Jos haluat saada työhaastatteluja ja päästä työnhaussa nopeammin ja menestyksekkäämmin eteenpäin, tarvitset hakemuksiisi vaikuttavan ansioluettelon. Huomiota herättävän tarjoilijan ansioluettelon kirjoittaminen on saavutettavissa, kun sinulla on oikeat ohjeet ja vinkit. Tässä artikkelissa on tarjoilijan CV-esimerkki, josta näet tämän asiakirjan tärkeimmät osat ja muotoilun. Tutustu näihin vinkkeihin, jotta pääset alkuun räätälöidyn tarjoilijan ansioluettelosi kirjoittamisessa ja hienosäätämisessä.
Menestyksekäs tarjoilijan ansioluettelo ei ainoastaan jätä myönteistä vaikutelmaa, vaan se voi myös tasoittaa tietä työhaastattelulle. Vinkkejä ja niksejä menestyksekkään tarjoilijan ansioluettelon kirjoittamiseen, miten pitäisi kirjoittaa hakemuskirje tarjoilijalle ilman kokemusta ja näytteitä tarjoilijan ansioluettelosta.
Tarjoilijan palkka
Tarjoilijan palkka Suomessa perustuu työehtosopimukseen, joka on lakisääteinen sopimus.
Sopimuksen solmivat työntekijöiden PAM ja työnantajien Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry. Työehtosopimuksen alaisissa töissä työskentelee Suomessa noin 75 000 työntekijää.
Löydät voimassa olevan työehtosopimuksen täältä.
Tarjoilijan keskimääräinen palkka kuukaudessa on n. 2000e
Asettelu
Ennen kuin voit paljastaa tarjoilutaitosi, sinun on valittava paras muoto. Näin taitosi ja kokemuksesi tulevat selvästi esiin. Se on myös rekrytoijan helpompi lukea, mikä on aina hyvä asia.
Yleisin ansioluettelomuoto on “käänteiskronologinen”, ja siihen on hyvä syy. Pohjimmiltaan se antaa rekrytoiville johtajille mahdollisuuden nähdä heti, miten voit hyödyttää yritystä.
Toiminnallinen ansioluettelo – Jos tarjoilutaitosi ovat vahvemmat kuin työkokemuksesi, tätä muotoa suositellaan. Se sopii erinomaisesti vastavalmistuneille, joilla ei ole paljon työkokemusta tai joiden työhistoriassa on aukkoja.
Yhdistelmäansioluettelo – Kuten nimestä voi päätellä, tässä muodossa yhdistyvät sekä “toiminnallinen” että “käänteiskronologinen” muoto. Siinä keskitytään taitoihin JA työkokemukseen, joten se sopii tarjoilijoille, joilla on jonkin verran työkokemusta.
Kun muoto on valittu, on aika järjestää ansioluettelon ulkoasu. Aivan kuten tarjoilussakin, sinun on luotava paras mahdollinen käyttäjäkokemus.
Suosittelemme ammattimaisen tarjoilijan ansioluettelon laatimiseen tällaista muotoilua:
- Marginaalit – yhden tuuman marginaalit jokaisella sivulla.
- Fontti – Valitse fontti, joka pysyy ammattimaisena
- Kirjasinkoko – Käytä kirjasinkokoa 11-12pt normaalissa tekstissä ja 14-16pt otsikoissa.
- Riviväli – Käytä riviväliä 1,0 tai 1,15.
- Ansioluettelon pituus – Pidä ansioluettelosi yhden sivun pituisena.
Kuinka kirjoittaa tarjoilijan ansioluettelo
Selvitä, minkä tyyppiseen ravintolaan haet työpaikkaa.
Ravintola-alaan kuuluu pikaruokaa, rentoa ja hienoa ruokailua. Kaikissa näissä ravintoloissa tarvitaan tarjoilijoita eri tehtävissä.
Selvitä ennen ansioluettelon kirjoittamista, minkä tyyppiseen ravintolaan pyrit saamaan töitä, ja korosta sitten ansioluettelossasi olennaisimmat taidot ja pätevyydet.
