Näyttelijän CV

Näyttelijän ansioluettelon laatiminen on ensimmäinen askeleesi, kun päätät ryhtyä näyttelijäksi. Ainoa asia, jota tarvitset ensimmäisen ansioluettelosi laatimiseen, on hyvä näyttelijän ansioluettelon malliesimerkki.

Muotoile :
Koko :
Muokattavissa:
Word (Microsoft)
A4
Kyllä

Näyttelijän CV esimerkki

Mikko Mallikas
Kotikatu 1, Kaupunki, postinumero
mikkomallikas@gmail.com
+358 40 1234 567

Henkilökohtaiset tiedot

 • 180cm
 • 82kg
 • Hiusten väri: ruskeat
 • Silmien väri: siniset
 • Sporttinen rakenne
 • 32
 • Esiintymisikä: 25-38v
 • Helsinki
 • B-luokan ajokortti

Ammatillinen yhteenveto

Kokenut näyttelijä, joka etsii pääroolia näyttämötuotannossa. On useita elokuva- ja televisiotehtäviä, mukaan lukien toistuva rooli television komediasarjassa. On ollut onnekas työskennellessään uransa aikana useiden tunnettujen näyttelijöiden ja ohjaajien kanssa, jotka ovat auttaneet hiomaan ammattitaitoa. Koulutettu kouluissa, joiden näyttelijäntyön koulutusohjelmat on tunnustettu maan parhaimmiksi. Aiemmat ohjaajat ja tuottajat ovat tunnustaneet kyvyn ottaa vastaan ohjausta, osallistua lavastukseen ja kirjoittamiseen sekä oppia ja säilyttää kohtaukset ja repliikit nopeasti.

Taidot

 • Erinomainen muisti ja kyky säilyttää tietoja
 • ylläpitää hyvää fyysistä kuntoa, joka edistää tanssia ja laulua sisältävien roolien hoitamista.
 • Hyvä kuuntelija, joka pystyy käsittelemään ohjeita nopeasti.
 • työskentelee hyvin osana ryhmää
 • Kriittinen ajattelija, joka kykenee esittämään ideoita pyydettäessä.

Työkokemus

Taustanäyttelijä paikassa elokuvaproduktio Leffakuvaus, Helsinki
maaliskuu 2015- tammikuu 2016

 • Toiminut toistuvassa tukiroolissa 16 jaksossa, joissa oli yhteensä neljä tuntia ruutuaikaa.
 • Teki yhteistyötä tuotantotiimin kanssa auttaakseen koordinoimaan matkasuunnitelmia ulkopuolisiin kuvauksiin kolmessa eri tapauksessa.
 • Koordinoi toimintaansa käsikirjoittajien kanssa auttaakseen hahmon juonen ja dialogin kehittämisessä.
 • Näytteli fyysisessä roolissa, joka edellytti laajaa urheiluharjoittelua sekä tiukkaa ruokavaliota.

Päivystävä näyttelijä
Elokuu 2011 – lokakuu 2013
Elokuvaroolitukset

Suuren elokuvastudion kanssa tehdyn sopimuksen mukainen päivystävä näyttelijä, joka täytti elokuvatuotannoissa tarvittavia sivurooleja.
Mukana useita kriitikoiden ylistämiä ja palkittuja elokuvia.
Työskenteli päähenkilöiden kaksoisolentona tai stunttimiehenä neljässä eri tuotannossa.
Teki yhteistyötä tuotantoryhmän kanssa kohtausten suunnittelussa ja lavastuksessa aina, kun tällaista apua tarvittiin.

Näyttelijä paikassa teatteriryhmä Helke, Helsinki elokuu 2012 — helmikuu 2015

Esiintyi 75 esityksessä kuudessa eri tapahtumapaikassa.
Työskenteli laajasti koreografin ja musiikillisen johtajan kanssa yli 115 tuntia ennen esityksen avajaisia.
Ehdolla alueellisen näyttelijäyhdistyksen palkinnon saajaksi parhaasta päänäyttelijän suorituksesta.

Kiertueen näyttelijä Kesäkuu 2009 – elokuu 2011

Kiertävät esitykset projekti
Toiminut ryhmän jäsenenä 11 eri näyttämöteoksessa.
Toimi pääosanäyttelijän sijaisena 30 esityksessä.
Teki yhteistyötä ohjaajien ja pääosanäyttelijöiden kanssa käsikirjoituksen ja musiikkinumeroiden opettelussa.
Avusti näyttämöhenkilökuntaa esitysten aikana näyttämön rakentamisessa ja purkamisessa.

Koulutus

Näyttelijäntaiteen kandidaatti, Taideyliopisto, Helsinki
elokuu 2008 — toukokuu 2012

Ylioppilastutkinto, Taideyliopisto, Helsinki
elokuu 2005 — toukokuu 2008

Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet

Paikallisen näyttelijäliiton aktiivinen jäsen. Nauttii matkustamisesta sekä metsästyksestä ja kalastuksesta. Innokas lukija, joka osallistuu vapaaehtoisesti paikallisten lasten kesälukuohjelmiin.

Tässä artikkelissa tarkastelemme näyttelijän ansioluettelon malliesimerkkejä , ja käydään läpi, miten voit tehdä näyttelijän ansioluettelon ilman kokemusta, jos olet vielä aloittelija.

Näyttelijän ansioluettelon tekemisen opettelu ei ole vaikeaa, mutta on tärkeää tehdä se oikein. Näyttelijän ansioluettelosi toimii samalla tavalla kuin minkä tahansa muunlaiset ansioluettelot , joita olet tehnyt aiemmin hakiessasi "tavallisia työpaikkoja".

Epäammattimaisen näköinen näyttelijän CV näyttää sinut huonossa valossa casting-johtajille ja agenteille, jotka mahdollisesti haluavat työskennellä kanssasi.

Alan asiantuntijoissa on se juttu, että useimmiten he haluavat välttää työskentelyä amatöörien kanssa. Mutta vaikka olisitkin aloittelija, saat pisteitä, kunhan pystyt osoittamaan, että ymmärrät näyttelijän ansioluettelon asianmukaiset standardit.

nayttelijan cv

Mikä on näyttelijän ansioluettelo?

Jos olet joskus yrittänyt hakea työtä, mitä tahansa työtä, tiedät luultavasti, mikä on ansioluettelo (CV). Näyttelijän ansioluettelo on täsmälleen sama asia, mutta se on räätälöity hakemaan nimenomaan elokuva-, televisio-, näyttämö- ja mainostöitä näyttelijänä.

Näyttelijän ansioluettelosi on ensimmäinen asia, jonka lisäät näyttelijäntyön aloituspakettiisi. Se on helppo koota, eikä se maksa mitään. Se, onko sinulla jotain siihen lisättävää vai ei, on aivan eri asia, mutta muista: kaikki aloittavat jostain.

Näyttelijän ansioluettelo on toiseksi tärkein asia, jota näyttelijäagentit, casting directorit ja muut alan ammattilaiset katsovat. Ensimmäinen asia, josta he välittävät, on näyttelijäkuvasi.

Jos läpäiset ensimmäisen vaiheen "näyttääkö näyttelijä sopivalta", joka perustuu valokuvaan, jolle et voi tehdä mitään (sen lisäksi, että hankit todella hyviä valokuvia), sinun on tehtävä parhaasi vahvistaaksesi mahdollisuuksiasi ammattimaisella ansioluettelolla.

Vaikka jokaisen näyttelijän ansioluettelo näyttää hieman erilaiselta eikä yksikään niistä ole rakenteeltaan samanlainen, on olemassa tietty näyttelijän ansioluettelon malli, jota kaikki noudattavat. Näet aloittelijan näyttelijän ansioluettelon esimerkin alla.

Jos olet hiljattain päättänyt ryhtyä näyttelijäksi eikä sinulla ole näyttelijäkokemusta, älä huoli. Jopa parhailla näyttelijöillä ei ollut kokemusta jossain vaiheessa elämäänsä.

Et ole vielä kirjautunut Los Angelesin agentuureihin etkä ole luonut keskeisiä suhteita elokuva-alalla, mutta olet ottanut ensimmäisen askeleen. Ja joskus ensimmäinen askel on tärkein.

Mutta miten voit laatia näyttelijän ansioluettelon, kun sinulla ei ole mitään kokemusta?

Kokemuksen puute ei ole niin suuri ongelma kuin ehkä luulet. Kaikkien on aloitettava jostain, ja casting-johtajat ymmärtävät tämän.

Huonosti laadittu ja esitetty ansioluettelo on kuitenkin suuri ongelma.

Kun sinulla ei ole kokemusta, avainasemassa on se, että muut osa-alueet, kuten näyttelijäkoulutus, erityistaidot tai fyysiset yksityiskohdat, ovat ansioluettelosi keskipisteenä.

Näyttelijäkoulutus on loistava toiseksi paras sisällyttää ansioluetteloosi. Jos olet innokas luomaan uraa näyttelemisen alalla, olet todennäköisesti käynyt erilaisia näyttelijäkursseja ja -työpajoja.

Nämä osoittavat casting-johtajille tai näyttelijätoimistoille, että olet tosissasi näyttelemisen suhteen ja otat aktiivisia askeleita kehittääksesi kykyjäsi näyttelijänä. Mitä enemmän koulutusta saat vyön alle ja ansioluetteloosi, sitä tehokkaampi ansioluettelosi on.

Ilmoittaudu näyttelijäkursseille. Etsi paikalliselta alueeltasi näyttelijätyöpajoja.

Hanki itsellesi lisää koulutusta, jotta voit täyttää näyttelijän ansioluettelosi ja osoittaa sitoutumisesi näyttelemiseen ammattina.

Tämä on yksi tärkeimmistä ansioluettelon kirjoittamisen osa-alueista näyttelijöille, joilla ei ole näyttelijäkokemusta.

Jos haluat parantaa ansioluetteloasi entisestään, etsi paras mahdollinen koulutus. Tämä ei ainoastaan paranna näyttelijäntaitojasi, vaan antaa sinulle myös paremmat mahdollisuudet tehdä vaikutuksen casting-ohjaajiin.

Kun casting-johtajat ja vuokrafirmat tutkivat näyttelijöiden ansioluetteloita, yksi tärkeimmistä asioista, joka kiinnostaa heitä, on arvostettujen näyttelijäntyön opettajien ja koulujen antama koulutus. Siksi on hyvä idea pyrkiä kouluttautumaan ja oppimaan tunnettujen näyttelijäntyön opettajien ja koulujen kanssa. Kun sinulla on ansioluettelossasi koulutusta näissä tunnustetuissa kouluissa, teet varmasti vaikutuksen.

nayttelijan cv

Käytä asianmukaista ansioluettelon muotoilua

Hyvin muotoillun näyttelijän ansioluettelon avulla casting-johtajat näkevät työkokemuksesi ja erityistaitosi selvästi.

Seuraavassa on kolme näyttelijän ansioluettelon muotoiluvinkkiä, joilla voit lisätä mahdollisuuksiasi saada soittopyyntö:

 • Käytä käänteiskronologista muotoa. Käänteiskronologinen muoto on se, mitä casting-johtajat ovat tottuneet näkemään, koska siinä uusin koulutuksesi ja työansiosi sijoitetaan loogisesti vanhempien kokemustesi edelle. Luettele siis viimeisimmät näyttelijäntyön ansioluettelosi ensimmäiseksi, jotta valintalautakunnan johtajat voivat helposti seurata kokemustasi.
 • Käytä ammattimaista ansioluettelon fonttia ja kokoa. Näyttelijän ansioluettelosi tulee näyttää siistiltä ja helposti luettavalta, joten käytä sopivaa ansioluettelon fonttia, kuten Times New Roman, Georgia tai Arial.
 • Pidä lisäksi fonttikoko välillä 10-12, jotta casting-ohjaajat eivät rasita silmiään yrittäessään lukea ansioluetteloasi.

Tallenna näyttelijän ansioluettelosi PDF-muodossa. Ansioluettelosi sivun koon tulisi olla 8"×10", mikä on standardi useimmille näyttelijän ansioluetteloille.

Jos haluat varmistaa, että ansioluettelosi muotoilu pysyy samana riippumatta siitä, kuka näyttelijän ansioluettelosi tulostaa, lähetä ansioluettelosi PDF-muodossa.

Näyttelijän työtehtävät

Odottamattomia tunteja harjoituksia ja valmisteluja tarvitaan, jotta yleisölle voidaan tarjota paras mahdollinen esitys. Jotta näyttelijä voisi eläytyä rooliin ja vakuuttaa casting-agentin oikeasta valinnasta, hänen on analysoitava perusteellisesti hahmo, jota hän haluaa esittää. Näiden lisäksi on joitakin vaativia tehtäviä ja haastavia vastuita, ja näyttelijöiden on noudatettava niitä, jotta he voivat antaa laadukkaan suorituksen. Siksi näyttelijän tulisi toteuttaa roolinsa vastuullisesti.

 • Käsikirjoitusten harjoittelu ja ulkoa opettelu.
 • Luonteen ja tunteiden välittäminen yleisölle elävästi.
 • Tulkita koomisia tai vakavia rooleja eleillä, puheella tai kehon liikkeillä näyttämöllä, elokuvissa tai televisiossa.
 • Käyttää erilaisia kehonkieliä vaativan tilanteen ja hahmon mukaan kommunikoidakseen yleisön kanssa.
 • Ohjaajan käskyjen ja vihjeiden noudattaminen.
 • Harjoitellaan ja improvisoidaan roolia.
 • Yhteistyö muiden näyttelijöiden kanssa esityksessä
 • Äänittäminen mainoksia varten ja voice-overit animaatioprojekteja varten.
 • Osallistuminen koe-esiintymisiin ja roolien valintakutsuihin.
 • Elokuvien, sarjojen ja näytelmien tuotannon markkinointi käyttämällä useita keinoja, kuten lehdistötiedotteita, sosiaalista verkostoitumista, osallistumista erilaisiin esityksiin ja muita markkinointistrategioita.

Käsikirjoittajien ja sanoittajien avustaminen improvisoinnissa täydellisen roolin esittämiseksi.

Koordinointi muiden kuvausryhmän jäsenten kanssa pukeutumista, valaistusta ja meikkausta varten.

Erilaisten toimintatemppujen suorittaminen näyttämötuotantoa, draamaa, elokuvaa tai televisiota varten.

nayttelijan cv

Liitä mukaan ammattimainen valokuva

Tavallisessa ansioluettelossa ei aina odoteta olevan valokuvaa, mutta näyttelijänuralla se on välttämätöntä. CV:ssäsi on oltava kaksi ammattimaista valokuvaa liitteenä. Ensimmäinen on 10" x 8" kokoinen kuva itsestäsi. Toinen on pääkuva. Älä kuitenkaan unohda, että CV:ssäsi on oltava myös kuva yllä olevan mallin mukaisesti. Tämä siltä varalta, että kaksi liitettyä kuvaa katoaa. Jos haet esittelytyötä, sinun on liitettävä mukaan myös täyspitkä valokuva.

Luo verkkosivusto portfoliollesi

Verkkosivujesi tietojen antaminen on tilaisuus esitellä paljon enemmän kuin mitä yhden sivun ansioluetteloon voidaan sisällyttää. Voit lisätä lyhyitä klippejä, lisää valokuvia ja mitä tahansa muuta. Mieti, mitä klikataan ensimmäisenä, ja varmista, että tämä on parasta työtäsi. Muista, että jos casting-johtajat eivät pidä ansioluettelostasi, he eivät vaivaudu vierailemaan sivustollasi - varmista siis, että se houkuttelee heidät haluamaan tietää lisää.

Muotoile ansioluettelosi tavoite tai yhteenveto

Perustietojen jälkeen tulee ansioluettelosi tavoite tai yhteenveto. Jos olet vasta aloittamassa näyttelijänuraa, voit valita ansioluettelon tavoitteen, jossa korostat, millaista roolia tavoittelet ja miten aiot käyttää taitojasi työssä. Jos sinulla on laaja näyttelijäkokemus, voit kirjoittaa ansioluettelon tiivistelmän, jossa esittelet näyttelijäntyön historiaa, taitojasi tai palkintojasi.

Sisällytä:

Yksi adjektiivi (intohimoinen, lahjakas, ahkera).

Ammattinimike (näyttelijä)

Kokemusvuodet (3+, 5+)

Muutama paras roolisi


Väärin

Etsin läpimurtoa tekevää näyttelijätyötä, johon voisin osallistua. Olen intohimoinen näyttelijä, vaikka minulla ei ole paljon kokemusta. Työskennellyt muutamassa koulun näytelmässä.


Oikein

Intohimoinen näyttelijä, jolla on vankka näyttelijänkoulutus. Palkittu parhaana näyttelijänä lyhytelokuvakilpailussa näyttelijäkoulussa, jossa kilpaili 24 elokuvaa ja 35 näyttelijää.


Näyttelijöiden tärkeimmät taidot

Näyttelijät ovat taiteilijoita, mutta näytteleminen ei ole yksinäistä taidetta. Näyttelijältä vaaditaan kasoittain taitoja, kun hän muistaa ulkoa, harjoittelee, kehittää ja esittää täydellisen kohtauksen yleisölle. Ehkä näytteleminen on lahjakas lahjakkuus, mutta huippuosaaminen siinä saavutetaan taitojen avulla. Siksi oikeiden taitojen harjoittelu auttaa sinua hiomaan taitojasi ja parantamaan näyttelijäntaitojasi.

Olemme laatineet listan huipputaidoista, jotka ovat sekoitus sekä teknisiä että pehmeitä taitoja, joita tällä alalla tarvitaan:

nayttelijan cv

Harjoittele aseiden ja muun rekvisiitan kanssa:

Näyttelijänä et ole sidottu vain yhteen rooliin. Sinun on otettava vastaan jokainen ohjaajan tarjoama rooli. Ja arvaa mitä! Rooli voi liittyä aseiden tai muun rekvisiitan valtavaan käyttöön elokuvissa vaadittujen toimien suorittamiseksi.

Tämä edellyttää näyttelijältä vahvaa ase- ja urheilukoulutusta, sillä se antaa sinulle helppouden ja itseluottamuksen tunteen koe-esiintymishuoneessa tämäntyyppisiä töitä varten, kun tiedät, että olet koulutettu ja valmis lähtemään. Tämän vaatimuksen lisäksi voit myös hakeutua asevarustajaksi, jos se sopii sinulle.

Näyttelijät voivat helposti hankkia tietoa kaikesta tästä joko säännöllisillä harjoituksilla, työskentelemällä koordinoidusti muiden vanhempien ja pätevien näyttelijöiden kanssa tai jopa harjoitella itseäsi käyttämällä kehoasi, vaatteitasi, hiuksiasi, energiaasi ja silmiäsi, ääntäsi sekä kamera- ja näyttämötekniikkaa. Tällä tavoin voit hankkia siihen pätevyyttä.

Näyttelijäntyön tekniikoiden hallinta sekä tunteiden ja kohtausten ymmärtäminen:

Näytteleminen on taidetta, jota ei voi koskaan täydellistää. Se vaatii säännöllistä kovaa työtä, sitoutumista ja kehittymistä, jotta rooli voidaan esittää menestyksekkäästi. Näyttelijän on rakennettava vahva perusta näyttelemiselle, joka alkaa tunteiden, kohtausten ja näyttelijäntyön tekniikoiden hyvästä ymmärtämisestä.

Vahva ulkoa oppiminen:

Näytteleminen ei vaadi vain muistia, vaan myös kohtausten, repliikkien, vihjeiden ja näyttämöasennon muistamista. Jos näyttelijä ei useiden uusintakierrosten jälkeen muista käsikirjoituksen repliikkejään ulkoa, hänet korvataan välittömästi toisella näyttelijällä. Siksi näyttelijällä pitäisi olla vahva muistamiskyky. Voit käyttää apuna joitain vinkkejä, joilla voit lujittaa näitä repliikkejä, kuten pienten osien ulkoa opetteleminen, tärkeimpien repliikkien korostaminen, ääneen sanominen ja muut. Jotta muistaminen olisi sujuvampaa, yritä hyödyntää erilaisia muistitekniikoita, kuten auditiivisia tekniikoita ja ilmaistutaitoa.

Aksenttien jäljittely:

Jotta yleisö reagoisi positiivisesti näyttelemiseen, sinun on sovitettava aksenttisi heidän kulttuurisiin juuriinsa. On tärkeää osata näytellä oikealla aksentilla, sillä huonosti sopiva aksentti voi luoda kuilun kuulijan ja puhujan välille. Tämän lisäksi aksentit ovat tärkeitä myös luonnehdinnassa. Siksi sinun pitäisi osata imitoida aksentteja hyvin, ja sitä voi helposti parantaa varmistamalla kielen ja suun oikeat liikkeet, harjoittelemalla johdonmukaisesti ja ennen kaikkea omaksumalla kielen.

Sinnikkyys ja kestävyys torjumisen ylittämiseksi:

Näyttelijän ympärillä on jatkuvasti hylkäämisen ja kritiikin pelko. Sinnikkyys rohkaisee näyttelijää pärjäämään näyttelijäntyön kovassa kilpailussa, ja kestävyys vahvistaa sinua selviytymään tässä haastavassa ammatissa. Siksi nämä kaksi taitoa tukevat aina tulokasta ja veteraania jatkamaan alalla.

Hyvä suhde näyttelijöihin ja miehistöön:

Näytteleminen vaatii tiimityötä, esiinnyitpä sitten yksin tai yhdessä muiden näyttelijöiden kanssa. Yhteensovittaminen näyttelijöiden ja miehistön kanssa on osa esittävän taiteen jokapäiväistä toimintaa. Siksi jokainen kuvausryhmän jäsen vaikuttaa osaltaan yksittäisen otoksen täydelliseen toteutukseen. Taitavan näyttelijän tulisi olla pätevä tiimipelaaja voidakseen työskennellä koordinoidusti. Siksi sinun tulisi ylläpitää hyvää suhdetta näyttelijäkaartiin ja miehistöön, jotta esityksesi olisi helppoa ja kohtaukset voitaisiin esittää tehokkaasti.

Luova ymmärrys minkä tahansa roolin suorittamiseen:

Hahmon esittäminen on jo itsessään äärimmäistä luovuutta. Siksi mukaansatempaava taiteilija kokeilee ja improvisoi aina menetelmäänsä ja yrittää kehittää ainutlaatuista käyttäytymistä roolissaan. Tämä jatkuva testaaminen ja kokeileminen vaatii eräänlaista luovaa mielikuvitusta. Esteettisen luovuuden puute näyttelemisessä voi kuitenkin heikentää uraa kliseisillä ja tyypitetyillä rooleilla. Varmista siis, että sinulla on sisäänrakennettu luova näkemys, jotta voit muuttaa tilanteen dynamiikkaa nopeasti kokeilemalla ja improvisoimalla. Voit tutustua ja mukautua mihin tahansa tapaan lisätä luovuutta, kuten aloittaa kirjoittamisen ja ymmärtää tarinankerronnan idean, aerobinen liikunta henkisen suorituskyvyn parantamiseksi, säännöllinen meditaatio ja luovan tilan kehittäminen, jossa tavoitteesi, inspiraatiosi ja projektisi kohtaavat.

nayttelijan cv

Laita erityistaidot näyttelijän ansioluetteloon

Näyttelijänä sinulla on oltava hyvä käsitys siitä, mitä vastuualueita rooliin liittyy, jota tavoittelet.

Aiemmat kokemukset ovat ehkä jo auttaneet sinua siinä, mutta on tärkeää katsoa ja tunnistaa ne vivahteet, jotka kuuluvat eri rooleihin eri tasoilla.

Kun kirjoitat ansioluetteloa näyttelijäntyötä varten, rehellisyys on ystäväsi. Casting-ohjaajat harvoin kiduttavat näyttelijöitä todistamaan jokaisen mainitsemansa taidon, mutta varo pitkää listaa omituisista erikoistaidoista, joita et osaa toteuttaa.

Älä vain luettele harrastuksia.

Aksentit ja murteet ovat hankalia, mutta hyvä olla. Älä mainitse niitä, ellet ole saanut asianmukaista koulutusta. The Officen brittiversion katsomista ei lasketa englantilaisen aksentin hallitsemiseksi! Totuuden venyttäminen kyseenalaistaa vain rehellisyytesi ja saattaa sinut vaikeuksiin.

Lue roolin vaatimukset ja spesifikaatiot ja listaa tärkeimmät taidot näyttelijän ansioluettelon erilliseen osioon. Sinun on todistettava, että sovit roolin vaatimuksiin kuin Hämähäkkimiehen puku!

Kun olet näyttelijä ja erityisesti näyttelijä, jolla ei ole kokemusta, sinun on löydettävä keinoja erottua.

Esimerkkejä erityistaidoista näyttelijäntyön ansioluettelossa

 • Aksentit
 • Taistelukoulutus
 • Kuntotaso
 • Laulaminen
 • Toisen kielen sujuva hallinta
 • Tanssi
 • Musiikkisoitin

Työhistoria

Vaikka työhistoriaosio on vakio-ominaisuus monissa muissa ansioluettelonäytteissä, näyttelijät haluavat kutsua tätä osiota "ansioluetteloksi". Tässä luetellaan kaikki aiemmat roolit, jotka usein jaetaan luokkiin kuten "teatteri" tai "elokuva". Muista mainita tuotannon nimi, roolin nimi ja esityspaikka (vuosi on valinnainen.) Voit luetella roolisi käänteisessä aikajärjestyksessä siten, että viimeisin on ensin, tai voit siirtää ylöspäin ne roolit, jotka ovat olleet merkityksellisimpiä etsimäsi paikan kannalta, jotta casting-ohjaaja näkee asiaan liittyvän kokemuksesi heti. Voit luetella näyttelijäroolisi ilman tehtävänkuvausta, sillä yleensä näyttelijät tekevät lyhyessä ajassa useita eri rooleja. Keskity siisteyteen ja järjestykseen. Tässä on työhistoria- eli "credits"-osio ansioluetteloesimerkistämme.

Koulutus

Vaikka useimmat näyttelijät tulevat alalle suorittamatta virallista tutkintoa, työpajat, kurssit tai opinnäytetyöt voivat olla hyvä osoitus siitä, että olet omistautunut alalle. Tätä osiota voidaan käyttää myös näyttelijävalinnan ohjaajalle, jonka kanssa olet mahdollisesti kouluttautunut. Muista korostaa maineikkaita kouluja tai ohjelmia sekä tässä että tiivistelmässäsi. Myös mahdolliset kunniamaininnat tai liiton jäsenyydet on syytä mainita tässä. Jos sinulla on korkeampi tutkinto kuin kandidaatin tutkinto, voit jättää lukion mainitsematta. Käynnissä olevat tutkinnot voidaan myös mainita sekä niiden arvioitu valmistumispäivämäärä ja keskiarvosi. Katso koulutusosio artikkelissa olevasta näyttelijän ansioluetteloesimerkistämme.

nayttelijan cv

Keskeiset asiat näyttelijän ansioluetteloa varten

 • Näyttelijät tarvitsevat ansioluettelon kuten muutkin ammattilaiset, mutta ansioluettelon rakenne voi muuttua kokemuksen ja roolin mukaan.
 • Krediittiosio on ansioluettelosi ydin, joten huolehdi siitä, että se on järjestetty oikein ja sisältää vain olennaisimmat tiedot.
 • Muista sisällyttää yhteenvetoon liiton jäsenyytesi (jos sinulla on sellainen) sekä kaikki arvostetut koulut tai ohjelmat, joita olet käynyt.
 • Räätälöi osaamisosiota esityksen tarkkojen tarpeiden mukaan ja korosta tarvittaessa siirrettävissä olevia taitoja.
 • Luo huomiota herättävä ulkoasu, joka on ammattimainen mutta yksinkertainen, jotta voit lisätä mahdollisuuksiasi erottua tällä ruuhkaisella alalla.

Näyttelijän ansioluettelon usein kysytyt kysymykset

Seuraavat usein kysytyt kysymykset voivat myös auttaa antamaan lisätietoja näyttelijän ansioluettelon kirjoittamisessa:

Pitäisikö minun tulostaa ansioluetteloni suoraan kuvani takapuolelle?

Lyhyt vastaus on ei, sinun ei pidä tulostaa ansioluetteloasi suoraan pääkuvasi taakse. Tämä johtuu siitä, että näyttelijäteollisuus luo taidetta eri välineisiin, kuten tv-sarjoihin, verkkosarjoihin, täyspitkiin elokuviin, teatteriin ja näyttelijäntyönä toimimiseen.

Jos haet televisioroolia ja ansioluettelosi on muotoiltu näyttelemään teatterikokemustasi, sen tulostaminen suoraan kuvaan voi tarkoittaa, että sinun on aloitettava alusta, jotta voit suhteuttaa ansioluettelosi tv-näyttelemiseen. Jos olet jo tulostanut useita kopioita ansioluettelostasi ja pääkuvastasi, tämä voi tehdä aiemmista töistäsi käyttökelvottomia.

Mitä näyttelijän ansioluetteloon pitäisi sisällyttää, jos kokemusta on vähän tai ei lainkaan?

Jos olet vasta aloittamassa näyttelijänuraa, voit silti korostaa koulutustasi ansioluettelossasi. Voit aloittaa listaamalla viimeisimmän näyttelijänroolisi sekä viimeisimmän ammattikoulutuksesi. Jos esimerkiksi otit roolin teatterituotannossa opiskeluaikanasi, voit mainita sen ansioluettelossasi. Vastaavasti ansioluettelossasi voi erottua myös, jos luetellaan kaikki ainutlaatuiset taitosi tai saavutetut ansiot (kuten toinen kieli tai erityinen palkinto erinomaisuudesta).

Miten voin luetella näyttelijäkokemukseni ansioluettelossani, jos minulla on laaja luettelo rooleista?

Jos sinulla on laaja näyttelijäkokemus, voi olla hyvä idea pitäytyä kahdessa tai neljässä tärkeimmässä roolissa, joihin olet osallistunut. Yleinen sääntö, jota voit noudattaa, on, että voit mainita vain enintään kahdeksan tai kymmenen vuoden näyttelijäkokemuksen. Tämä voi antaa rekrytoiville johtajille mahdollisuuden tarkastella tunnetuimpia töitäsi eikä niinkään pieniä rooleja tai kulissien takana olevia tehtäviä, joita sinulla on saattanut olla.

Luo ansioluettelosi parhaiden mallipohjien avulla

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni