Luo ansioluettelosi 15 minuutissa
Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.
Jos haluat luoda ansioluettelon, jonka työnantajat huomaavat, voit noudattaa muutamia yksinkertaisia vaiheita ja parhaita käytäntöjä. Tärkein tavoite, joka on pidettävä mielessä, on tehdä ansioluettelostasi merkityksellinen ja luettava. Katsotaanpa tarkemmin, miten kukin näistä ansioluettelon osioista kannattaa kirjoittaa. Jos haluat lisää inspiraatiota ansioluetteloa kirjoittaessasi tai päivittäessäsi sitä, katso ansioluettelonäytteitä omalta alaltasi ja omasta ammattinimikkeestäsi.
Muista, että rekrytoijat analysoivat useita CV:itä samanaikaisesti, joten he luottavat tietoihin ja niiden esitykseen valitakseen parhaat hakijat.
Parantaaksemme mahdollisuuksia tulla kutsutuksi työhaastatteluun, tässä käytännön oppaassa esittelemme vaiheittaisen esimerkin onnistuneen ansioluettelon tekemiseen .
Valitse ansioluettelon muotoilu
Oikea ansioluettelomuoto voi auttaa korostamaan vahvuuksiasi ja vähättelemään heikkouksiasi. Se voi myös helpottaa rekrytoijien työtä ansioluettelosi läpikäymisessä ja avaintietojen tunnistamisessa.
Valittavana on kolme vakiomuotoista ansioluetteloa.
Kronologinen ansioluettelo
Tämä on suosituin ansioluettelomuoto erityisesti työnhakijoille, joilla on paljon asiaankuuluvaa kokemusta. Tässä muodossa työhistoriasi luetellaan käänteisessä kronologisessa järjestyksessä siten, että viimeisimmät työpaikkasi on lueteltu ensin. Se sopii erinomaisesti:
- Työnhakijat, joilla on paljon työkokemusta.
- Henkilöt, joilla ei ole työssäolovälejä.
- Henkilöt, jotka haluavat esitellä urakehitystään ajan mittaan.
Kronologinen
Hyvät puolet:
- Tuttu rekrytoijille.
- Korostaa urakehitystä.
- Korostaa merkityksellistä työkokemusta.
Miinukset:
- Osoittaa puutteita työsuhteissa.
- Ei korosta taitoja ja kykyjä.
Parhaiten soveltuu:
- Työnhakijat, joilla on erittäin merkityksellistä työtä.
Toiminnallinen ansioluettelo (tunnetaan myös nimellä taitopainotteinen ansioluettelo).
Toiminnallinen ansioluettelo on järjestetty pikemminkin siirrettävissä olevien taitojesi ja kykyjesi kuin työhistoriasi perusteella. Sen avulla voit vähätellä kokemuksen puutetta tietyllä alalla. Vaikka se on hyödyllinen tietyissä tilanteissa, se ei ole aina paras mahdollinen. Rekrytoijat eivät toisinaan pidä toiminnallisesta ansioluettelomuodosta, koska se voi antaa vaikutelman, että yrität salata jotain. Ole siis varovainen sen suhteen.
Yritä lisätä jokaisen luetellun taidon alle luettelokohtia, joissa annetaan konkreettisia esimerkkejä tilanteista, joissa olet käyttänyt kyseistä taitoa. Tämä muoto on ihanteellinen:
- Vastavalmistuneet
- Aloittelevat työnhakijat
- uranvaihtajat
- Henkilöt, joiden työhistoriassa on aukkoja
Toiminnallinen ansioluettelo (tunnetaan myös nimellä taitopohjainen ansioluettelo).
Toiminnallinen ansioluettelo on järjestetty pikemminkin siirrettävissä olevien taitojesi ja kykyjesi kuin työhistoriasi perusteella. Sen avulla voit vähätellä kokemuksen puutetta tietyllä alalla. Vaikka se on hyödyllinen tietyissä tilanteissa, se ei ole aina paras mahdollinen. Rekrytoijat eivät toisinaan pidä toiminnallisesta ansioluettelomuodosta, koska se voi antaa vaikutelman, että yrität salata jotain. Ole siis varovainen sen suhteen.
Yritä lisätä jokaisen luetellun taidon alle luettelokohtia, joissa annetaan konkreettisia esimerkkejä tilanteista, joissa olet käyttänyt kyseistä taitoa. Tämä muoto on ihanteellinen:
- Vastavalmistuneet
- Aloittelevat työnhakijat
- uranvaihtajat
- Henkilöt, joiden työhistoriassa on aukkoja
Hyvät puolet:
- Keskittyy taitoihisi ja kykyihisi.
- Minimoi työkokemuksen.
Miinukset:
- Rekrytoijat eivät suosi.
- Jättää työkokemuksen pois.
Parhaiten soveltuu:
- Työnhakijat, joilla ei ole relevanttia työkokemusta.
Hybridi-ansioluettelo (tunnetaan myös nimellä yhdistelmäansioluettelo).
Hybridi-ansioluettelo voi olla hyvä tapa esitellä sekä työhistoriaa että taitojasi. Monille työnhakijoille se on paras ansioluettelomuoto. Tässä muodossa aloittaisit lyhyellä katsauksella taidoistasi ja saavutuksistasi, minkä jälkeen listaisit työhistoriasi kronologisessa järjestyksessä. Tämä muoto sopii erinomaisesti:
- Keskitason työnhakijat, joilla on jonkin verran kokemusta alaltaan.
- Uranvaihtajat, joiden on korostettava siirrettävissä olevia taitoja.
- Henkilöt, jotka palaavat työelämään.
Yhteystiedot
Yhteystiedot ovat ansioluettelosi kriittisin kohta. Vaikka kaikki muu olisi oikein, et pääse pitkälle, jos henkilöstöpäällikkö ei saa sinuun yhteyttä, koska kirjoitit sähköpostisi tai puhelinnumerosi väärin.
Varmista, että tarkistat yhteystieto-osion kahdesti ja jopa kolmesti ja että kaikki on oikein ja ajan tasalla.
Yhteystiedot ansioluetteloon sisällytettäväksi
Pakolliset tiedot
- Etunimi / sukunimi.
- Puhelinnumero.
- Sähköpostiosoite.
- Sijainti - sijaitseeko työpaikkasi alueella, vai joutuuko yritys rahoittamaan muuttoa?
Valinnaiset tiedot
- Titteli - ammattinimikkeesi. Se voi olla asemasi sanatarkasti tai haluamasi työtehtävä. Ajattele " Digitaalisen markkinoinnin asiantuntija" tai " Nuorempi data-asiantuntija".
- LinkedIn URL - Jos sinulla on ajantasainen profiili, joka voi tuoda lisäarvoa hakemukseesi, muista liittää linkki.
- Sosiaalinen media - Onko sinulla verkossa julkaistu portfolio? Kehittäjille tämä voisi olla GitHub, suunnittelijalle Behance tai Dribble ja kirjoittajalle henkilökohtainen blogi.
- Verkkosivusto / blogi - Onko sinulla läsnäolo verkossa? Ehkä blogi, joka asemoi sinut alasi asiantuntijana? Jos sinulla on, mainitse se!
Mitä yhteystieto-osioon EI kannata sisällyttää?
- Syntymäaika (ellei työpaikkailmoituksessa nimenomaisesti vaadita) - Henkilöstöpäällikön ei tarvitse tietää, kuinka vanha olet. Se ei ole tärkeää hänen päätöksentekonsa kannalta, ja pahimmillaan se voi johtaa ikään perustuvaan syrjintään.
- Epäammattimainen sähköpostiosoite - Tee: etunimi.sukunimi@email.com Älä tee: player69@email.com
Valitse ansioluettelon malli
Ensimmäinen vaihe ansioluettelon luomisessa on sopivan mallin valinta. Helpoin tapa valita ansioluettelon malli on sivustollamme, jossa on tarjolla erilaisia ansioluettelomalleja. Saat itse valita värimaailman ja tyylin. Valitse malli aina sen mukaan, minkä tyyli on paras juuri siihen työhön mihin olet hakemassa.
Yhteystietojen lisääminen
Ansioluettelosi on aloitettava nimelläsi ja yhteystiedoillasi, mukaan lukien sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Voit valita, haluatko mainita postiosoitteesi vai et. Nimesi tulisi olla hyvin näkyvissä ansioluettelosi yläosassa lihavoituna tai muuta asiakirjaa suuremmalla fontilla, kuitenkin enintään 14 pisteen kokoisena. Voit myös liittää linkin verkkoportfolioosi, jos haet esimerkiksi luoviin tehtäviin. Sosiaalisen median tili voi olla hyödyllinen lisä, jos se on päivitetty ja liittyy hakemaasi työhön.
Työhistoria
Ammatillista historiaa koskeva osa kannattaa kirjoittaa käänteisessä kronologisessa järjestyksessä. Aloita viimeisimmästä työpaikastasi ja esitä lyhyt kuvaus, johon sisältyy yrityksen nimi, ajanjakso, jona olit töissä, tehtävänimike ja muutama keskeinen saavutus yrityksessä ollessasi. Voit myös mainita merkitykselliset kokemuksesi tai kasvumahdollisuutesi, joita olet kokenut siellä työskennellessäsi.
Kun luettelet työhistoriaasi, sinun on hyvä pitää mielessäsi muutamia parhaita käytäntöjä:
Käytä mahdollisuuksien mukaan numeroita vaikuttavuutesi mittaamiseen. Konkreettisten numeeristen saavutusten sisällyttäminen voi auttaa työnantajia ymmärtämään suoraa potentiaalista arvoasi yritykselle.
Käytä työnkuvauksen avainsanoja. Samoin kuin taitoja koskevassa osiossa, myös työhistoriaosuudessa on syytä mainita tietoja työnkuvauksesta. Jos esimerkiksi työnkuvauksessa mainitaan myyntikiintiöiden saavuttamisen tärkeys, voit lisätä tietoja siitä, miten olet saavuttanut tai ylittänyt kiintiöt aiemmissa tehtävissäsi.
- Yritä tiivistää. Työnantajilla on vain muutama sekunti aikaa lukea ansioluettelosi, joten sinun kannattaa pitää kuvauksesi mahdollisimman lyhyinä ja olennaisina. Yritä poistaa täytesanat. Luettele myös vain tärkeimmät saavutukset sen sijaan, että kuvailisit rooliasi useilla riveillä.
- Käytä toimintaverbejä. Tee vahvempi vaikutus käyttämällä toimintaverbejä kuvaillessasi ammatillisia saavutuksiasi. Esimerkkejä ovat "kehitti", " säästi", " johti" ja " hallinnoi".
- Noudata samaa menettelyä muiden työkokemusten kohdalla. Jos sinulla ei ole laajaa ammatillista historiaa, mainitse myös harjoittelu- ja vapaaehtoistyömahdollisuudet samaa kaavaa noudattaen.
Koulutusosio
Koulutusosio on erityisen arvokas, jos sinulla on vain vähän työkokemusta (kuten vastavalmistuneilla tai lukiosta valmistuneilla) tai jos olet siirtymässä uudelle alalle. Voit sisällyttää tietoihin esimerkiksi seuraavat tiedot:
- Asiaankuuluvat kurssit
- Keskiarvo (jos yli 3,5).
- Osallistuminen kerhoihin tai järjestöihin
- Johtotehtävät
- Palkinnot, saavutukset tai todistukset
Kun kirjoitat koulutusosiota, mainitse oppilaitoksen nimi, opiskelupäivät ja tutkinto tai opiskeluala. Jos haet keskitason tai ylemmän tason tehtäviä, voit poistaa kaikki muut tiedot paitsi koulun nimen ja opiskelupäivämäärät, jotta ansioluettelossasi on tilaa merkityksellisemmälle työkokemukselle.
Jos sinulla on todistuksia tai lisenssejä, jotka liittyvät työnkuvaan, voit lisätä ne myös tähän kohtaan. Tilan säästämiseksi voit jättää pois kaikki sellaiset todistukset, jotka eivät suoraan liity tämän työn vaatimuksiin.
Määrittele taitosi
Toinen välttämätön osa ansioluettelossasi on "Taidot"-osio. Tässä kohdassa haluat mainita kaiken osaamisesi, joka tekee sinusta täydellisen ehdokkaan tehtävään.
Voit sisällyttää ansioluetteloa kirjoittaessasi kahdenlaisia taitoja:
Kovat taidot (mitattavissa olevat kyvyt). Tämä voi olla mitä tahansa Python-koodauksesta thaimaalaisen keittiön osaamiseen.
Pehmeät taidot (henkilökohtaiset taidot). Nämä ovat sekoitus sosiaalisia taitoja, viestintätaitoja, henkilökohtaisia piirteitä, uraominaisuuksia ja niin edelleen. Johtajuus, kriittinen ajattelu, johtaminen ja viestintä, vain muutamia mainitakseni.
Hyvän ansioluettelon tulisi kattaa molemmat.
Kun mainitset taidot ansioluettelossasi, sinun on noudatettava kolmea keskeistä vaihetta:
Vaihe 1 - Luettele kovat taidot ja kokemustasot. Jokaisen luetteloimasi kovan taidon kohdalla haluat mainita taitotasosi:
Kovien taitojen taso
Nyrkkisääntönä voit jakaa ne seuraavasti:
Aloittelija - Sinulla on jonkin verran kokemusta taidosta, olipa se peräisin jostain alkeisharjoittelusta tai luokkahuoneopetuksesta.
Keskitaso - Olet käyttänyt taitoa työympäristössä hyvällä ymmärryksellä.
Edistynyt - Olet toimistossasi kyseisen taidon asiantuntija. Osaat valmentaa muita työntekijöitä ja ymmärrät taitoa korkealla tasolla.
Asiantuntija - Olet soveltanut tätä taitoa useammassa kuin muutamassa eri projektissa ja organisaatiossa. Olet neuvonantaja kyseistä taitoa koskevissa asioissa, et vain toimistossasi, vaan jopa alasi parhaiden ammattilaisten keskuudessa.
Varmista, ettet koskaan valehtele taitotasostasi. Muuten siitä tulee melko kiusallista sekä sinulle että työnantajallesi.
Kuvittele, että ensimmäinen työtehtäväsi kuvittajana on luoda graafinen vektori, joka sopii hyvin yhteen artikkelin kanssa. Jos päädyt toimittamaan hätäisesti piirretyn tikkuhahmon, joka on väritetty Microsoft Paintin maalauskauhatyökalulla, saat potkut ennen koeaikasi päättymistä.
Vaihe 2 - Räätälöi taitosi työn mukaan. Sinulla saattaa olla joitakin harvinaisia, mahtavia taitoja, mutta niistä ei aina ole hyötyä. On esimerkiksi mahtavaa, että osaat kirjanpitoa, mutta tarvitsetko sitä todella uudessa työpaikassasi linjastokokkina? Aivan!
Vielä kattavammin voit lukea taitojen sisällyttämisestä CV:seen blogistamme .
Liitä mukaan ammatillinen yhteenveto
Etenkin suurten yritysten henkilöstöpäälliköillä on useita hakemuksia tarkasteltavana jokaista avointa työpaikkaa varten. Kun kilpailua on niin paljon, voi olla vaikeaa varmistaa, että ansioluettelosi saa ansaitsemansa huomion.
Jotta ansioluettelosi erottuu palkkaavalle johtajalle, sen on kerrottava mahdollisimman nopeasti, miksi olet oikea henkilö tehtävään. Tässä kohtaa vakuuttava ansioluettelon yhteenveto tulee kuvaan.
Ansioluettelosi yhteenveto antaa nopean kuvan kokemuksestasi, taidoistasi ja pätevyydestäsi aivan ansioluettelosi yläosassa. Esittelyn tulisi olla 3-5 virkettä, ja se voidaan kirjoittaa joko lause- tai bullet-point-muodossa.
Yhteenvedossa on mainittava:
- Työtehtäväsi ja kokemusvuodet.
- 1 tai 2 tärkeintä saavutusta (tai keskeistä vastuualuetta).
- Toivottu tavoite (yleensä intohimo työskennellä tietyssä yrityksessä).
Mitä tehdä, jos sinulla ei ole työkokemusta?
Sisällytä uratavoite, joka on hyvin samanlainen kuin ammatillinen yhteenveto, mutta se korvaa työllisyystiedot asiaankuuluvilla akateemisilla tiedoilla kokemattomuuden peittämiseksi.
Tässä on joitain suosituksia:
- Mainitse ammattisi (jos olet vastavalmistunut, voit tarkentaa sitä).
- Korosta tarvittaessa ammatillista erikoistumistasi.
- Korosta tärkeimpiä teknisiä taitojasi.
- Selitä lyhyesti, miksi haluat liittyä kyseiseen yritykseen ja uratavoitteesi.
- Täydennä akateemisilla saavutuksilla.
Olemme koostaneet artikkelin CV-profiilin luomisesta blogiimme ja sieltä voit saada lisää vinkkejä tähän osioon.
Yksityiskohtien hienosäätö
Valitse aina työhön sopiva tyyli. Taiteelliselle alalle sopii värien ja tyyliteltyjen fonttien käyttö paljon paremmin kuin toimistopuolelle. Ansioluettelon tulisi olla aina tyylikäs, siisti ja helppolukuinen.
Muut osiot
Tähän mennessä käsittelemämme kohdat ovat jokaisen ansioluettelon ehdoton osa. Ne ovat jokaisen työhakemuksen perusta, ja jos ne on tehty oikein, saat minkä tahansa työpaikan, jota haet.
Seuraavat osiot voivat kuitenkin antaa sinulle todellista lisäpotkua.
Kielet
Oletko kaksikielinen? Tai vielä parempi, monikielinen? Sinun pitäisi AINA mainita se ansioluettelossasi!
Vaikka työtehtävä ei edellyttäisikään tietyn kielen osaamista, siitä voi silti olla hyötyä jossain vaiheessa. Loppujen lopuksi on aina parempi osata useampia kieliä kuin vähemmän.
Jos haluat luetella kielet ansioluettelossasi, kirjoita ne ylös ja määritä niille sopiva taso:
- Äidinkieli
- Sujuva
- Keskinkertainen (riittävä osaaminen ammatillisessa ympäristössä pärjäämiseen).
- Kohtalainen
- Aloitteleva
Kielitaitoa ei pidä koskaan valehdella. Koskaan ei voi tietää, että haastateltavasi saattaa osoittautua kielitaitoiseksi tai jopa äidinkieleltään sujuvaksi ilmoittamassasi kielessä!
Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet
Haluatko lisätä maustetta ansioluetteloosi? Vaikka harrastukset ja kiinnostuksen kohteet eivät olekaan mikään pelimerkki, ne voivat auttaa osoittamaan, kuka sinä olet yksilönä. Kuka tietää, ehkä sinulla ja haastateltavallasi on yhteisiä harrastuksia?
Jos ansioluettelossasi on ylimääräistä tilaa, älä epäröi tuoda esiin persoonallisuuttasi harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita koskevalla osiolla. Lisää vinkkejä harrastusten sisällyttämisestä ansioluetteloosi voit lukea täältä.
Vapaaehtoistyökokemus
Jos olet tyyppi, joka käyttää vapaa-aikansa toisten auttamiseen odottamatta mitään vastineeksi, on mahdollista, että olet työntekijätyyppiä, joka on mukana muutenkin kuin vain rahan takia. Se jättää vaikutelman siitä, että olet omistautunut ja lojaali työntekijä.
Useat tutkimukset osoittavat, että voit lisätä mahdollisuuksiasi saada työpaikka pelkästään mainitsemalla vapaaehtoistyökokemuksesi. Tämä pätee erityisesti, jos olet opiskelija, jolla ei ole juuri lainkaan työkokemusta. Lisää aiheesta voit lukea täältä .
Sertifikaatit ja palkinnot
Onko sinulla palkintoja, joiden ansiosta erotut alallasi? Entä alan asiantuntijoiden myöntämät sertifikaatit?
Olipa kyse mistä tahansa, kunhan se on merkityksellistä haettavan työpaikan kannalta, lisää se rohkeasti ansioluetteloosi.
Oletetaan esimerkiksi, että olet Microsoft Cloud Engineer. Olettaen, että olet erikoistunut Microsoftin teknologioihin, haluat ehdottomasti sisällyttää kaikki olennaiset sertifikaatit, kuten Azure Solutions Architect Expert -sertifikaatin.
Julkaisut
Oletko freelance-kirjailija? Kenties arvostettu akateemikko?
Jos sinulla on julkaistuja teoksia (verkossa tai akateemisessa lehdessä), ne kannattaa sisällyttää ansioluetteloosi. Muista liittää mukaan URL-osoite, jotta henkilöstöhallinto tietää, mistä työhösi voi tutustua!
Projektit
Sivuprojekteissa työskentely voi todella osoittaa intohimosi alaa kohtaan. Olivatpa ne sitten yliopiston luokkaprojekteja tai osa-aikaisia yrittäjähankkeita, ne ovat molemmat yhtä merkityksellisiä.
Oletetaan esimerkiksi, että olet työstänyt tietokoneohjelmiston mallituotetta osana yliopistossa järjestettyä kilpailua. Kävit läpi kaikki tuotteen luomisen vaiheet ideoinnista markkinointistrategian luomiseen.
Voit mainita projektin ansioluettelossasi, ja sinulla on paremmat mahdollisuudet päästä yritysharjoitteluun!
Tai toisaalta, ehkä johdat Etsy-kauppaa, jossa myyt käsintehtyjä käsitöitä asiakkaille verkossa. Mainitse kaikki se!
Henkilöstöpäälliköt pitävät työntekijöistä, jotka tekevät siistejä töitä vapaa-ajallaan.
Kuvassa näet eri osioita mitä voit lisätä. Harmaalla olevat ovat niitä, jotka olet jo ilmoittanut.
Lataa ansioluettelosi
Saat ladattua ansioluettelosi kun kaikki on valmista. Saat sen käyttöösi 14 päiväksi maksamalla 1,45. Jos et peruuta tilausta, se jatkuu automaattisesti.
Klikatessasi lataa, näet ansioluettelosi vielä yksityiskohtaisesti ja voit tarkistaa, että siinä ei ole virheitä ja että kaikki näyttää siltä kuin pitääkin.
10 pahinta virhettä ansioluettelossa, joita kannattaa välttää
1. Kirjoitus- ja kielioppivirheet
Tämä on luultavasti ilmeisin kaikista ansioluettelovinkeistä: Ansioluettelon on oltava kieliopillisesti täydellinen. Jos ansioluettelosi ei ole virheetön, työnantajat lukevat rivien välistä ja tekevät sinusta vähemmän mairittelevia johtopäätöksiä, kuten: "Tämä henkilö ei osaa kirjoittaa" tai "Tämä henkilö ei ilmeisesti välitä".
2. Yksityiskohtien puute
Ansioluettelosi ei saisi vain todeta palkkaavalle johtajalle itsestäänselvyyksiä. Työnantajien on ymmärrettävä, mitä olet tehnyt ja saavuttanut. Esimerkiksi:
Molemmat lauseet voivat kuvata samaa henkilöä, mutta esimerkin B yksityiskohdat ja erityispiirteet kiinnittävät todennäköisemmin työnantajan huomion.
3. Yritetään "yksi malli sopii kaikille" -lähestymistapaa.
Aina kun yrität laatia yleisluonteisen ansioluettelon, jonka voit lähettää kaikkiin työpaikkailmoituksiin, saat lähes aina tulokseksi jotain, jonka työnantajat heittävät roskakoriin.
Työnantajat haluavat tuntea olonsa erityiseksi ja haluavat, että kirjoitat ansioluettelon juuri heitä varten. He odottavat, että osoitat selvästi, miten ja miksi sovit juuri tietyn organisaation tehtävään.
4. Tehtävien korostaminen saavutusten sijaan
Ansioluettelosi on osoitettava, kuinka hyvä olet työssäsi, mutta on aivan liian helppoa lipsahtaa tilaan, jossa alat vain luetella velvollisuuksiasi. Esim:
- Osallistui ryhmän kokouksiin ja kirjasi pöytäkirjat
- Työskennellyt lasten kanssa päivähoidossa.
- Päivitti osaston tiedostoja
Tämä on enemmän tai vähemmän kaiku työnkuvauksestasi. Työnantajat eivät kuitenkaan välitä niinkään siitä, mitä olet tehnyt, vaan siitä, mitä olet saanut aikaan eri tehtävissäsi. Yksi perustavanlaatuisimmista ansioluettelovinkeistä on mennä vaadittujen tehtävien näyttämistä pidemmälle ja osoittaa, miten sait aikaan eroa kussakin yrityksessä, antamalla konkreettisia esimerkkejä. He etsivät enemmänkin tällaisia lausuntoja:
- Tallensit viikoittaiset kokouspöytäkirjat ja kokosit ne Microsoft Word -pohjaiseen tiedostoon tulevaa organisaatiokäyttöä varten.
- Kehitti kolme päivittäistä toimintaa esikouluikäisille lapsille ja valmisteli ne 10 minuutin lomaohjelmaesitystä varten.
- Järjesteli uudelleen 10 vuoden ajan kerätyt hankalat kansiot, jotta ne olisivat helposti osaston jäsenten saatavilla.
- Miten suoriuduit työstä muita paremmin?
- Mitä ongelmia tai haasteita kohtasit? Miten selvisit niistä? Mitkä olivat tulokset? Miten yritys hyötyi suorituksestasi?
- Saitko sen seurauksena palkintoja, erityisiä tunnustuksia tai ylennyksiä?
5. Liian pitkät puheet tai liian lyhyet asiat
Monet ihmiset yrittävät puristaa kokemuksensa yhdelle sivulle, koska he ovat kuulleet, että ansioluettelot eivät saisi olla pidempiä. Näin tehdessään työnhakijat saattavat poistaa vaikuttavia saavutuksia. Toiset hakijat höpöttelevät epäolennaisista tai turhista kokemuksista. Lukemastasi tai kuulemastasi huolimatta ansioluettelon pituudelle ei ole olemassa mitään todellisia sääntöjä, koska ansioluetteloita lukevat ihmiset, joilla on erilaisia mieltymyksiä ja odotuksia.
Tämä ei tietenkään tarkoita, että sinun pitäisi alkaa lähettää viisisivuisia ansioluetteloita. Yleisesti ottaen sinun on yleensä rajoitettava enintään kahteen sivuun. Älä kuitenkaan koe, että sinun on pakko käyttää kahta sivua, jos yksi sivu riittää. Toisaalta, älä leikkaa ansioluettelostasi liikaa pois vain siksi, että se vastaisi mielivaltaista yhden sivun standardia. Kun kirjoitat ansioluetteloa, kysy itseltäsi: "Auttaako tämä lausunto minua saamaan haastattelun?". Jokaisen sanan pitäisi myydä sinua, joten sisällytä vain sellaista tietoa, joka saa sinut vastaamaan myöntävästi.
6. Huono yhteenveto
Monet hakijat menettävät lukijansa heti alussa, urayhteenvedossaan. Työnantajat kyllä lukevat tämän osan ansioluettelostasi, mutta usein he kyntävät läpi epämääräiset puffaukset, kuten "Ammattitaitoinen ammattilainen etsii urakehitystä". Tällaisia lauseita käytetään liikaa, ne ovat liian yleisiä ja tuhlaavat arvokasta tilaa.
Anna työnantajille jotakin konkreettista ja ennen kaikkea jotakin, jossa keskitytään sekä heidän että sinun tarpeisiisi.
7. Ei toimintaverbejä
Vältä käyttämästä ilmauksia kuten "vastuussa". Käytä sen sijaan toimintaverbejä. Nämä sanat eivät ainoastaan auta osoittamaan aloitteellisuuttasi, vaan ne myös piristävät ansioluettelosi yleistä sävyä.
- Ratkaissut käyttäjien kysymyksiä osana 4 000 opiskelijaa ja henkilökuntaa palvelevaa IT-neuvontapalvelua.
- Kasvattanut orgaanisten hakujen käyntejä 20 % vuodesta toiseen
- Kehitti kattavan perehdytysohjelman uusille työntekijöille.
8. Tärkeän tiedon jättäminen pois
Sinulla saattaa olla houkutus esimerkiksi jättää maininta töistä, joita olet tehnyt ansaitaksesi lisärahaa koulua varten. Tyypillisesti näillä kokemuksilla hankkimasi pehmeät taidot (esim. työmoraali, ajanhallinta) ovat kuitenkin työnantajille tärkeämpiä kuin luuletkaan.
9. Visuaalisesti liian sekava
Jos ansioluettelosi on seinästä seinään olevaa tekstiä, jossa on viisi eri fonttia, se todennäköisesti aiheuttaa työnantajalle päänsärkyä. Näytä siis ansioluetteloasi useille muille ihmisille ennen sen lähettämistä. Onko se heidän mielestään visuaalisesti houkutteleva? Jos ansioluettelosi on raskas silmille, tarkista sitä.
10. Virheelliset yhteystiedot
Tarkista pienetkin, itsestäänselvyyksinä pidetyt yksityiskohdat mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Jos tietosi ovat väärin, kukaan ei soita sinua työhaastatteluun.
Tarkista ansioluettelosi luonnos kahteen kertaan ennen sen lähettämistä. Skannaa ansioluettelosi ja saatekirjeesi (ja sähköpostisi!) Grammarlyn kaltaisella työkalulla. Pyydä sitten ystävää tai perheenjäsentä kolminkertaisesti tarkistamaan se varmuuden vuoksi.
Yhteenveto opituista asioista
- Pidä se relevanttina - ansioluettelosi jokaisen kohdan tulisi osoittaa, että olet paras mahdollinen ehdokas.
- Räätälöi - Tee yksi ansioluettelo erityisesti yhtä tiettyä työpaikkaa ja yritystä varten. Nimeä yritys ja valitse taitoja, jotka liittyvät avoinna olevaan työpaikkaan.
- Valitse oikeat asiat - Käytä aktiivista ääntämystä, kirjoita tilanteesi otsikon mukainen selvitys, äläkä sisällytä turhia yksityiskohtia.
- Ole johdonmukainen - Noudata samaa muotoilua, tyyliä, värejä ja käytäntöjä koko ansioluettelossasi.
- Kaksinkertainen tarkistus - Älä lähetä ansioluetteloasi, ennen kuin olet varma, ettei siinä ole kirjoitus- tai kirjoitusvirheitä. Pyydä apua ystävältä tai käy läpi ansioluettelon arvostelu.
- Laadi ansioluettelo verkossa - Käytä cv-pohja.com :n helppoa ansioluetteloapuria, jolla voit kirjoittaa saatekirjeen ja ansioluettelon hetkessä.
Usein kysytyt kysymykset
Miten teen ansioluettelon?
Helpoin ja nopein tapa tehdä ansioluettelo on käyttää yhtä ammattimaisesti suunnitelluista ansioluettelomalleistamme avulla. Tarjoamme vinkkejä, neuvoja ja työkaluja, joiden avulla voit laatia ansioluettelon, joka näyttää hyvältä, on helppo lukea rekrytoijien ja ATS-ohjelmistojen toimesta ja on oikein muotoiltu. Lisäksi voit ladata sen useissa eri muodoissa ja tallentaa sen räätälöitäväksi seuraavaa työpaikkaasi varten.
Saako ansioluettelossa valehdella?
Ei, ansioluettelossa ei saa valehdella. Jos työnantaja saa tietää, hakemuksesi hylätään välittömästi.
Ansioluettelossa valehteleminen on epärehellistä, mutta sosiaalisen median ja uuden teknologian ansiosta työnantajien on entistä helpompi tarkistaa asiakirjasi. Jos sinut palkataan ansioluettelossasi olevan valheen vuoksi, saatat menettää työpaikkasi ja vahingoittaa ammatillisia verkostoitumismahdollisuuksiasi.
Luettelenko kaikki työpaikat ansioluettelossa?
Ei, ansioluettelossa ei luetella kaikkia työpaikkoja. Sinun on lueteltava vain viimeisimmät työpaikkasi tai työkokemus, joka on merkityksellisintä tavoitetyön kannalta. Ansioluettelosi pitäisi myydä vahvuuksiasi hakijana, ei tarjota täydellistä historiaa kaikista työpaikoista, joissa olet ollut.
Miten voin päivittää ansioluetteloni vuonna 2023?
- Korosta etätyöskentelytaitoja ja tietokonetaitoja ansioluettelosi taitoja koskevassa osiossa.
- Kirjoita ansioluetteloon tiivistelmä, joka kohdistuu toimialasi nykytilanteeseen ja siihen, miten olet sopiva hoitamaan tällaisia töitä vuonna 2023.
- Kuvaile, miten olet kohdannut ja voittanut ammatillisia haasteita koronaepidemian jälkeen. Käytä työkokemusosion listausta korostaaksesi työtaitoja, jotka osoittavat, miten voit menestyä vuoden 2023 aikana.