Johtaminen on vaativaa työtä, joka vaatii pitkäjänteisyyttä, yhteistyötaitoja ja kykyä tulkita menneisyyttä samalla kun suunnittelee tulevaa. Työtä siis riittää – mutta onneksi se on myös palkitsevaa!
Kun teet hakemuksen johtavan aseman tehtävään, syynätään ansioluettelosi läpi tarkasti. Kokemus vastaavista tehtävistä on usein paras myyntivalttisi, mutta jokaisen on aloitettava jostain. Siksi käymme tässä johtajan ansioluetteloa koskevassa artikkelissa läpi tapoja, joilla voit erottua eduksesi – olitpa sitten kokenut toiminnanjohtaja, jonka ansioluettelo kaipaa päivitystä, tai ensimmäistä kertaa johtoasemaa havitteleva työnhakija, joka on luomassa managerin ansioluetteloa ensimmäistä kertaa!
Johtajan ansioluettelon kirjoittaminen alusta loppuun
Johtotehtäviin haettaessa soveltuvan työkokemuksen ja erilaisten johtamiseen liittyvien taitojen korostaminen on on paras tapa tulla huomatuksi. Vaikka sinulla ei olisi vielä työkokemusta johtajan tehtävistä, olet saattanut hyödyntää johtamistaitoja työurasi ulkopuolella, opinnoissa ja harrastuksissasi. Mieti siis tarkkaan, mitä soveltuvia kykyjäsi haluat esitellä, ja miten teet sen parhaalla mahdollisella tavalla.
Ansioluettelostasi tulisi löytyä seuraavat osiot:
- Otsikko
- Yhteenveto
- Työkokemus
- Koulutustiedot
- Tehtävään liittyvät taidot
- Muut hakemaasi työhön liittyvät olennaiset asiat, kuten esimerkiksi kielitaito, luottamustehtävät, mahdolliset sertifikaatit jne.
Onnistunut ansioluettelo on asiallinen mutta persoonallinen, ja erottuu joukosta edukseen. Voit varmistaa ansioluettelosi herättävän positiivista huomiota esimerkiksi näin:
- Luo uusi ansioluettelo kutakin hakemaasi työtä varten ja räätälöi se juuri kyseistä tehtävää ajatellen.
- Käy työnhakuilmoitus läpi tarkasti ja mieti, mitkä ovat siinä esiintyviä avainsanoja. Käytä näitä sanoja ansioluettelossasi ja mahdollisuutesi läpäistä mahdollinen koneellinen hakemusseula paranee.
- Muokkaa otsikkoasi ja varmista, että se heijastelee juuri hakemaasi työtä, sillä siihen rekrytoija kiinnittää ensimmäisenä huomiota.
- Keskity työn kannalta olennaiseen tietoon: näin varmistat, että myös työnantajan huomio kiinnittyy kaikkein tärkeimpään.
Mikäli ansioluettelon laatiminen ei ole sinun heiniäsi ja kaipaat vielä hieman lisäinspiraatiota, saatat hyötyä myös muiden ansioluetteloesimerkkiemme selaamisesta. Vaikka jokaiseen tehtävään kannattaakin luoda oma ansioluettelonsa, on hyvissä ansioluetteloissa myös paljon samaa, oli tehtävä sitten mikä tahansa. Erilaisiin ansioluetteloiden seikkaperäisempiin saloihin, kuten esimerkiksi yleisimpiin ansioluettelovirheisiin, pääset tutustumaan työnhakuun liittyvien artikkeleidemme kautta.
Asettelu ja muotoilu
Ansioluettelon tärkein tehtävä on luoda rekrytoijalle sinusta ammattimainen kuva ja esitellä kokemuksesi tiiviistä ja ytimekkäästi, parhaita puoliasi korostaen. Joukosta erottuminen on tärkeää, mutta sitä ei pidä tehdä luettavuuden tai uskottavuuden kustannuksella.
👍Hyvin muotoiltu ansioluettelo on:
- Ulkoasultaan neutraali ja miellyttävä
- Helppolukuinen
- Tekee tärkeimmän löytämisestä helppoa
🛑Vältä seuraavia virheitä:
- Erikoinen tai vaikealukuinen fontti
- Liian pieni teksti
- Sekava ulkoasu
- Rönsyily ja turha pituus
- Räiskyvien värien kirjo - muista, että hakemuksesi käsittelijä saattaa olla vaikka värisokea!
Hyvä asettelu on myös sanaton tapa kertoa työnantajalle tekstinkäsittelytaidoistasi, joten siihen kannattaa jo siksikin panostaa. Myös kykysi tuoda esille olennainen korostuu.
Ansioluettelon rakenne
On olemassa useita erilaisia ansioluettelotyyppejä, joilla jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa. Saattaa tuntua houkuttelevalta valita CV-malli pelkän silmäkarkin perusteella, mutta saavuttaaksesi parhaan mahdollisen tuloksen työtä hakiessasi kannattaa ensimmäisenä pohtia, minkätyyppisestä ansioluettelosta hyödyt itse eniten.
Kronologinen ansioluettelo on ansioluetteloista tyypillisin, ja siksi usein työnantajien suosikki – samalla tavalla rakennettuja ansioluetteloita on helpompi vertailla keskenään. Tällaisessa ansioluettelossa kaikki työkokemukset, koulutustiedot ja muut mahdolliset kokemukset listataan käänteisessä järjestyksessä uusimmasta aloittaen ja vanhimpaan päättäen. Mikäli sinulla on tehtävään soveltuvaa työkokemusta, kronologinen ansioluettelo on usein paras valinta .Taitopohjainen ansioluettelo puolestaan mahdollistaa erilaisten työuran ulkopuolisten saavutusten ja taitojen korostamisen. Tämä myös funktionaalisena ansioluettelona tunnettu malli on hyvä vaihtoehto mikäli olet vaihtamassa alaa, olet vasta aloittelemassa työuraasi tai työhistoriassasi on paljon lyhyitä työsuhteita tai aukkoja.
Moderni ansioluettelo on kahden edeltävän välimuoto, ja parhaassa tapauksessa se yhdistää molempien mallien parhaat puolet asetteluksi, joka kiinnittää huomion olennaiseen. Modernissa ansioluettelossa työhistoriasi, koulutuksesi ja muut saavutuksesi tarjoillaan rekrytoijalle siis paketissa, joka korostaa ensi silmäyksellä juuri niitä asioita, jotka haluat tuoda esille.
Otsikko joka herättää kiinnostuksen ja selkeät yhteystiedot
Ansioluettelosi otsikko on ensimmäinen asia, johon rekrytoija kiinnittää huomiota, joten se kannattaa pitää ytimekkäänä, asiallisena ja tehtävään soveltuvana. On myös tärkeää varmistaa, että yhteystietosi ovat oikein; pienestä kirjoitusvirheestä sähköpostiosoitteessasi tai puhelinnumerossasi voi olla suuri haitta, jos sinulta jää sen vuoksi haastattelukutsu saamatta!
Jutta Johtaja
Kansainvälisten projektien johtaja
040 123 4567
jutta.johtaja@gmail.comKotitie 1, 00100 Helsinki
linkedin.com/in/juttajohtaja
Jutta Johtaja
Johtaja
040 123 4567
jutskuputsku@gmail.comKotikatu 1 B 11
00100 Helsinki
Suomi
Syntymäaika 1.10.1984
Siviilisääty: naimisissa
Valokuvan hyödyt ja mahdolliset haitat
Valokuvien käyttäminen ansioluetteloissa on lähivuosina yleistynyt. Monissa ansioluettelopohjissa on valmiina paikka, johon oman kuvan saa vaihdettua helposti, mikä on varmasti osaltaan lisännyt valokuvien käyttöä. Valokuvan käyttäminen ansioluettelossa on kuitenkin kaksipiippuinen juttu; joskus siitä on hyötyä, ja toisinaan taas haittaa!
Pääsääntöisesti ottaen valokuvan käyttöä ei suositella siksi, että se mahdollistaa erilaisten ennakkoluulojen syntymisen ennen kuin pääset tekemään työnantajaan ensivaikutuksen ulkonäkösi lisäksi myös fiksulla olemuksellasi. Valokuva saattaa myös viedä liikaa huomiota CV:si muilta ansioilta.
Valokuvan mahdollisia hyviä vaikutuksia puolestaan ovat persoonallisuus ja muistettavuus. Jos parhaimpia puoliasi ovat hyväntuulisuus, voi iloinen kuva vahvistaa kirjoittamaasi. Jotkut työpaikat myös haluavat syystä tai toisesta valokuvallisen hakemuksen. Tässä tapauksessa sellainen kannattaa tietysti liittää mukaan.
👍Hyvä valokuva on:
- Asiallinen kasvokuva
- Tarpeeksi tuore
- Hyvin valaistu
- Ilmeeltään neutraali tai iloinen - kukaan ei halua palkata vihaista tyyppiä!
Mietitkö vielä, kannattaako sinun sisällyttää ansioluetteloosi valokuva? Voit lukea lisää valokuvien käytöstä CV:ssä täältä .
Työkokemus on olennaista
Suurin osa johtoportaan tehtävistä vaatii haettavaan työhön soveltuvaa työkokemusta. Mikäli sinulla on paljon työkokemusta, tässä osiossa tulee listata vain sellaiset työkokemukset, jotka ovat tehtävän kannalta olennaisia . Jos olet työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta projektipäällikkönä erilaisissa kehitystehtävissä, ensimmäiset kesätyöt kannattaa siis tiputtaa pois CV:stä.
Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta johtamistehtävissä , on tärkeää korostaa johtamiseen liittyviä taitoja, joita olet oppinut muissa tehtävissä. Jos olet ollut esimerkiksi töissä kaupassa ja opastanut uusia työntekijöitä erilaisissa työtehtävissä, tätä kokemusta kannattaa korostaa. Myös esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestäminen vaatii johtamiskykyjä.
Esimerkkejä työkokemuksesta:
Maaliskuu 2011 – kesäkuu 2013
- Loi projektisuunnitelman ja loppuraportin
- Vastasi projektin budjetoinnista ja rahoituksesta
- Johti kuuden ihmisen työryhmää ja 35 vapaaehtoisen toimintaa
- Teki tiivistä yhteistyötä sidosryhmien kanssa ja mukautti projektin välitavoitteita sidosryhmien toiveiden mukaisesti
Toiminnanjohtaja, Yhdistys ry, Helsinki
Heinäkuu 2014 – Tammikuu 2020
- Vastasi toiminnan kehittämisestä yhdistyksen tavoitteita noudattaen
- Koordinoi yhdistyksen jokapäiväistä toimintaa ja 45 vapaaehtoisen työskentelyä
- Vastasi yhdistyksen tiedottamisesta ja markkinoinnista
- Koordinoi yhdistyksen erilaisia projekteja ja vastasi niiden aikatauluista ja budjetista
- Teki rahoitushakemuksia, joiden avulla saatiin yhteensä 180 000 euroa avustuksia
Koulutus ja akateemisen taustan merkitys
Koska suuri osa johtajan tehtävistä edellyttää myös muodollista pätevyyttä, on koulutusosion sisällyttäminen ansioluetteloon välttämätöntä – kunta-alan ja valtion tehtävissä soveltuva koulutus on usein palkkaamisen edellytys. Siksi on tärkeää varmistaa, että työnantaja näkee muodollisen pätevyytesi tehtävään nopeasti koulutusosiotasi tutkailemalla. Koulutuksen merkitys korostuu entisestään myös jos työkokemusta ei vielä ole karttunut kovin paljoa. Paras tapa listata koulutuksesi on:
- Luetella tutkinnot uusimmasta vanhimpaan
- Merkitä selkeästi tutkinnon myöntänyt koulu
- Sisällyttää tietoihin aloitus- ja valmistumisaika
- Mainita pääaine
Mikäli olet vastavalmistunut tai sinulle on jostain muusta syystä karttunut vasta vähän työkokemusta, seuraavilla lisätiedoilla voit korostaa koulutuksella saamaasi pätevyyttä:
- Jos olet saavuttanut opinnoissasi jotain huomattavaa, mainitse se
- Mahdolliset ulkomaanvaihdot kertovat kansainvälisyydestä ja kielitaidosta
- Mikäli opinnäytetöidesi aihe liittyy hakemaasi työhön, lisää se kyseisen koulutuksen tietoihin
- Jos olet suorittanut opintoja, jotka eivät ole johtaneet tutkintoon, mutta jotka liittyvät olennaisesti hakemaasi tehtävään, lisää myös ne koulutusosioosi
Esimerkkejä koulutusosiosta
Alta löydät pari erilaista esimerkkiä siitä, kuinka koulutustiedot voi kirjata ansioluetteloon.
Usean vuoden työkokemuksen omaava henkilöstöjohtaja hakee saman alan työtä:
Elokuu 2012 – toukokuu 2014
- Pääaineena kunta- ja aluejohtaminen
- Maisterintutkielman aiheena Palveleva johtaminen
Hallintotieteiden kandidaatti, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio
Elokuu 2009 – toukokuu 2012
- Pääaineena ympäristöpolitiikka
Vastavalmistunut kulttuurituottaja hakee museonjohtajan sijaisuutta:
Elokuu 2018 – kesäkuu 2022
- Opinnäytetyön aiheena projektityön henkilöstölähtöinen johtaminen
- Suuntautumisena tapahtumatuotanto
- Opiskelijavaihto Japanissa Shirohiman yliopistossa Syyskuu 2020 - Helmikuu 2021
Museologian perusopinnot, Avoin yliopisto, Jyväskylä Syyskuu 2020 - kesäkuu 2021
Ylioppilas, Jyväskylän lyseon lukio, Jyväskylä Heinäkuu 2014 – kesäkuu 2017
Johtajan tärkeimmät taidot
Johtajia on monenlaisia, ja ansioluettelosi taidot-osio on erinomainen tilaisuus alleviivata juuri niitä kykyjä, joista juuri sinun johtajuutesi koostuu. Räätälöidessäsi CV:täsi tiettyä työpaikkaa varten kannattaa työpaikkailmoitus lukea läpi huolellisesti ja miettiä, mitkä taidoistasi ovat olennaisia juuri haettavaa tehtävää ajatellen. Listaamalla nämä taidot selkeästi ja ytimekkäästi varmistat, että rekrytoija näkee ne CV:stäsi helposti. Tämä on myös paras tapa varmistaa, että ansioluettelosi läpäisee suodatinseulan, mikäli yritys käyttää sellaista hakemuksia käsitellessään.
Johtajan tärkeimpiä taitoja ovat toiminnan ja ihmisten johtaminen ja näitä molempia tukeva kyky kommunikoida selväsanaisesti ja oikea-aikaisesti. Koska johtajilla on yleensä lisäksi tulosvastuu oman osastonsa (tai koko organisaation!) toiminnasta, rahaan ja erilaisten raporttien luomiseen ja ymmärtämiseen liittyvät taidot ovat myös keskeisiä. Tarkastele alla olevaa kykyjen listaa ja mieti, mitkä näistä taidoista vastaavat parhaiten sinun taitojasi ja tehtävän vaatimuksia.
Kovat taidot
- Strateginen suunnittelu
- Projektinhallinta
- Henkilöstöhallinto
- Yritysstrategia
- Budjetointi
- Johdon laskentatoimi ja taloudellinen analysointi
- Rahan hallinta
- Alakohtainen tietotaito
- Erilaiset ohjelmistot
Pehmeät taidot
- Päätöksenteko
- Kommunikointikyvyt
- Ihmissuhdetaidot
- Yhteistyötaidot
- Ongelmanratkaisutaidot
- Organisointikyky
- Ajanhallinta
- Kriittinen ajattelu
Mieti tarkasti, mihin kohtaa ansioluetteloasi taito-osion sijoitat, jotta saat kiinnitettyä rekrytoijan huomion haluamaasi kykyihin. Apua tehokkaan asettelun luomiseen saat ansioluettelopohjistamme .
Ammatillinen yhteenveto esittelee kykysi ja tavoitteesi
Hyvä ammatillinen yhteenveto on kuin hissipuhe; parin kerroksen sijasta sinulla on pari lausetta aikaa napata lukijan huomio ja houkutella häntä jatkamaan pidemmälle. Siksi yhteenvedon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Varsinkin haettaessa sellaisiin tehtäviin, joihin hakijoita voi olla tuhansia, saattaa huonosti kirjoitettu yhteenveto tarkoittaa sitä, ettei rekrytoija edes vaivaudu lukemaan ansioluetteloasi loppuun asti. Panosta siis yhteenvedon hiomiseen juuri tehtävään sopivaksi.
Toimivan yhteenvedon rakentamista voi lähestyä esimerkiksi näin:
- Aloita sen hetkisellä tittelilläsi - erityisesti jos se vastaa haettavaa tehtävää!
- Pidä yhteenveto korkeintaan viisirivisenä
- Tiivistä kokemuksesi numeroiksi ja saavutuksiksi
Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Alta löydät esimerkin: 👇
Kokenut projektijohtaja, jolla on kymmenen vuoden kokemus erilaisten työryhmien johtamisesta ja erinomaiset ajanhallintataidot. Projekteista 96 % valmistui ennaltamääritellyssä aikataulussa ja budjetissa. Ideoi ja toteutti työhyvinvoinnin kehitysprojektin, jonka seurauksena työntekijöiden sitoutuminen nousi 35 %. Erikoistunut kansainvälisten työryhmien henkilöstöjohtamiseen englanninkielisessä työympäristössä.
Luotettava ja menestynyt manageri jolla on paljon kokoemusta projektijohtamisesta, hyvät ATK-taidot ja intoa oppia uutta.
Johtajan ansioluettelon lisäosiot
Vaikka johtaviin tehtäviin haettaessa soveltuva kokemus on kaikkein vahvinta valuuttaa, on myös muita asioita, joiden sisällyttäminen ansioluetteloon voi nostaa sinut muiden hakijoiden yläpuolelle – erityisesti, jos olet hakemassa ensimmäistä johtavan aseman tehtävääsi.
Luottamustehtävät
Luottamustehtävät ovat erinomainen tapa osoittaa, että olet nauttinut muiden luottamusta ja että olet toiminut vastuullisessa asemassa. Koska suuri osa luottamustehtävistä vaatii muiden ihmisten suositteluja tai tehtävään äänestämistä, niiden voisi katsoa jopa olevan eräänlaisia suositteluja luotettavuudestasi ja kyvystäsi hoitaa tärkeitä ja vastuunalaisia tehtäviä. Tämä osio kannattaa sisällyttää ansioluetteloon varsinkin siinä tapauksessa, että olet hakemassa johtotehtäviin ensimmäistä kertaa, tai kokemuksesi on muuten vähäistä.
Kielitaito
Varsinkin suurissa konserneissa, joissa saattaa olla useita eri toimistoja eri maissa, kielitaito saattaa olla jopa kynnyskysymys palkkaamiseen. Myös tietyissä valtion viroissa esimerkiksi ruotsin tai saamen kielen osaaminen saattaa olla laillinen vaatimus tehtävään palkkauksessa. Arvioidessasi kielitaitoasi ole rehellinen. Jos sanot osaavasi ranskaa, käy haastattelutilanteessa nolosti mikäli rekrytoija kysyy sinulta yllättäen aidolla pariisilaismurteella, että maistuisiko sinulle kahvi, etkä osaa kuin tuijottaa häntä pöllämystyneenä. Mikäli olet suorittanut standardoituja tutkintoja jossakin kielessä, mainitse ne tässä osiossa.
Sertifikaatit
Jos olet saavuttanut alaan liittyviä sertifiointeja, kannattaa ne lisätä CV:hen omana osionaan jotta saat kiinnitettyä rekrytoijan huomion niihin jo ensisilmäyksellä. Tällaisia sertifiointeja saattavat olla esimerkiksi erilaiset projektinhallintasertifioinnit, kuten vaikkapa PMP ja Agile.
Harrastukset - sisällyttääkö vai eikö sisällyttää?
Johtajan ansioluettelo pähkinänkuoressa
Hyvin laadittu ansioluettelo on paras tapa napata rekrytoijan huomio ja varmistaa, että puhelimesi pirisee tai sähköpostiisi suhahtaa haastattelukutsu. Tiivistetysti ilmaistuna on siis tärkeää, että:
- CV:si muotoilu on selkeälukuinen
- Olet varmistanut, että tietosi ovat oikein
- Ansioluettelosi on kirotusvirheetön!
- Olet räätälöinyt ansioluettelon kyseistä työtä varten
- Olennaiset työkokemuksesi korostavat saavutuksiasi kyseisessä työssä
- Koulutuksesi on listattu selkeästi
- Taito-osio korostaa oikeita kovia ja pehmeitä kykyjä
- Valitsemasi lisäosiot tukevat osaamistasi ja vastaavat haettavan työn vaatimuksiin
Täydennä CV:tä saatekirjeellä
Saatekirje on mahdollisuutesi osoittaa aitoa kiinnostusta työpaikkaa kohtaan. Ansioluettelon työpaikkakohtaisen räätälöinnin lisäksi saatekirje on paras tapa osoittaa, että olet perehtynyt hakemaasi yritykseen ja ymmärrät työtehtävän vaatimukset. Se on myös erinomainen mahdollisuus kiinnittää rekrytoijan huomio sellaisiin kokemuksesi osa-alueisiin, joita erityisesti haluat korostaa. Kun luot ansioluettelosi käyttämällä ansioluettelopohjiamme , saat kirjoitettua myös kyseistä pohjaa varten luodun saatekirjeen helposti.
Usein kysytyt kysymykset
Paljonko johtaja tienaa?
Johtajan keskimääräiset kuukausiansiot vaihtelevat kokemuksesta, työnkuvasta ja työnantajasta riippuen. Esimerkiksi osastopäällikkö tienaa luonnollisesti vähemmän kuin konsernin ylin johto. Kunta-alalla ja valtiolla palkat määräytyvät usein pääsääntöisesti alan TES:in mukaan, kun taas yksityisellä sektorilla neuvotteluvaraa on yleensä enemmän. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2020 johtajan mediaaniansio oli kuntasektorilla 5 176 euroa, valtiolla 6 995 euroa ja yksityisellä sektorilla 7 200 euroa. Suurin hinta-haitari palkoissa on yksityisellä sektorilla.
Kuinka pitkä ansioluettelon tulisi olla?
Ihanteellinen ansioluettelo on yhden sivun mittainen. Tiivis ansioluettelo on paras tapa varmistaa, että rekrytoija saa mielikuvan kokemuksestasi ja soveltuvuudestasi tehtävään jo ensivilkaisulla. Jos sinulla kuitenkin on paljon selvästi tehtävään liittyvää kokemusta, myös kaksisivuinen CV saattaa tulla kysymykseen. Tämän pidempää ansioluetteloa emme suosittele.