. Rekrytoijat käyttävät samaa ajattelutapaa skannatessaan ansioluetteloita. Taito-osio antaa heille helpon tavan suodattaa pois ansioluettelot, jotka eivät vastaa heidän tarpeitaan. Siksi tämä osio on laadittava huolellisesti. Valitse sekoitus kovia taitoja, kuten ensiaputaitoja ja kielitaitoa, ja alla lueteltujen pehmeiden taitojen kaltaisia taitoja.

Matkaopas tarvitsee seuraavia taitoja:

 • Viestintä: Sekä asiakkaiden kuunteleminen että sitouttaminen
 • Alueen yksityiskohtainen tuntemus: Loistava matkaopas ei vain opettele keskeisiä faktoja ulkoa, vaan syventyy viihdyttäviin tarinoihin ja hämäräperäiseen tietoon.
 • Karisma: Viehätysvoima auttaa saamaan pisimmänkin ruuhkaviiveen tuntumaan hauskalta aktiviteetilta.
 • Improvisointi: Sää, ruuhka, pitkät jonot kiertoajelupaikoilla ja asiakas, joka nukkuu yön yli, ovat kaikki tilanteita, jotka vaativat matkaoppaalta improvisaatiota.
 • Äärimmäinen organisointi: Yksityiskohdat ja rakenne voivat tehdä tai rikkoa kierroksen.
 • Empatia: Matkanjohtajan tehtävänä on varmistaa, että kaikilla, myös vaikeimmin miellyttävillä, on hauskaa.
 • Ryhmän yhtenäisyyden luominen: Tavoitteesi pitäisi olla, että otat joukon tuntemattomia ihmisiä ja teet heistä ryhmän, jossa kaikki tuntevat olonsa mukavaksi.
 • Kärsivällisyys: Kuinka monta kertaa voit vastata samaan kysymykseen? Se selviää kyllä.

Näin saat matkaoppaan ansioluettelon taidot kuntoon:

 • Aloita laatimalla pääluettelo ammattitaidoista. Varmista, että se sisältää pehmeät taidot, kovat taidot sekä tekniset taidot.
 • Tarkista työtarjouksesta, mitä taitoja siinä erityisesti mainitaan.
 • Palaa takaisin pääluetteloosi ja tunnista työpaikkailmoituksessa mainitut taidot. Löysitkö ne?
 • Valitse nyt taidot, joissa olet loistava, ja laita ne ansioluettelosi avaintaitoja koskevaan osioon.
 • Laita taitosi koko ansioluetteloon. On hyvä idea lisätä osaamista myös ansioluettelon profiili- ja työnkuvausosioihin.

Ansioluettelosi taitoja koskevan osan tulisi sisältää työnkuvauksen tärkeimmät avainsanat, kunhan sinulla todella on kyseiset taidot. Jos et ole vielä aloittanut työnhakua, voit tarkastella ansioluetteloita saadaksesi käsityksen siitä, mitkä taidot ovat tärkeimmät.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, jotka kannattaa pitää mielessä, kun kirjoitat ansioluettelosi taitoja koskevaa osiota:

 • Sisällytä 6-12 taitoa, jotka on esitelty luettelopisteiden muodossa.
 • Luettele lähinnä kovat taidot; pehmeät taidot ovat vaikeasti testattavissa.
 • Korosta työn kannalta tärkeimpiä taitoja.
 • Kovat taidot ovat yleensä tärkeämpiä rekrytoiville johtajille, koska ne liittyvät työpaikalla hankittuun tietämykseen ja erityiskokemukseen tietystä teknologiasta tai prosessista.
 • Myös pehmeät taidot ovat arvokkaita, sillä ne ovat hyvin siirrettävissä ja tekevät sinusta loistavan henkilön, jonka kanssa työskennellä, mutta niitä on mahdotonta todistaa ansioluettelossa.

Kielet

Kielten osaaminen voi olla taito, joka erottaa sinut muista kilpailijoista ja auttaa sinua saamaan töitä nopeammin.

Kun työskentelet matkaoppaana, tapaat varmasti ihmisiä, jotka eivät puhu paikallista kieltä. Siksi on tärkeää lisätä ansioluetteloosi kieliosio, joka osoittaa palkkaaville johtajille, että olet kaksi- tai monikielinen.

Seuraavassa on joitakin kieliä, jotka voit sisällyttää ansioluetteloosi, jos osaat niitä:

 • Englanti
 • Espanja
 • Ranska
 • Italia
 • Saksa
 • Venäjä
 • Kiina
 • Japani
 • Ruotsi
matkaoppaan ansioluettelo

Lisää todistuksia ansioluetteloosi

Kun työskentelet ihmisten parissa, saattaa käydä niin, että joku pyörtyy kierroksella tai tarvitsee ensiapua. Ensiapukoulutus voi parantaa mahdollisuuksiasi saada työpaikka, varsinkin jos laitat koulutuksen ansioluetteloosi.

Todistukset matkaoppaana osoittavat palkkaaville johtajille, että jos ryhmäsi vieraan tai matkailijan kanssa tapahtuu kiireellinen tilanne, sinulla on todistukset ja tiedot siitä, miten tilanteeseen puututaan ja miten auttaa vierasta tai matkailijaa.

Saatekirje

Aloita vahvalla avauksella

Saatekirjeesi ensimmäinen lause on tilaisuus tehdä hyvä ensivaikutelma palkkaavaan esimieheen. Haluat aloittaa vahvasti ja antaa hänelle syyn jatkaa lukemista. Ole itsevarma ja ytimekäs avauslauseessasi ja kerro, miksi olisit täydellinen tehtävään.