Pikaruokailu on yleensä itsepalvelua. Joissakin pikaruokaravintoloissa tarvitaan kuitenkin tarjoilijoita, jotka sijoitetaan lattialle ottamaan tilauksia vastaan, jotta jono etenisi nopeammin. He myös käyttävät aikaa ruokailijoiden avustamiseen ja tyhjien pöytien tyhjentämiseen.
Rennot ja hienot ravintolat tarjoavat muodollisemmat, hienostuneemmat puitteet. Tarjoilijoiden on noudatettava tiukasti ravintolan ohjeita. Esimerkiksi astiat, lautaset ja lautasliinat on asetettava pöytään tietyllä tavalla.
Rento ja hienostoravintoloissa työskentelevien tarjoilijoiden odotetaan yleensä olevan hienostuneempia ja tunnollisempia tehtävissään. Fine dining -ravintolat suosivat hakijoita, jotka ovat suorittaneet jonkin verran korkeakouluopintoja tai opiskelevat parhaillaan asiaan liittyvää kurssia, kuten ravintolahallintoa.
Pikaruokaravintolat ovat paljon vapaamielisempiä hakijoiden valinnassa. Useimmat ottavat hakemuksesi huomioon, jos olet vähintään 18-vuotias.
Anna yhteystietosi
Luo sivun yläosaan osio yhteystietojasi varten. Tämä sisältää sähköpostiosoitteesi ja puhelinnumerosi. On myös hyödyllistä mainita sijaintisi, jotta työnantaja tietää, oletko paikallinen.Työnantajat käyttävät yhteystietojasi päivittääkseen sinut rekrytointiprosessissa. Ota mukaan seuraavat yhteydenottotavat:
- Puhelinnumero: Ilmoita ansioluettelossasi usein käyttämäsi puhelinnumero, esimerkiksi matkapuhelinnumero. Palkkaavat johtajat voivat soittaa sinulle suoraan puhelinhaastattelua varten.
- Sähköpostiosoite: Työnantajat voivat ottaa sinuun yhteyttä ensin sähköpostitse tai lähettää sinulle virtuaalisia päivityksiä hakemuksesi tilanteesta.
- Postiosoite: Saatat saada työnantajilta postia, jossa on lisätietoja tehtävästä tai organisaatiosta, johon olet hakemassa.
- Linkki ammatilliselle verkkosivustolle tai portfolioon: Jos sinulla on verkkosivusto, joka havainnollistaa tarjoilijan kokemustasi, mukaan lukien valokuvia tai videoita sinusta työssä, voit sisällyttää ansioluetteloosi toimivan linkin, johon rekrytoijat pääsevät.
Luo tarjoilijan ansioluettelon otsikko
Otsikko, muutama sana, jotka merkitsevät henkilön ammattimaista ja persoonallista brändiä tarjoilijan/ tarjoilijan ansioluettelossaan, voi iskeä hakijan työhakemuksen tuloksen kotiin.
Ansioluettelon otsikko:
Viittaa muutamasta sanasta yhteen lauseeseen, jossa korostetaan hakijan saavutuksia, titteliä ja profiileja.
Sijaitsee yleensä aivan ansioluettelon yläosassa, heti hakijan koko nimen alapuolella.
Opi mahdollisimman paljon ruokalistasta ja palvelusta
Jotta voit myydä tuotteen, sinun on opittava siitä mahdollisimman paljon. Jos asiakas kysyy sinulta “Beef Bourguignonista”, olisi vaikuttavaa kertoa, millaista punaviiniä käytettiin, millainen naudanlihaleike haudutettiin ja kuinka kauan ruokalajin valmistamiseen kului aikaa.
Tarkastele huolellisesti työnkuvausta
Yrityksillä on selkeä käsitys siitä, millaisen työntekijän ne haluavat töihin. Ravintolat eivät poikkea tästä.
Tyypillinen ravintolan työpaikkailmoitus sisältää seuraavat tiedot:
- Ikäjakauma
- Vähimmäiskoulutustaso
- Työkokemuksen vähimmäisvuodet
- Fyysinen kunto – henkilö, joka kestää kiihkeää työtahtia.
- Erityistaidot – osaa käyttää kassakonetta, osaa suunnitella markkinointimateriaalia, on vähintään kaksikielinen, tuntee viinit ja juomien sekoittamisen, tuntee ruoanlaiton.
- Sertifikaatit – elintarviketurvallisuus, elintarvikkeiden käsittely, ensiaputaidot, anniskeluluvat.
Tarkastele taitojasi ja kykyjäsi. Arvioi pätevyystasosi. Sinun ei tarvitse rastittaa jokaista työpaikkailmoituksen ruutua. Yleensä prioriteetit luetellaan järjestyksessä. Jos sinulla on joitakin näistä pätevyyksistä, korosta niitä ansioluettelossasi.
Miten esittää taitoja tarjoilijan ansioluettelossa
Pöytien tarjoilu ei ole pelkkää palvelua. Sinun on pantava myyntimiehen hattu päähäsi ja yritettävä lisätä ravintolan myyntiä. Jos olet miettinyt, mitkä ovat parhaita taitoja laittaa tarjoilijan ansioluetteloon, tässä on muutamia ehdotuksia:
Koulutus
Useimmissa ravintoloissa hakemuksesi otetaan huomioon, vaikka et olisikaan suorittanut lukiota. Kunhan olet täysi-ikäinen eli 18-vuotias, voit työskennellä ravintolassa.
Rennoissa ja fine dining -ravintoloissa saattaa olla korkeammat koulutusvaatimukset, kuin vaikkapa pikaruokaloissa. Tämä johtuu siitä, että ne suosivat hakijoita, joilla on taustaa ravintolahallinnon perusteista.
Voitko saada töitä hienommasta ravintolasta, vaikka sinulla olisi vain lukion päättötodistus? Totta kai! Joskus ravintola suhtautuu avoimesti ajatukseen sponsoroida korkeakouluopintojasi tai korkeakoulututkintoasi, jos se näkee, että sinulla on valtavasti potentiaalia tarjoilijana.
Luvat
Elintarvikealalla työskentelevien on hallittava elintarvikehygienian perusasiat, jotta ruokaa osattaisiin käsitellä turvallisesti. Suomalainen elintarvikealan hygieniapassi on luotu edistämään elintarviketurvallisuutta.
Työntekijä tarvitsee hygieniapassin, jos hän
- työskentelee elintarvikehuoneistossa ja
- käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita.
Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi kahvilat, ravintolat, pikaruokaravintolat, suurkeittiöt, elintarvikemyymälät, leipomot ja elintarvikkeita valmistavat tehtaat. Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ovat esimerkiksi maito, liha ja kala. Ruokavirasto on laatinut taulukon siitä, mikä katsotaan pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittelyksi ja mikä ei. Taulukko löytyy Ruokaviraston internetsivulta kohdasta Pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittely.
Anniskelupassi eli Alkoholipassi on tarkoitettu anniskelupaikoissa työskenteleville. Se on todistus anniskeluun liittyvän lainsäädännön riittävästä tuntemisesta.
Kuka tarvitsee anniskelupassia?
Anniskeluluvanhaltijan on huolehdittava siitä, että anniskelupaikan vastaavalla hoitajalla tai muulla tehtävään nimetyllä henkilöllä on alkoholilain tuntemista osoittava Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastin (Valvira) hyväksymä mallin mukainen todistus.
Anniskelusäännösten hallinta osoitetaan anniskelupassilla, joka edellyttää anniskelupassikokeen läpäisemistä. Koe suoritetaan kirjallisena anniskelupassikoulutuksen päätteeksi.
Miten voit korostaa tiimikokemusta tarjoilijan ansioluettelossa?
Kuten todennäköisesti jo tiedätkin, tarjoilijan keskimääräinen työvuoro voi sisältää paljon viestintää ja tiimityötä. Sijoittamalla tämän tärkeän työn osa-alueen osaamisosiossa voit osoittaa työnantajille, että sinulla on edellytykset tehdä pysyvä vaikutus sekä asiakkaisiin että työtovereihin. tiimityötaitojen lisääminen luetteloon voi helposti muuttua kliseiseksi monilla aloilla, mutta tämän pehmeän taidon lisääminen kuvastaa itsevarmuuttasi ammattilaisena. Kuten tämä tarjoilijan CV-näyte osoittaa, älä pelkää kertoa kaikista niistä sosiaalisista taidoista, joista olet ylpeä.Etsitkö yhä vinkkejä? Räätälöity ansioluettelonrakentajamme voi antaa sinulle mahdollisuuden päästä eteenpäin työmarkkinoilla. Se vastaa kirjoittamis- ja järjestämistarpeisiisi ja tarjoaa alakohtaisia vinkkejä matkan varrella.
Ihmissuhdetaidot
Tarjoilijana olet päivittäin tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Kaikki asiakkaat eivät ole samanlaisia. On todella ihastuttavia asiakkaita ja on niitä, jotka haluavat vain olla hankalia. Asiakastyypistä riippumatta sinun on pysyttävä ammattimaisena ja kunnioittavana asioidessasi.
Jos asiakas alkaa kiihtyä tai olla epäkohtelias, voit yksinkertaisesti ohjata asian päivystävän ravintolapäällikön ratkaistavaksi. Olet myös vuorovaikutuksessa johdon ja henkilökunnan kanssa. Ravintolassa työntekijöitä voi olla kaikista elämäntilanteista. Kaikki eivät jaa näkemyksiäsi tai arvosta ehdotuksiasi.
Samoin kuin asiakkaan kohdalla, sinun on aina pysyttävä ammattimaisena tavassa, jolla suhtaudut työtovereihisi.
Myyntitaito
Ensimmäisenä kontaktipisteenä asiakas etsii palvelijalta vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:
“Mikä on talon erikoisuus?”
“Voitteko suositella jotain hyvää?”
“Mikä on paras myyjä?”
“Onko juomaa, joka sopii hyvin pääruoan kanssa?”
“Onko ruokalistallanne terveellisempiä vaihtoehtoja?”
Nämä kysymykset tarjoavat sinulle tilaisuuksia myydä lisää tai tyrkyttää muita ruokalistan tuotteita. Sinun on tunnettava ruokalistan tuotteet ulkoa, jotta kuulostaisit luonnolliselta niitä myydessäsi.
Tee tarjoilukokemuksestasi erottuva faktoilla ja luvuilla
Ravintoloiden rekrytointipäälliköt käyttävät minimaalisen vähän aikaa jokaisen saamansa ansioluettelon lukemiseen – usein jopa 6 sekuntia ansioluetteloa kohden. Siksi on tärkeää kuvata ravintolakokemustasi silmiinpistävillä numeroilla.
Miten laittaa vastuualueet tarjoilijan ansioluetteloon
Vaikka vastuualueet ovat yleensä samat ravintolasta toiseen, tee parhaasi erottaaksesi edellisen työnantajan hoitamat tehtävät toisistaan.
Tässä on esimerkki huonosti muotoillusta työnkuvasta:
Näiden kahden työnkuvan erot ovat kuin yöllä ja päivällä. Käyttämällä sopivia verbejä tarkistettu työnkuvaus kannustaa mielikuviin; rekrytoija voi kuvitella, miten hakija työskenteli edellisen työnantajansa kanssa.
Jos työskentelit kahdessa ravintolassa, tee samoin. Yritä erottaa työnkuvauksesi toisistaan. Määrittele tehtävät, jotka ovat merkityksellisiä työpaikan kannalta, mutta laita mukaan yksityiskohtia, jotka erottavat ne aiemmasta työstäsi.
Miten kirjoittaa kokemattoman tarjoilijan ansioluettelo
Ravintola-alan yrityksiä on paljon, ja ne palkkaavat aina palvelijoita. Useimmissa tapauksissa tämä työ on sopimusperusteista.
Vaikka kokemus on tärkeää monissa töissä, se ei ole ensisijainen prioriteetti. Tämä johtuu siitä, että ravintola antaa kaikille uusille työntekijöille koulutuksen. Muista, että kokeneidenkin tarjoilijoiden on silti opittava ravintolan ruokalista, palvelujärjestelmä ja ohjeet.
Miten saat siis aloittelevan tarjoilijan ansioluettelosi erottumaan edukseen?
Hyödynnä ansioluettelon tavoitetta. Kerro tarinasi rekrytoijalle. Miksi haluat tarjoilijaksi? Oletko maksamassa opintojasi? Haluatko elättää vanhempasi ja sisaruksesi?
Rekrytoijatkin rakastavat hyvää tarinaa.
Korosta merkityksellisiä pehmeitä taitojasi. Valitse 3 persoonallisuuden ominaisuutta, jotka kuvaavat sinua parhaiten, ja selitä, miksi nämä ominaisuudet tekevät sinusta ihanteellisen ehdokkaan tehtävään. Jos olet tehnyt vapaaehtoistyötä esimerkiksi ruoan laittamista ja tarjoilua vähävaraisille tai tarjoilijana toimimista hyväntekeväisyystapahtumassa, voit mainita nämä tapaukset työkokemuksena.
Ilmoita työkokemus. Jos olet työskennellyt asiakaspalvelussa vaateliikkeessä, voit pitää tätä merkityksellisenä työkokemuksena.
Kun laadit ansioluetteloasi, se on räätälöitävä työpaikan tarpeiden mukaan. Älä lähetä samaa ansioluetteloa toiseen ravintolaan. Ansioluettelosi on puhutteleva ravintolan omistajaa ja pakotettava hänet palkkaamaan sinut tehtävään.
Tarkista ansioluettelosi
Kun olet saanut ansioluettelosi valmiiksi, lue se läpi varmistaaksesi, että olet sisällyttänyt siihen kaikki siihen liittyvät tiedot. Etsi myös kielioppi- ja kirjoitusvirheitä. Harkitse sitä, että joku muu tarkistaa ansioluettelosi ja antaa siitä lisäpalautetta. Huonolla kieliopilla varustettu ja virheellinen hakemus saa useimmiten rekrytoijan vaihtamaan seuraavaan hakijaan. Ensimmäisenä rekrytoija silmäilee hakemuksia ja valitsee niistä mielenkiintoisimmat. Jos hakemuksessasi on paljon virheitä, voit olla varma että se siirtyy ei jatkoon -pinoon.
Kuinka tulla huomatuksi
Kuvittele, että laadit ansioluettelon, mutta automaattinen järjestelmä hylkää sen, eikä se koskaan pääse ihmisen silmiin. Tai menetät rekrytoijan huomion teknisen puutteen vuoksi. Tai jätät mainitsematta ohjelmointikielen, joka oli itse asiassa valtava “bonuspiste”.
Hakijaseurantajärjestelmät (Applicant Tracking Systems, ATS) olivat aluksi vain suurimpien yritysten käyttämä väline. Nykyään siitä on tullut laajalle levinnyt tapa tehostaa rekrytointia. Lyhyesti sanottuna ATS-järjestelmä skannaa ja pisteyttää ansioluettelosi avainsanojen, taitojen sijoittumisen, yhteystietojen ja muiden vastaavien seikkojen perusteella suodattaakseen (oletettavasti) epäpätevät hakijat pois ennen asiakirjan toimittamista henkilöstöhallinnolle.
Eri ATS-järjestelmissä on erilaiset kokoonpanot, joten niiden läpäisyyn ei ole mitään yleispätevää temppua.
Rekrytoijan psykologia
Kuten aiemmin todettiin, rekrytoijat joutuvat jatkuvasti käymään läpi ansioluetteloita, joista useimmat ovat hyvin samankaltaisia. Tämä johtaa siihen, että he eivät enää jaksa käsitellä sekavia sanamuotoja ja ulkoasuja. Tämän lisäksi HR-ammattilaiset eivät lähes koskaan ole samanaikaisesti tekniikan asiantuntijoita.
Siksi on tärkeää korostaa yleisiä inhimillisiä ominaisuuksia ja taitoja sen lisäksi, että esittelet teknistä osaamistasi.
Täydennä CV:tä saatekirjeellä
Pyri aina osoittamaan kirje tietylle henkilölle, mieluiten päätöksentekijälle, palkkaavalle johtajalle tai henkilölle, joka on ilmoittanut työpaikasta. Viimeinen asia, jonka haluat, on se, että kirjeesi menee väärälle henkilölle (jolloin se luultavasti heitetään roskiin, sillä kukaan ei pidä pyytämättömän postin vastaanottamisesta) tai että se yksinkertaisesti eksyy yrityksen henkilöstöosastolle.
Muista, että jos kirjettäsi ja ansioluetteloasi ei ole nimetty, se voi päätyä suureen kasaan, jossa sitä tarkastaa alempi hallintovirkamies tai rekrytoija, joka ei välttämättä tunne työtä, osastoa tai tehtävää täysin, joten hän on huonoin henkilö arvioimaan hakemustasi. Jos todella haluat varmistaa, että hakemuksesi tulee perille, kannattaa harkita jopa kahden kirjeen lähettämistä, yhden palkkaavalle johtajalle ja toisen hallintovirkamiehelle tai rekrytoijalle.
Kirjeen osoittaminen tietylle henkilölle voi saada hänet tuntemaan itsensä erityiseksi.
Saat todennäköisemmin vastauksen, jos osoitat kirjeesi tietylle henkilölle.
Vältä kirjeen osoittamista pelkällä “Hyvä herra/rouva” tms. osoitteella.
Jos haet ilmoitettua työpaikkaa, ilmoituksessa on todennäköisesti yhteyshenkilön nimi, joten osoitathan kirjeesi tälle henkilölle. Jos nimi on mainittu, puhuttele vastaanottajaa sukunimellä eikä koskaan etunimellä, esimerkiksi “Hyvä herra Johnson” eikä koskaan “Hyvä Chris”. Kirjeen osoittaminen oikealla tavalla osoittaa ammattimaista asennetta ja tekee sinusta jonkun, joka todennäköisesti pystyy hoitamaan asiansa asianmukaisesti, jos hänen on edustettava yritystä liikeasioissa.
Usein kysytyt kysymykset
Mikä on suurin vahvuutesi tarjoilijana?
Tämä kysymys on avoin, ja voi olla pelottavaa yrittää vastata siihen suoraan. Muista vain, että he haluavat jotain erityistä. Haastattelijasi yrittää tutustua sinuun ja oppia, kuinka paljon kokemusta sinulla on. Hän haluaa nähdä, missä olet erinomainen ja missä tarvitset apua.
Kerro myös, kuinka paljon kokemusta sinulla on, ja kerro, kun olet tehnyt enemmän kuin tarpeeksi saadaksesi asiakkaan tuntemaan olonsa hyväksi.
Vastaus: Kymmenen palveluvuoteni aikana olen aina ollut ripeä ja huomaavainen enkä ole koskaan jättänyt pöytää istumaan pitkäksi aikaa. Olen sitoutunut korkeampaan palvelutasoon ja siihen, että kaikki työskentelevät yhdessä tiiminä.
Mikä on suurin heikkoutesi tarjoilussa?
Ole rehellinen heikkouksistasi, mutta älä käytä tähän paljon aikaa. Jos mainitset myöhästymisen tai työvuorojen myöhästymisen, haastattelu loppuu hetkessä. Kiedo sen sijaan “heikkoutesi” vahvuudeksi ja tee esimerkki siitä, miten se osoittaa hyvää luonnetta ja kunnianhimoa olla hyvä työssään.
Vastaa: Heikkouteni on se, että yritän tehdä liikaa kerralla, koska haluan, että jokainen asiakas on tyytyväinen ja tuntee olonsa mukavaksi ja että hänestä pidetään huolta. Minun on kuitenkin opittava hidastamaan vauhtia ja priorisoimaan, jotta en hukkuu.
Viihdytkö pitkissä työvuoroissa ja koko päivän jaloillasi?
Tarjoilu on väsyttävää työtä, koska olet hereillä ja liikut ympäriinsä koko päivän. Ole tässä yhteydessä positiivinen ja selitä, että olet työskennellyt jaloillasi ennenkin.
Vastaa: Olen tehnyt pitkiä työvuoroja ennenkin, ja toisessa työpaikassani olin jaloillani koko päivän. Olen energinen ihminen ja pidän liikkumisesta. Pitkien työvuorojen tekeminen ei haittaa minua. Olen tottunut siihen.