Sinun on kirjoitettava ansioluettelo työhakemuksia varten, mutta mistä pitäisi aloittaa? Opiskelijan CV pohja , on paikka josta näet, millaista muotoa, kieltä ja sisältöä sinun kannattaa sisällyttää omaasi, jotta se olisi ammattimainen, vakuuttava ja helposti vastaanotettava.
Miten laatia opiskelijan CV nollasta (jopa ilman kokemusta)?
Miten opiskelijan ansioluettelo eroaa muista ansioluetteloista?
Opiskelijan ansioluettelon ja ammatillisen ansioluettelon välillä ei ole suuriakaan eroja. Yleisesti ottaen suuri ero on se, että sinulla ei ole yhtä paljon kokemusta kuin henkilöillä, jotka ovat olleet työmarkkinoilla jo vuosia.
Vähäinen työkokemus on yleisesti ottaen heikkous työnhakijassa, mutta työnantajat ymmärtävät, että opiskelijoilla ei todennäköisesti ole kaikkia heidän tarvitsemiaan taitoja - paitsi jos kyseessä ovat aikuisopiskelijat, jotka ovat palanneet opiskelemaan uransa puolivälissä. Siksi opiskelijan ansioluettelossa on korostettava enemmän hänen myönteisiä ominaisuuksiaan ja taitojaan, kuin hänen työkokemustaan.
Sinun on myös hyvä selvittää kuinka paljon saat tehdä töitä opintojen ohella, jos nostat opintotukea. Nämä asiat selviävät Kelan sivuilta .
Useimmiten opintojen ohella tehtävä työ on esimerkiksi siivousta, pikaruokalassa työskentelyä. Useille aloille tarvitsee kuitenkin jonkinlaista pohjakoulutusta. Tässä vaiheessa esimerkiksi hygienia- tai annis kelupassi tulevat tärkeään asemaan, vaikkei niistä ehkä tulevaisuuden alalla sinulle olisikaan hyötyä.
Tutustu tehtävään ja työnantajaan
Työnantajaan ja tehtäviin perehtyminen voi auttaa sinua määrittämään ansioluettelosi sisällytettävät koulutukset ja taidot. Jos haet jatko-opintoihin, tutustu ohjelman vaatimuksiin ja tutki muiden hakijoiden ansioluetteloita. Voit myös tutustua toimialasi toimenkuviin selvittääksesi, mitä yleisiä taitoja työnantajat haluavat nähdä ansioluettelossasi.
Aloita mukaansatempaavalla henkilökohtaisella lausunnolla tai tavoitteella.
Aloita hakemusta vakuuttavalla henkilökohtaisella selvityksellä, jossa korostetaan taitojasi, saavutuksiasi ja koulutustasi. Ansioluettelon henkilökohtaisessa lausunnossa on kahdesta kolmeen virkettä, joissa tiivistetään, kuka olet, akateeminen pätevyytesi ja kokemuksesi, kunnianhimosi ja se, mitä voit tuoda työtehtävään tai työnantajalle. Vaikka sinulla ei olisikaan työkokemusta, voit käyttää tätä osiota korostaaksesi asiaankuuluvia taitoja, vapaaehtoistyötä ja kurssitöitä, jotka tekevät sinusta ihanteellisen ehdokkaan.
Opiskelijan ansioluettelon halutuimmat taidot
Opiskelijoilta puuttuu usein laaja työkokemus, jonka he voisivat sisällyttää ansioluetteloonsa. Luovuudella voit laajentaa koulutusosiota ja lisätä asiakirjan yksityiskohtaisuutta. Voit lisätä asiaankuuluvia oppiaineita, kurssitöitä, projekteja, palkintoja ja arvosanoja, jos ne parantavat mahdollisuuksiasi saada tehtävä.
Kerhojen ja sosiaalisten ryhmien jäsenenä toimimista korkeakoulussa ja sen ulkopuolella voidaan hyödyntää esimerkiksi organisointitaitojen, ihmiskeskeisyyden, tiimityön ja viestintätaitojen osoittamisessa. Älä kuitenkaan koskaan keksi työkokemusta, jota sinulla ei ole ollut. Haastattelussa todellisuus todennäköisesti paljastuu melko nopeasti, jos sinulla ei ole kokemusta alalta, jolta väität sitä olevan. Kaikki tekemäsi työ, vaikka se olisi ollut vain kesätyötä on merkityksellistä ja osoittaa kykysi ja halukkuutesi tehdä työtä.
Aloita viimeisimmästä koulutuksestasi käänteisessä aikajärjestyksessä. Jos sinulla on ylempi korkeakoulututkinto, voit poistaa ansioluettelosta lukion todistukset. Lisää keskiarvosi vain, jos se parantaa mahdollisuuksiasi saada tehtävä. Mainitse ensimmäisenä, jos sinulla ei ole työkokemusta.
Kun luetellaan kouluja, mainitse koulutusohjelman nimi, koulu ja opiskeluvuosi. Valinnaisia tietoja ovat keskiarvosi, arvosanat, sivuaineesi ja akateemiset saavutuksesi. Jos olet perustutkintoa suorittava opiskelija, voit luetella tehtävän kannalta olennaiset kurssit ja työharjoittelut. Voit myös mainita aiemmat arvosanat, jos ne parantavat hakukelpoisuuttasi.
Kokemus (ja mitä tehdä, jos sitä ei ole)
Vaikka sinulla ei olisikaan palkattua työkokemusta, voit sisällyttää ansioluetteloosi vapaaehtoistyötä, harjoittelua, työharjoittelua ja ryhmätoimintaa. Näiden toimintojen avulla voit tuoda esiin työelämätaitoja ja osoittaa intohimosi työpaikkaa kohtaan.
Aloita tässä osiossa viimeisimmästä tehtävästäsi. Sisällytä mukaan vapaaehtoistyö, harjoittelupaikat ja kaikki tehtävän kannalta merkitykselliset koko- ja osa-aikaiset palkkatyöt. Kunkin tehtävän kohdalla on mainittava yrityksen nimi, tehtävänimike sekä kuukaudet ja vuodet, jolloin työskentelit.
Korosta kussakin tehtävässä saamiasi taitoja, kokemusta ja saavutuksia keskeisiä vastuualueita koskevassa osiossa. Lisää vain ne vastuualueet, jotka ovat merkityksellisiä haettavan työpaikan kannalta, ja ilmaise saavutuksesi lukumäärällisesti. Varmista lisäksi, ettei työhistoriassasi ole aukkoja.
Lisää muita tietoja osaamisestasi
Jos haluat korostaa taitojasi, voit mainita yleiset taidot sekä osaamistasosi lisätaitoja koskevassa osiossa. Voit mainita saavutukset, kuten palkinnot ja tunnustukset sekä vastuulliset tehtävät koulussa. Muista sisällyttää vain todelliset taidot ja saavutukset, sillä rekrytoiva johtaja voi pyytää sinua todistamaan ne haastattelussa.
Voit myös lisätä opiskelija-ansioluetteloosi harrastukset ja kiinnostuksen kohteet -osion, jossa luetellaan lyhyesti mahdollisesti merkitykselliset taidot ja kokemukset. Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, jotka osoittavat rakkautta oppimiseen tai määrätietoisuutta, voivat osoittaa rekrytoivalle esimiehelle siirrettäviä kykyjä.
Muita valinnaisia kohtia, joita voit lisätä opiskelijan ansioluetteloon, ovat todistukset ja palkinnot, kielet ja henkilökohtaiset projektit.
Tarkista ja muokkaa
Kun olet kirjoittanut ansioluettelosi, tarkista ja muokkaa asiakirjaa useita kertoja ennen sen lähettämistä työnantajalle. Sinulla voi olla erinomainen ansioluettelo, mutta kirjoitus- ja kielioppivirheet voivat antaa väärän vaikutelman rekrytoijille. Monet ilmaiset online-työkalut tarkistavat ansioluettelosi kielioppi- ja tyylivirheiden varalta. Voit myös harkita, että pyydät toista henkilöä tarkistamaan ansioluettelosi, jotta saat palautetta siitä, miten sisältöä ja laatua voidaan parantaa.
Vinkkejä ansioluettelosi optimointiin
- Vältä rentoa kieltä tai slangisanoja. Ansioluettelot ovat virallisia asiakirjoja, ja niitä on kohdeltava sellaisina, vaikka kyseinen työnantaja pitäisikin itseään rentona tyyppinä.
- Tarkista CV:si kirjoitusvirheiden varalta. Jopa loistavat essee-kirjoittajat yliopistossa tekevät tämän tyyppisiä virheitä, joten tarkista ja tarkista uudelleen ennen lähettämistä.
- Älä sisällytä ansioluetteloosi tietoja, jotka ovat jo olleet hakemuslomakkeessa. Leikkaa ansioluetteloasi sen mukaisesti tai lisää siihen lisätietoja, jotka muussa tapauksessa olisit joutunut jättämään pois.
- Vähästäkin työkokemusta on paljon hyötyä, kun haet ensimmäistä työpaikkaa valmistumisen jälkeen, joten älä nolostu mainitsemaan asioita, joita olet tehnyt aiemmin. Useat oppilaat joutuvat tekemään töitä oppimisen ohessa, ja työnantajat arvostavat tällaista paljon.
Miksi räätälöidä ansioluettelo jokaista hakemusta varten erikseen?
Kaikki työpaikat ovat erilaisia. Kaikilla työnantajilla on myös erilaiset työpaikkakulttuurit ja työskentelytavat. Jos et muokkaa ansioluetteloasi näiden vaatimusten mukaan, totuus on, että sinulta voi hyvinkin helposti jäädä se toivomasi kutsu haastatteluun saamatta. Räätälöimällä ansioluetteloasi sopimaan juuri hakemaasi työpaikkaan, voi se auttaa sinua saamaan kutsu eteenpäin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kirjoittaa ansioluetteloasi kokonaan uudelleen joka kerta, kun haet työtä. Jo muutama hienovarainen muutos voi vaikuttaa ratkaisevasti. Kuvittele esimerkiksi, että haluaisit päästä töihin hyväntekeväisyysalalle.
Kun luetellaan koulumenestystä, laita biologian tulos ensimmäiseksi, jos kyseinen työnantaja tekee lääketieteellistä tutkimusta tai yhteistyötä. Samoin kielitaitosi on hyvä mainita ensimmäisenä, jos kyseinen hyväntekeväisyysjärjestö tekee ulkomaantyötä, joka saattaa vaikka vaatia kielitaitoa. Vaikka ajattelisitkin, että näillä tiedoilla ei ole merkitystä, sinun on muistettava, että joidenkin opiskelijoiden ansioluettelot ovat hyvin samankaltaisia keskenään.
Pieni hienosäätö voi antaa sinulle pienen etulyöntiaseman kilpailijoihin nähden ja saada sinut haastatteluun pääsevien listalle. Toinen hyödyllinen vinkki on järjestää henkilöprofiilin sanamuodot uudelleen niin, että kaikki kyseisen työnantajan kannalta olennaisimmat tiedot näkyvät ylempänä. Ensimmäinen silmäys satoja hakemuksia läpi käydessä tuo kuitenkin sen pysyvän vaikutuksen.
Haen töitä, mutta minulla ei ole yhtään työkokemusta. Haluan työpaikan, koska tarvitsen rahaa.
Olen motivoitunut opiskelija ja tehokas tiimityöskentelijä. Haen töitä jotta saan kokemusta työnteosta ja toivon, että se antaa minulle mahdollisuuden kasvaa ahkerana työntekijänä.
Millainen muoto ja rakenne ovat parhaita opiskelijan ansioluettelossa?
Joissakin työhakemuksissa ilmoitetaan, missä muodossa CV:n halutaan olevan. Tämä johtuu yleensä siitä, että työnhakuun liittyy hakulomake, eivätkä asianomaiset työnantajat halua päällekkäisiä tietoja, jotka hidastavat heidän valintaprosessiaan. Jos sinulle ei ole annettu mitään valmista rakennetta, on parasta pysyttäytyä hyväksi havaitussa muodossa.
Käytä selkeää ja luettavaa fonttia, joka näyttää ammattimaiselta. Comic Sans -kirjasinta kannattaa välttää, mutta Times New Roman, Arial ja Verdana toimivat kaikki hyvin. Käytä hieman suurempaa fonttikokoa nimesi ja yhteystietojesi kohdalla - ansioluettelo kertoo kuitenkin aina sinusta. Käytä myös alaotsikoita ansioluettelosi eri osissa. Varmista, että käytät rivinvaihtoja, jotta ansioluettelosi tiedot järjestetään siten, että ne voidaan lukea nopeasti.
Muista, että työnantajat näkevät satoja toiveikkaita opiskelijoiden ansioluetteloita, joskus jopa päivittäin, joten ansioluettelosi luetaan sanasta sanaan vain, jos se on päässyt ensimmäisen kierroksen läpi. Muista, että ansioluettelosi ei saa missään nimessä olla liian pitkä. CV:n pituus ei ole tarkkaa tiedettä, sillä se riippuu muista hakemuksista tai hakemuslomakkeessa annetuista tiedoista. Jos ansioluettelosi on yli kaksi A4:sta, se on liian pitkä ja sitä on karsittava.