Korosta asiaankuuluvia taitojasi ja kokemustasi

Seuraavissa lauseissa tulisi tuoda esiin joitakin keskeisiä pätevyyksiäsi, joiden ansiosta sopisit hyvin tehtävään. Keskity aina niihin seikkoihin, jotka tekevät sinusta sopivan hakemaasi työhön.

Jos sinulla ei ole suoraan asiaan liittyvää kokemusta, älä huoli! Voit silti korostaa siirrettävissä olevia taitoja, kuten asiakaspalvelu- tai esiintymiskokemusta. Tarkoituksena on antaa rekrytoivalle esimiehelle parempi käsitys siitä, kuka olet ja miksi olisit täydellinen tehtävään.

Selitä, mitä voit tehdä yrityksen hyväksi

Kun olet tuonut esiin asiaankuuluvat taitosi ja kokemuksesi, on aika selittää, mitä voit tehdä yritykselle, jos se palkkaa sinut. Kuvaile, miten voisit olla tiimin voimavara ja edistää yrityksen menestystä.

Keskustele saatavuudestasi (kesätyö)

Keskustele seuraavassa kohdassa saatavuudestasi ja siitä, milloin voisit aloittaa työt. Jos esimerkiksi opiskelet tällä hetkellä, mutta sinulla on kesät vapaata ensi vuodesta alkaen, kerro siitä. Tässä kohdassa on hyvä mainita myös muut asiaankuuluvat tiedot, kuten se, onko sinulla ajokortti tai puhutko useampaa kuin yhtä kieltä sujuvasti. Mitä enemmän tietoja voit antaa, sitä parempi.

Lopeta toimintakutsuun

Päätä saatekirjeesi kehotukseen, joka houkuttelee lukijaa tutustumaan sinuun tarkemmin lukemalla ansioluettelosi tai ottamalla yhteyttä haastattelua varten.

Vinkkejä saatekirjeen kirjoittamiseen:

 1. Osoita intohimosi työtä kohtaan

Kun kirjoitat saatekirjettä matkanjohtajan tehtävään, on tärkeää osoittaa intohimosi työtä kohtaan. Tämä voidaan tehdä korostamalla kokemustasi asiakaspalvelusta, tietämystäsi alueesta tai kykyäsi sitouttaa ihmisiä kaikista elämäntilanteista.

Jos sinulla on palkintoja tai tunnustuksia, jotka olet saanut työstäsi matkaoppaana, muista mainita ne saatekirjeessäsi. Näin osoitat työnantajille, että sinulla on tarvittavat taidot ja kokemus työn hyvään hoitamiseen.

 1. Mukauta saatekirjeesi

Räätälöi saatekirjeesi juuri sitä työtä varten, jota haet, korostamalla asiaankuuluvaa kokemustasi ja taitojasi. Jos työnkuvauksessa mainitaan erityisiä vaatimuksia tai taitoja, muista luetella ne hakemuksessasi.

Tämä auttaa tekemään selväksi, miten voit vastata heidän tarpeisiinsa. Jos tehtävässä esimerkiksi vaaditaan erinomaisia viestintätaitoja, muista mainita kaikki aiemmat kokemuksesi, jotka osoittavat kykyäsi kommunikoida tehokkaasti.

 1. Korosta tietämystäsi alasta

Yksi matkaoppaan tärkeimmistä taidoista on syvällinen tietämys alueesta, jonka läpi hän opastaa ihmisiä. Näytä palkkaaville johtajille, että sinulla on edellytykset olla hyvä matkaopas, korostamalla alueen tuntemustasi saatekirjeessäsi.

Voit tehdä tämän antamalla lyhyen katsauksen kotikaupunkiisi tai mainitsemalla mahdolliset palkinnot tai tunnustukset, joita olet saanut työstäsi matkaoppaana. Tämä auttaa vakuuttamaan työnantajat siitä, että olet paras ehdokas tehtävään.

 1. Tarkista saatekirjeesi

Saatekirjeesi oikolukeminen on viimeinen vaihe, jolla varmistetaan, että hakemuksesi on virheetön. Muista tarkistaa oikeinkirjoitus ja tuplatarkistaa, ettei ansioluettelossasi tai saatekirjeessäsi ole virheitä. Muuten olet vaarassa tulla hylätyksi ennen kuin työnantaja edes näkee pätevyytesi.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä ominaisuuksia matkaopas tarvitsee?

Matkanjohtajien on oltava ystävällisiä, helposti lähestyttäviä ja energisiä, jotta matkailijat tuntevat olonsa mukavaksi. Myös huumori ja itsevarmuus kuuluvat matkanjohtajan vaatimuksiin, jotta matkoista tulisi kiinnostavampia ja ainutlaatuisempia. Yksi matkaoppaan perustaidoista on kuitenkin syvällinen tietämys aihealueestaan, olipa kyse sitten useista paikallisista nähtävyyksistä tai paikan historiasta ja kulttuurista.

Miten esittäydyt matkaoppaana?

Matkaoppaiden tulisi toivottaa matkailijat tervetulleiksi kertomalla nimensä, mitä aiot näyttää heille ja kuinka kauan kierros suunnilleen kestää. Voit myös kertoa kiinnostuksestasi kaupunkia, nähtävyyttä tai aihetta kohtaan ja varmistaa, että turistit voivat kysellä rohkeasti koko kierroksen ajan.

Kuinka paljon matkaopas tienaa?

Keskimääräinen matkaoppaan kuukausipalkka on 2 787 euroa kuukaudessa. Palkka oli yksityisellä sektorilla 2 787 € (45 yksittäistä palkkaa). Keskipalkka perustuu koko maan palkkatietoihin vuodelta 2021. Keskipalkka kasvoi 125 € (4,7 %) vuodesta 2020 vuoteen 2021.

(Lähde: Duunitori.fi)

Luo ansioluettelosi parhaiden mallipohjien avulla

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni