Rakennusala on nopeasti kasvava ja kysytty ala, jolla on paljon avoimia työpaikkoja sekä aloittelevalla tasolla että johtajatasolla. Kohdennetun ansioluettelon laatiminen on kuitenkin tärkeää, jotta voit erottua kilpailijoista.
Teknisten taitojen osoittaminen on avainasemassa voittavan ansioluettelon laatimisessa . Luo heti sivun yläosaan osio, jossa voit esitellä erikoisalasi. Jos sinulla on pätevyys käyttää tiettyjä työkaluja tai koneita, tämä on täydellinen paikka kiinnittää siihen huomiota.
Vahva talonrakentajan ansioluettelo voi osoittaa, että olet sopiva ehdokas talonrakentajan tehtävään . Tehokkaan ansioluettelon kirjoittamisen opettelemisesta on hyötyä, jos etsit talonrakentajan työtä. Tässä artikkelissa selitämme, mitä talonrakentajan ansioluettelo on ja miten se laaditaan vinkkien, mallin ja esimerkin avulla.
Mikä on rakentajan ansioluettelo?
Jos haet töitä rakennusalalta, on tärkeää ymmärtää, miten talonrakentajan ansioluettelo laaditaan, jotta osaamisesi, tietosi ja kokemuksesi tulevat esiin. Rakentajilla voi olla asiantuntemusta sekä asuin- että liikerakentamisesta, mukaan lukien vanhojen rakenteiden kunnostaminen tai kiinteistöjen uudisrakentaminen. Tehokas ansioluettelo, jossa kuvataan ammattipätevyytesi ja vahvuutesi, esimerkiksi kirvesmiehen tai muurarin osaamista, voi lisätä mahdollisuuksiasi työllistyä. Vahvassa talonrakentaja-ansioluettelossa esitetään myös yhteenveto rakennustyöhön liittyvistä saavutuksistasi.
Tutki avoimia rakennusalan työpaikkoja
Monet työnantajat odottavat nykyään ansioluetteloa, joka on räätälöity juuri heidän avointa työpaikkaansa varten. Näin varmistetaan, että sen sisältämät tiedot ovat olennaisia ja että ne vastaavat paremmin sitä, mitä he hakijalta hakevat. Ennen kuin haet rakennusalan työntekijän työtä, tutki työpaikkailmoitus kokonaisuudessaan. Merkitse muistiin, mitä ihanteellisella hakijalla on kokemuksen, koulutuksen ja taitojen osalta. Kirjoita ylös myös mahdolliset muotisanat, jotta voit käyttää niitä ansioluettelossasi.
Käytä aikaa rakennustyöpaikkojen tutkimiseen, jotta löydät sinulle sopivat työpaikat. Tähän kuuluvat työpaikat, jotka tarjoavat odotetun palkkatason ja työpaikat, joiden työaikajärjestelyt sopivat elämäntyylillesi. Tämä on erityisen tärkeää rakennustyöpaikkojen kohdalla, sillä ne vaihtelevat usein työnantajan ja rakennusprojektin luonteen mukaan. Muista etsiä töitä myös pienemmistä projekteista, sillä on luonnollista, että jotkin ympäristöt sopivat sinulle paremmin kuin toiset, ja työnantajat ovat tästä tietoisia.
Paras ansioluettelon muotoilu talonrakentajalle
Useimmiten talonrakentajan ansioluettelossa on parasta näyttää, mitä teet nyt ja mitä olet tehnyt viimeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että käytät käänteisessä aikajärjestyksessä olevaa ansioluettelomuotoa, jossa uusin kokemuksesi on ensimmäisenä.
Toiminnalliset ansioluettelot on yleensä varattu työntekijöille, joilla on erikoistunutta tai hyvin teknistä osaamista, eivätkä rekrytoijat suosi niitä. Tämä johtuu siitä, että heidän on vaikeampi nähdä heti, mitä hakija tekee ja mitä hänen urapolkunsa on.
Talonrakentajat työskentelevät muiden puolesta. Rakennusmaailmassa pääurakoitsijat johtavat aliurakoitsijoita (myös itsenäisiä urakoitsijoita) hankkeiden, kuten asuntojen tai teollisuusrakennusten, toteuttamisessa. Urakoitsijan ansioluettelosta on käytävä ilmi johtamis- ja ihmissuhdetaidot sekä projektinhallinta ja budjetointi.
Voit todistaa olevasi hyvä talonrakentaja yhdellä silmäyksellä kirjoittamalla hyvin muotoillun ansioluettelon talonrakennustöitä varten.
On olemassa kolme pääasiallista ansioluettelotyyppiä, mutta arvostetuin on käänteinen kronologinen ansioluettelomuoto.
Näin kirjoitat oman ansioluettelosi:
- Aloita ansioluettelosi puhtaalla otsikolla. Kirjoita nimesi ja tittelisi (lisensoitu urakoitsija) isolla fontilla.
- Lisää seuraavaksi puhelinnumero ja yhteystiedot ansioluetteloon sekä halutessasi sähköpostiosoite ja LinkedIn-osoite.
- Käytä ansioluetteloihin parhaita fontteja, kuten Georgia ja Cambria.
- Luettele seuraavaksi ansioluettelosi kokemusta ja koulutusta koskevat osiot ja sen jälkeen bonusosiot, kuten vapaaehtoistyö tai aktiviteetit.
- Luettele kaikki työpaikat ansioluettelossasi käänteisessä aikajärjestyksessä.
- Jos olet työskennellyt useissa eri yrityksissä, vaihtoehtoiset ansioluettelomuodot, kuten toiminnallinen ansioluettelo tai yhdistelmäansioluettelo, voivat auttaa sinua korostamaan keskeisiä pätevyyksiäsi.
Lisää yhteystietosi
- Nimesi tulisi olla sivun suurin teksti ja sen tulisi olla asiakirjan yläosassa tai lähellä sitä.
- Osoitteesi ei tarvitse välttämättä sisältää tarkkoja tietoja esim. rapun numeroa jos et halua antaa liian yksityiskohtaisia yhteystietoja
- Puhelinnumerosi tulisi tarkistaa monta kertaa, koska tämä on ensisijainen yhteydenottomuoto. Jos haet töitä ulkomailta, muista sisällyttää maakoodi.
- Sähköpostiosoitteesi tulisi olla ammattimainen, mutta ei nykyinen työsähköpostiosoitteesi. Työsähköpostin käyttäminen henkilökohtaisiin projekteihin (työnhakuun) ei näytä hyvältä. Parasta on käyttää osoitetta, joka koostuu etunimestäsi ja sukunimestäsi.
- Sosiaalinen mediasi voidaan sisällyttää, jos sinulla on täysimittainen LinkedIn-sivu tai muu sosiaalisen median sivu, joka esittelee asiaankuuluvia taitojasi.
Talonrakentajan profiilin yhteenveto
Olet hyvä kokonaisuus, ja profiilisi tiivistelmän tulisi kuvastaa sitä. Suunnitteluvaiheessa useimmilla rakennuksilla on 3D-malli. Se on kompakti versio todellisesta rakennuksesta, jossa on juuri tarpeeksi yksityiskohtia, jotta joku suostuisi ryhtymään hankkeeseen. Näin toimii profiilin tiivistelmä ansioluettelossasi.
Haluat, että rekrytoiva johtaja saa esimakua taidoistasi, kokemuksestasi ja koulutuksestasi ja päättää lukea lisää. Koska keskiverto ansioluettelo ehtii olla vain kuusi sekuntia rekrytoivan johtajan silmien edessä, on tärkeää, että tämä osa on täydellinen. Katsotaanpa, miten se onnistuu.
Miten kuvailisit vahvimpia taitojasi työmaalla? Oletko erityisen tarkka yksityiskohdista? Otatko hyvin ohjeita vastaan? Oletko jo erikoistunut johonkin alaan, kuten lasiin, sähköön tai viestintään? On myös tärkeää ilmoittaa, kuinka monta vuotta sinulla on kokemusta alalta ja oletko suorittanut sertifikaatteja. Voit myös mainita tässä kohtaa, mitä tiettyä tehtävää haet.
Työkokemuksesi talonrakentajana
Tärkein osa ansioluetteloa on kokemusosio. Rekrytoijat ja henkilöstöpäälliköt odottavat, että kokemuksesi luetellaan käänteisessä aikajärjestyksessä, mikä tarkoittaa, että sinun on aloitettava viimeisimmästä kokemuksestasi ja edettävä sitten taaksepäin.
Älä vain luettele työtehtäviäsi kunkin työtehtävän alle. Varmista sen sijaan, että useimmissa kohdissa käsitellään vaikuttavia saavutuksia aiemmista työpaikoista. Aina kun voit, käytä numeroita, jotta ansioluetteloasi lukeva henkilöstöpäällikkö voi ymmärtää saavutuksiasi.
Ei haittaa, jos et voi ilmoittaa tarkkoja prosenttilukuja tai euromääriä. On suuri ero jopa sen välillä, onko "johtanut insinööritiimiä" vai "johtanut kuuden insinöörin tiimiä yhdeksän kuukauden projektin aikana".
Tärkeintä on varmistaa, että mainitsemasi kokemus liittyy hakemaasi työpaikkaan. Varmista työnkuvauksen avulla, että jokainen ansioluettelosi kohta on asianmukainen ja hyödyllinen.
Rakenna aiempia kokemuksiasi osoittaaksesi omistautumisesi ja asiantuntemuksesi, jotka tekevät sinusta jonkun, joka kannattaa ottaa mukaan työhön. Tämä tarkoittaa, että aloitat viimeisimmästä kokemuksesta ensin ja etenet taaksepäin, kunnes olet sisällyttänyt useita merkityksellisiä esimerkkejä, jotka liittyvät hakemaasi työpaikkaan. Luettele kunkin kokemusotsikon alle myös tärkeimmät tehtävät. Ansioluettelon räätälöinti työnkuvauksen yksityiskohtien mukaan on fiksu ajatus, jotta saat enemmän huomiota palkkaavalta johtajalta.
Jos sinulla ei ole erityistä kokemusta ammatista tai rakentamisesta, aloitat todennäköisesti alalla yleistyöntekijänä ennen kuin pääset ammattialalle. Tässä tapauksessa yritä luetella kokemuksia projekteista tai tehtävistä, jotka osoittavat fyysiset kykysi tai kestävyytesi. Käytä erityisiä toimintaverbejä, jotka kuvaavat tarkasti suorittamiasi tehtäviä ja jotka liittyvät nimenomaan tekemääsi työhön.
- Työskenteli talonrakentajan oppipoikana oppiakseen työssä.
- Auttoi sähkömestaria talojen johdotuksessa
Avusti laastin valmistuksessa, muurauksessa, perustusten asettelussa ja terassin rakentamisessa.
Opetteli ohjauspiirien vianetsintää ja sähkömittarin asennusta auttaessaan huoltamaan viikoittain parikymmentä kotia.
Luettele kaikki aiemmat työtehtäväsi, jotka liittyvät tehtävään, ja muista, että säästät arvokasta ansioluettelotilaa karsimalla pois ne työpaikat, jotka eivät liity tiettyyn avoinna olevaan työpaikkaan. Kun luettelet työhistoriaasi, pyrkikää sisällyttämään kuhunkin tehtävään seuraavat tiedot:
- tehtävänimike
- työpaikka
- työsuhteen kesto
- tärkeimmät työtehtävät
- saavutuksesi tehtävässä
Talonrakentajan koulutus
Olipa kyse sitten luokkahuoneessa tai työssä hankitusta tiedosta, koulutuksesi tekee ansioluettelostasi erottuvan. talonrakennustyöntekijä ei ole suinkaan pari aivottomia käsiä. Nykypäivän ammattitaitoiset työntekijät ovat koulutettuja, teknisesti taitavia ja sääntöjen noudattamiseen suuntautuneita.
Vaikka rakennusalan töitä on edelleen tarjolla ihmisille, joilla ei ole korkeakoulutusta, ammattikoulu tai oppisopimuskoulutus voi auttaa sinua pääsemään paremmin palkattuun työpaikkaan ja tekemään tyydyttävämpää työtä sinua kiinnostavalla alalla. Jos sinulla ei ole ylempää korkeakoulututkintoa, mainitse lukion käyntiajankohdat, koulun nimi ja sijainti. Jos sinulla on ylempi korkeakoulututkinto, voit huoletta jättää lukion pois ansioluettelostasi.
Useimmat yritykset ja työnantajat suosivat mieluummin ihmisiä, joilla on aiempaa kokemusta alalta kuin hienoja tutkintoja. Saadaksesi töitä rakennusmestarina sinun on täytynyt työskennellä oppipoikana tai rakennusmestarin apulaisena, jotta sinulla olisi kokemusta. Oppisopimuskoulutus on myös loistava tapa ansaita rahaa samalla, kun hankit rakentajan ammatissa tarvittavia siirrettäviä taitoja.
Tämä osio on samankaltainen kuin työkokemusosio, sillä se on toinen mahdollisuus osoittaa työnantajille, että olet pätevä ja ammattitaitoinen hakija. Luettele koulutushistoriasi viimeisimmästä suoritetusta opintojaksosta alkaen samoin kuin työsuhdeosiossa. Kun luetellaan koulutushistoriaa, pyri sisällyttämään seuraavat tiedot kustakin oppilaitoksesta:
- oppilaitos ja opiskelupaikkakunta
- opiskeluaikasi
- tutkintotodistuksen nimi (tutkintotodistukset)
Taito-osio - tuo esiin parhaat puolesi
Taidot ovat paras aseesi talonrakentajan työpaikan saamiseksi. Nyt on aika näyttää ne. Ammattitaitoisena ammattimiehenä taitosi ovat se, mitä todella tuot pöytään. Asiantuntemuksesi tietyllä alalla on erittäin arvokasta työnantajille, ja ansioluettelossasi pitäisi näkyä se.
Fyysiset ja tekniset taidot eivät kuitenkaan ole läheskään ainoita tärkeitä taitoja. Kukaan ei halua työskennellä työmaalla ammattitaidottoman, ärtyvän tai helposti hermonsa menettävän henkilön kanssa. Nämä piirteet eivät ole vain epäammattimaisia, vaan ne voivat olla myös vaarallisia. Rakennustyömaat toimivat tiimityön ja hierarkian avulla, joten opettavaisuus, kunnioitus ja kyky noudattaa ohjeita ovat hyviä asioita, jotka on hyvä huomioida.
Mainitse yleiset työtehtäväluokat, joissa olet taitava, sekä kaikki monimutkaisemmat työkalut, koneet tai ohjelmistot, joita alallasi tarvitaan. Jos etsit yleisiä työtehtäviä, voit korostaa vahvuuttasi, jaksamistasi, motivaatiotasi ja tiimityötaitojasi.
Taitosi voidaan jakaa koviin ja pehmeisiin taitoihin. Rakennusalalla erottelu on selkeämpi kuin muunlaisissa töissä. Kovat taidot edellyttävät koulutustasi ja asiantuntemustasi, ja niihin liittyy usein työkaluja tai materiaaleja. Pehmeät taidot ovat luonteenpiirteitäsi ja ihmissuhdetaitojasi.
Esimerkki kovien taitojen luettelosta:
- AutoCAD- ja MS Project -ohjelmiston hallinta: AutoCAD- ja MS Project -ohjelmiston hallinta.
- Vedeneristys, kattovuotojen arviointi ja korjaaminen.
- Tiilimuuraus
- kaivinkoneen ja trukin käyttö
- Topografisten tietojen kerääminen
- Hitsauspolttimet ja -pistoolit
- Täsmällinen kiven mitoitus ja leikkaus
- Piirustusten lukeminen ja tulkinta
- Kaivaminen, lapiointi ja soran levitys.
- Avustaminen runkojen ja kipsilevyjen asennuksessa
Esimerkki pehmeiden taitojen luettelosta:
- Toimii hyvin yksin tai tiimin kanssa
- Noudattaa turvallisuusmääräyksiä
- Ammattimainen ja kunnioittava viestintätaito
- Tehokas tiimin johtaminen
- Erinomaiset kuuntelu- ja organisointitaidot
- Nopea oppija
- Luotettava ja motivoitunut
- Hyvä fyysinen ja henkinen kestävyys
Kovien taitojen esiin tuominen
Auttoi purkamaan olemassa olevia rakenteita ja valmistelemaan maaperää uutta rakentamista varten.
Käytti raskaita koneita, kuten kaivinkoneita, puskutraktoreita ja nostureita, purkaakseen olemassa olevia rakenteita, valmistellakseen maata uutta rakentamista varten ja nostaakseen materiaaleja korkeampiin kerroksiin.
Pehmeiden taitojen esiin tuominen
Suoritti työn loppuun sovitussa aikataulussa ja budjetissa.
Käytti viestinnän ja aktiivisen kuuntelemisen taitoja asiakkaiden, arkkitehtien ja insinöörien kanssa selventääkseen vaatimuksia ja järjestääkseen aikatauluja ja budjetteja varmistaakseen, että työt saatiin valmiiksi vaaditulla tavalla.
Kielitaito
Merkitse taitoihin kielitaitosi ja kerro myös niiden sujuvuusaste. Muista olla liioittelematta, sillä tästä asiasta jos mistä jää kiinni nopeasti.
Luvat ja lisenssit
Rakennusalalla vaaditaan usein erilaisia suoritettuja kursseja ihan jo työturvallisuuden puolesta. Mitä enemmän omaat taitoja ja lupia eri asioihin, sitä suurempi etu siitä on sinulle työnhaussa. Listaa tähän esimerkiksi työturvallisuuskortti, tulityökortti, ensiapukortti, ajokortit, trukkikortti jne.
Saatekirje
Jos haluat maksimoida mahdollisuutesi saada haastattelu, sinun on kirjoitettava saatekirje, joka tekee työnantajiin vahvan positiivisen ensivaikutelman.
Aloita saatekirjeesi informatiivisella ja suoralla johdannolla sisällyttämällä seuraavat tiedot ensimmäiseen tai kahteen lauseeseen.
Luettele ensin, mihin tehtävään ja organisaatioon haet, mistä löysit työpaikan ja miksi olet innostunut mahdollisuudesta.
Voit tehdä esittelystäsi entistäkin huomiota herättävämmän lisäämällä siihen persoonallisuutta ja intohimoa tai lisäämällä urasi kohokohdan.
Älä pelkää antaa saatekirjeessäsi näkyä jotakin siitä, millainen ihminen olet. Varmista vain, että sävy sopii talonrakentajan alalle.
Toisen ja kolmannen kappaleen pitäisi vakuuttaa työnantajat siitä, että olet oikea henkilö tehtävään. Käytä näitä kohtia markkinoidaksesi itseäsi parhaiten kertomalla merkityksellisestä työkokemuksestasi, taidoistasi ja saavutuksistasi.
Saatekirjeeseen kannattaa sisällyttää esimerkiksi saavutuksia, palkintoja ja asiantuntemusta, jotka korostavat arvoasi työnantajille.
Suositukset
Talonrakennus on ala, jossa ilman suosittelijoita on turha odottaa seuraavaa työpaikkaa. Suosittelijoiden lisääminen on siis ehdottomasti tärkeää ja myös niiden hankkiminen. Muista kuitenkin aina kysyä mahdolliselta suosittelijalta lupa jos lisäät hänen nimensä listaan. Ja varmistu siitä, että haastattelijalle ollaan kertomassa sinusta hyviä puolia eikä sitä mikä on jäänyt hampaankoloon.
Personoi ansioluettelosi
Henkilökohtaistamalla ansioluettelosi voit osoittaa, että olet tutkinut yritystä ja olet kiinnostunut tehtävästä. Harkitse ansioluettelosi räätälöintiä tiivistelmässä, esimerkiksi sisällyttämällä siihen tehtävänimike ja yrityksen nimi. CV:n henkilökohtaistamiseksi on hyödyllistä määrittää:
- palkkaavan johtajan nimi
- yrityksen tehtävä
- yrityksen tyypilliset projektit
- sopiva ehdokas, mukaan lukien kokemus, koulutus ja taidot.
Vinkkejä joilla saat ansioluettelosi hakijanseurantajärjestelmän (ATS) ohi.
- Valitse oikeat avainsanat
Varmista, että hakemuksesi sisältää avainsanoja, jotka liittyvät hakemaasi työpaikkaan. Tarkastele työpaikkailmoituksessa lueteltuja ja vihjeitä pätevyyksiä. Varmista, että käyt myös yrityksen verkkosivustolla, jotta voit selvittää, onko yksityiskohtaisempi työnkuvaus saatavilla.
- Käytä kriittisiä avainsanoja useammin kuin kerran
Käytä tärkeimpiä avainsanoja useammin kuin kerran, jos mahdollista, mutta älä liioittele. Toistamisesta ei seuraa rangaistusta, ja järjestelmät laskevat usein pisteitä jokaisesta avainsanan maininnasta realistiseen rajaan asti.
- Sisällytä osaamisosio tai yhteenveto pätevyydestä.
Taitoja koskevassa osiossa voit luetella avainsanoja sellaisista taidoista, joita et ehkä pysty sisällyttämään ansioluettelosi muihin osiin.
- Räätälöi ansioluettelosi työtä varten
Yleiset ansioluettelot ovat hakijaseurantajärjestelmien vihollisia, ja ne seulotaan ensimmäisinä pois. Muista räätälöidä ansioluettelosi jokaiseen työpaikkaan, jota tavoittelet. Sisällytä mahdollisimman paljon työnkuvauksessa tunnistamiasi avainsanoja ja -lauseita, mutta varmista, että kirjoituksesi kuulostaa silti luonnolliselta ja luettavuudeltaan hyvältä.
- Älä jätä pois työsuhteesi päivämääriä
Järjestelmät saattavat seuloa tietyn työn edellyttämän kokemuksen määrän perusteella.
- Pidä muoto yksinkertaisena ja vältä hienoja grafiikoita
Automaattiset seurantajärjestelmät sulattavat tavallisesti helpoimmin pelkkiä Word-tekstiasiakirjoja. PDF-tiedostot voivat olla hankalia automaattisille seurantajärjestelmille. Käytä vähintään 11 pisteen fonttikokoa ja vähintään yhden tuuman marginaaleja joka puolella.
- Älä huolehdi pituudesta
Voit yleensä käyttää hieman perinteistä 1- tai 2-sivuista ansioluetteloa pidempää asiakirjaa, sillä pituudella ei yleensä ole merkitystä hakijaseurantajärjestelmille.
Sisällytä avainsanoja
Suuremmat yritykset saattavat skannata ansioluetteloita tiettyjen avainsanojen perusteella kuten aiemmin totesimme. Tutustu huolellisesti työpaikkailmoitukseen ja sisällytä ansioluetteloosi joitakin asiaankuuluvia avainsanoja. Esimerkkejä taidoista, joita työnantajat saattavat etsiä, ovat mm. seuraavat:
- rakentaminen ja remontointi
- rakennuspiirustukset
- muuraus
- puusepäntyöt
- tarjousten arviointi
- materiaalien käsittely
- alihankkijoiden valvonta
Tarkista ja muokkaa
Kiillotettu ja ammattimainen ansioluettelo voi auttaa varmistamaan, että mahdolliset työnantajat eivät jätä hakemustasi huomiotta. Tarkista ansioluettelosi huolellisesti oikeinkirjoitus-, muotoilu- ja kielioppivirheiden varalta. Ystävien tai perheenjäsenten pyytäminen oikolukemaan ansioluettelosi on myös hyödyllistä, sillä näin voit korjata mahdolliset virheet, jotka saattavat jäädä huomaamatta.
Kiinnitä näihin asioihin huomiota
- Tuo osaamisesi esiin esimerkein.
- Nyt on aika nostaa itsensä jalustalle ja olla väheksymättä omaa osaamista.
- Kuinka osaamisesi ja vahvuutesi tulevat työssä si esiin? Jos olet saanut positiivista palautetta, muista lisätä se ansioluetteloosi.
- Muista aina tarkistaa oikeinkirjoitus ja kieliasu.
- Käy työhakemuksesi ja saatekirjeesi läpi ja mieti miten niitä voisi vielä tiivistää tai selkeyttää.
- Liitä työ- tai koulutodistuksesi ansioluetteloosi vain jos niitä pyydetään.
- Lue työtarjous huolellisesti. Korosta kaikki taidot ja vaatimukset. Laita ne sitten talonrakentajan ansioluettelosi luetelmakohtiin.
Usein kysytyt kysymykset
Kuinka paljon talonrakentaja saa Suomessa palkkaa?
Keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle Rakennustyöntekijä on 2 493 euroa kuukaudessa. Palkka oli kuntasektorilla 2 493 € (74 yksittäistä palkkaa). Keskipalkka perustuu koko maan palkkatietoihin vuodelta 2020. Keskipalkka kasvoi 25 € (1,0 %) vuodesta 2019 vuoteen 2020.
Palkkatiedot tilastoidaan useimmiten tehtävän sisältöön perustuen. Tästä tehtävästä voidaan käyttää myös nimikettä talonrakentaja, rakennusammattimies, rakennusmies. Palkkaan voi vaikuttaa myös esimerkiksi sijainti, koulutusaste, toimiala ja työkokemus.
(Lähde Duunitori.fi)
Mitkä ovat talonrakentajan olennaiset ominaisuudet?
Talonrakentajan on oltava fyysisesti hyvässä kunnossa, sillä työ voi olla vaativaa. Erikoistumisesta riippuen talonrakentajalla on monenlaisia taitoja, jotka ulottuvat rakennustyökalujen tuntemuksesta erikoistekniikoihin sekä terveys- ja turvallisuusmääräyksiin.
Miten rakennuttajat noudattavat rakennusten ja muiden rakenteiden toimitusten aikarajoituksia?
Rakentaminen ja rakennustyö on aikarajoitteinen ala, jossa viivästykset ja lykkäykset johtavat huomattaviin taloudellisiin tappioihin ja vastuuseen. Siksi oikea-aikaisuus on rakennuttajien kriittinen taito. Koordinoimalla toimintatapojaan tiiminsä kanssa voi säästää aikaa ja välttää viivästyksiä. Heidän on myös toimittava hyvin korkean paineen alla, kun otetaan huomioon työn stressaava luonne.
Voitko talonrakentajana erikoistua johonkin tiettyyn rakennusalaan?
Kyllä. Joillakin rakentajilla on myös erikoisosaamista, kuten puusepän- ja kipsilevysepäntyöt, sekä laaja-alaista asiantuntemusta rakentamisesta ja johtamisesta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että rakentaja olisi vapautettu työskentelemästä muun kuin oman erikoisalansa parissa. He voivat tarjota näitä palveluja ja yleispalvelujaan rakentajina, tehdä rakennustöitä sekä johtaa ja valvoa tiimiä.