CV ilman kokemusta - miten kirjoittaa ansioluettelo ilman työkokemusta

Ansioluettelon kirjoittaminen ilman kokemusta voi olla pelottavaa, mutta on helppo unohtaa, että jokainen on uravaiheesta riippumatta joutunut jossain vaiheessa kirjoittamaan ansioluettelon ensimmäistä kertaa. Loppujen lopuksi meidän kaikkien on aloitettava jostain!

Muotoile :
Koko :
Muokattavissa:
Word (Microsoft)
A4
Kyllä

CV esimerkki ilman kokemusta

Mika Mallinen
Markkinointikonsultti
+358 40 2345 345
mika.mallinen@email.com
linkedin/in/mikamallinen

Motivoitunut ja sympaattinen opiskelija, joka opiskelee mediatutkimusta Helsingin yliopistossa ( keskiarvo 4,5). Innokas liittymään ABC Inc:iin markkinointikonsulttina auttamaan nopeiden ja pitkäkestoisten asiakassuhteiden luomisessa ja avustamaan markkinointimateriaalien kehittämisessä ja toteuttamisessa. Vahva teoreettinen tausta kuluttajakäyttäytymisestä, taitava tapahtumien järjestämisessä ja copywritingissa (mm. 20+ arvostelua, esitteitä ym.).

Koulutus

2018-nykyinen
Helsingin yliopisto, Helsinki
Mediatutkimus
Keskiarvo 4,5
Merkitykselliset kurssit:

 •  Kuluttajakäyttäytyminen
 •  Kulttuurisosiologia
 •  Tiede, kerronta, kuva
 •  Virtuaaliyhteisöt/sosiaalinen media

Kokemus

Vapaaehtoistyö
Helsinki

 •  Auttoi paikallista yhteisöä kehittämään markkinointimateriaalia, jolla edistettiin autotallimyyntitapahtumien sarjaa suunnittelemalla julisteita ja perustamalla Facebook-ryhmän.
 •  Kirjoitti myynninedistämistekstejä ja yli 20 ammattimaista tuotearvostelua paikalliselle teknologiasivustolle.
 •  Teki ystävästä Apple-asiakkaan kertomalla tehokkaasti iOS:n eduista Androidiin verrattuna hänen tarkoituksiinsa.
 •  Loi musiikkibändin fanisivuston sekä rakensi ja johti kahden säännöllisen uutis- ja sisällöntuottajan tiimiä. Sivusto mainittiin Loudwire-artikkelissa.
 •  Järjestänyt ja johtanut pelejä ja aktiviteetteja yli 10 hengen koululaisryhmille.
 •  Suorittanut tehokkaan merkinnän periaatteita käsittelevän kurssin Udemyssa.

Taidot

 •  Analyyttiset taidot
 •  Luova ajattelu
 •  ihmissuhdetaidot
 •  Johtajuus
 •  Markkinointi
 •  Motivaatio
 •  Suullinen ja kirjallinen viestintä
 •  organisointitaidot
 •  Esittelytaidot

Kielet

 •  Englanti (sujuva)
 •  Espanja (edistynyt)
 •  ranska (puhekielinen)

Sertifikaatit

Markkinointi 101-Udemy-sertifiointi

Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet

Kahvikulttuuri (Certified Barista)
Koripallo

Ansioluettelon merkitys ei perustu pelkästään työkokemusta käsittelevään osaan, vaan siihen sisältyy useita eri tekijöitä. Esimerkiksi harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, taidot ja saavutukset. Rekrytoijat ovat tietoisia siitä, että ensimmäistä kertaa ansioluetteloa kirjoittavilla koulunsa päättäneillä tai vastavalmistuneilla ei ole pitkää työhistoriaa, vaan he keskittyvät sen sijaan ominaisuuksiin, taitoihin ja mahdollisiin vapaaehtoistehtäviin tai koulun ulkopuolisiin aktiviteetteihin.

Rekrytoijan huomion kiinnittäminen erilaisilla ansioluettelon kirjoitustekniikoilla ja ammattimaisella sisällöllä on avainasemassa vahvan ja tehokkaan ansioluettelon laatimisessa. Paras tapa tehdä itsestäsi vahva hakija on pitää kaikki tiedot olennaisina tehtävänkuvauksen kannalta ja liittää taitosi ja koulun ulkopuoliset aktiviteettisi työtehtävään.

Kuka tahansa voi kirjoittaa ansioluettelon . Joskus se voi vaatia harjoittelua tai muutamia luonnoksia, mutta sivustomme avulla sinun ei tarvitse huolehtia CV:n ulkoasusta tai muodosta, vaan voit keskittyä pelkästään sisältöön. Käytä ammattimaisesti suunniteltuja malleja ja opastavia vinkkejämme CV:n jokaisesta osiosta luodaksesi voittavan CV:n ja saadaksesi urapallon liikkeelle!

Tässä CV:n kirjoittamisoppaassa annetaan vinkkejä ansioluettelon kirjoittamiseen ilman kokemusta, mitä osioita ansioluetteloon kannattaa sisällyttää sekä esimerkkejä ja vinkkejä opiskelijoiden ansioluetteloihin ilman kokemusta .

Räätälöi ansioluettelosi työpaikan mukaan

Varmista ensin, että ansioluettelosi on räätälöity hakemaasi työpaikkaan sopivaksi. Tämä on tärkeää. Jos sinulla on ansioluettelo, jossa ei ole työkokemusta, on tärkeää keskittyä pehmeisiin ja vaikeisiin taitoihisi, ei niinkään kokemukseen, jota sinulla ei ole.

Skannaa työpaikkailmoitus ja poimi sieltä kaikki rekrytoijan kaipaamat olennaiset taidot ja pätevyydet. Näitä voivat olla esimerkiksi yksityiskohtien huomioiminen, asiakaspalvelukokemus tai hyvä ajanhallinta.

Jotta voit räätälöidä ansioluettelosi työpaikan mukaan, on tärkeää sisällyttää näkemäsi taidot ansioluetteloosi. Voit sisällyttää ne henkilökohtaiseen selvitykseesi tai luoda oman " Taidot" -osion. Tärkeintä on varmistaa, että rekrytoija näkee, että kyseessä ei ole yleinen ansioluettelo ja että sinulla on työpaikkailmoituksen kannalta olennaisia taitoja.

Miten muotoilla ansioluettelosi

Nykyään on käytössä muutamia vallitsevia ansioluettelomalleja: kronologinen, toiminnallinen ja hybridi, joka on näiden kahden yhdistelmä. Kronologisessa ansioluettelomuodossa hakijan työkokemus on lueteltu käänteisessä aikajärjestyksessä.

Toiminnallisessa ansioluettelomuodossa keskitytään työkokemuksen sijasta korostamaan hakijan kovia ja pehmeitä taitoja ja saavutuksia. Vaikka toiminnallinen ansioluettelomuoto voi olla houkutteleva vaihtoehto työnhakijoille, joilla on vain vähän asiaankuuluvaa kokemusta, useimmat potentiaaliset työnantajat ja henkilöstöpäälliköt suosivat kronologista tai yhdistelmämuotoista ansioluetteloa.

Riippumatta siitä, mitä ansioluettelomuotoa päätät käyttää, varmista, että muoto pysyy johdonmukaisena koko ansioluettelon ajan.

Ansioluettelon muoto on ansioluettelosi ulkoasu. Ihanteellinen ansioluettelon muoto riippuu yleensä siitä, kuinka paljon työkokemusta sinulla on. Mutta mitä tapahtuu, kun sinulla ei ole yhtään?

Jos sinulla ei ole työkokemusta, suosittelemme käyttämään käänteiskronologista muotoa. Se on suosituin muoto hakijoiden keskuudessa ja rekrytoijien suosikki.

cv ilman kokemusta

Käänteiskronologisen ansioluettelosi osiot ovat:

 • Otsikko: Yhteystiedot ja ansioluettelo
 • Koulutus
 • Harjoittelupaikat, koulun ulkopuoliset aktiviteetit, projektit, vapaaehtoistyö (Nämä kohdat korvaavat työkokemuksesi).
 • Taidot

Tässä artikkelissa käymme läpi jokaisen näistä osioista ja selitämme, miten ne kirjoitetaan niin, että erotut joukosta.

Valitse sopiva tyyli

Kun olet päättänyt muodon, mieti, minkä tyylisen ansioluettelon valitset. Tarjolla on satoja ansioluettelomalleja, mutta sinun on löydettävä sellainen, joka sopii hakemaasi työpaikkaan ja tuo kokemuksesi esiin.

Pitäisikö sinun valita jokin perinteisempi ja muodollisempi vai jokin rennompi ja modernimpi? Vastaus riippuu pitkälti siitä, millaista työtä haet.

Jos haet harjoittelupaikkaa perinteiseltä alalta (esimerkiksi laki- tai tilitoimistosta), on parasta pitäytyä yksinkertaisessa ja perinteisessä ansioluettelossa, jossa on minimalistinen muotoilu.

Jos haet työtä teknologia-alan startup-yrityksestä tai hyvin luovalta alalta, voit valita modernimman ansioluettelon, jossa on lisätty grafiikkaa tai visuaalisia elementtejä.

Kiinnitä huomiota teknisiin yksityiskohtiin

Kun muokkaat ansioluetteloasi, varmista, että siinä ei ole välimerkki-, kielioppi-, kirjoitus- tai muita virheitä, jotka saavat ansioluettelosi näyttämään epäammattimaiselta. Pyydä sitten ystävää tai perheenjäsentä lukemaan se uudelleen, jotta hän huomaa kaikki virheet, jotka ovat saattaneet jäädä huomaamatta - sinulla ei ole varaa kirjoitusvirheisiin tai puuttuviin sanoihin, koska sinulla ei ole aiempaa työkokemusta. Muista myös muunnella kieltäsi ja käyttää toimintaverbejä ansioluettelossasi, jotta lukija pysyy mukana.

Laita yhteystietosi

Aivan kuten nimestä voi päätellä, ensimmäinen asia, jonka lisäät otsikkoon, ovat henkilö- ja yhteystietosi.

Se on helpoin osa tehdä oikein, pidä se lyhyenä ja ytimekkäänä.

Mainitse yhteystietoja koskevassa osiossa seuraavat asiat:

 • Etu- ja sukunimi
 • Puhelinnumero
 • Sähköpostiosoite
 • Linkki ammatilliseen profiiliin (esim. LinkedIn) tai henkilökohtaiseen verkkosivustoon (jos sinulla on sellainen).

Muista käyttää ammattimaiselta kuulostavaa sähköpostiosoitetta.

Oikein
Etunimi.Sukunimi@email.com

Väärin
hotshot999@hotmail.com

Aloita henkilökohtaisella lausunnolla

Henkilökohtaiset tietosi saattavat fyysisesti olla ensimmäisenä ansioluettelossasi, mutta henkilökohtainen lausunto luetaan ensin. Tämä tarkoittaa sitä, että teet ensivaikutelman ja että rekrytoiva henkilö joko innostuu lukemaan ansioluetteloasi tarkemmin tai siirtyy parhaimmillaan " skannaamaan ja selaamaan" -tilaan.

Hyödynnä ansioluettelosi henkilökohtainen selvitys täysin ja esittelehän siinä itsesi työntekijänä (vaikka sinulla ei olisi koskaan ollutkaan työpaikkaa), näytä, mitä sinulla on tarjottavana yritykselle, ja osoita, että tavoitteesi ovat yhteneväiset yrityksen tavoitteiden kanssa. Paljon tehtävää ja vähän tilaa - vain 3-4 lausetta, 50-150 sanaa.

Pidä esittelyssäsi kiinni yksinomaan ammatillisista ja työhön sopivista yksityiskohdista. Näytä, mitä sinulla on tarjota yritykselle kuvaamalla, mitä olet saavuttanut aiemmin (saavutuksista lisää jäljempänä). Osoita, että tavoitteesi ovat yhteneväiset yrityksen tavoitteiden kanssa yksinkertaisesti siten, että tavoitteesi palvelevat yrityksen toiveita.

Saavutus on tyypillisesti kuvaus työntekijän toteuttamista toimista ja hyödyistä, joita työntekijän työnantaja saa sen seurauksena. Esimerkiksi: "Tehostanut prosessia X, jolloin tulot kasvoivat 20 000 euroa vuodessa". Vaikka et pystyisi keksimään tällaista saavutusta, määrittele kaikki mahdollinen.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos ei muuta, niin laitat numeroita mittakaavoihin, joilla teit asioita. On kiistatonta, että "suorittanut yli 20 merkittävää tehtävää ja kirjoittanut yhteensä vähintään 40 000 sanaa kahden vuoden aikana" on sekä informatiivisempi että vaikuttavampi kuin "suorittanut useita kirjallisia arviointeja".

Toinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, etenkin kun haet suuriin yrityksiin tai suosittuihin tehtäviin, on se, että hakemuksesi käsitellään todennäköisesti hakijaseurantajärjestelmässä (ATS) ennen kuin rekrytoijat edes näkevät sen. Voit lisätä mahdollisuuksiasi päästä läpi joillakin yksinkertaisilla toimilla.

Mainitse ennen kaikkea yrityksen ja haettavan työpaikan nimet sellaisina kuin ne mainitaan työpaikkailmoituksessa. Yritä sitten peilata kirjoituksessasi joitakin hakuilmoituksen avainsanoja. Älä kuitenkaan tee sitä väkisin - haluat, että kirjoituksesi pysyy luettavana ja luonnolliselta vaikuttavana rekrytoijien silmissä.

Vaikka se on ansioluettelosi ensimmäinen merkittävä osa, henkilökohtainen lausunto kannattaa kirjoittaa viimeisenä (se on käytännössä ansioluettelosi tiivistelmä). Pystyt tekemään paljon parempaa työtä, kun olet laatinut yhteenvedon osaamisestasi ja työhistoriastasi (jos sellainen on). Jätä se siis toistaiseksi taka-alalle ja palaa siihen myöhemmin.

cv ilman kokemusta

Ansioluettelon tavoite on yleensä enintään 3-4 lausetta, ja se sisältää tietoja seuraavista asioista:

 • Mikä on opintoalasi
 • Mitkä ovat taitosi ja kokemuksesi (jotka ovat merkityksellisiä työn kannalta)
 • Miksi haet tähän tehtävään ja/tai tähän yritykseen

Käytä:

Yksi adjektiivi (energinen, ahkera).

Ammattinimike (lastenhoitaja, ohjelmoija, kokki, myyjä).

Miten/ketä autat (tehokas koodaus Alcoalle).

Paras asiaankuuluva saavutus (2. sija Codewars-kilpailussa).


Väärin

Vastavalmistunut, jolla ei ole vielä kokemusta kokopäiväisestä ohjelmointityöstä, mutta jolla on hyvät Java-, C- ja PHP-taidot. Nopeasti oppiva ja hyvä kommunikaattori, jolla on erinomaiset ihmissuhdetaidot.


Oikein

Energinen ohjelmoija, joka hallitsee Javan ja verkkosovellusten suunnittelun. Pyrkii tarjoamaan tehokasta koodausta Alcoalle. Luotu useita sovelluksia Javalla ja C:llä, mukaan lukien shakkipeli ja Google Sheetsin kanssa synkronoitava, API-linkitetty tehtävälista. Saavutti 2. sijan Codewars Novice Division -kilpailussa vuonna 2018.


Korosta koulutustasi

Jos sinulla on vähän työkokemusta, koulutuksen korostaminen on hyvä tapa tuoda esiin vahvuutesi, kiinnostuksen kohteesi ja taustasi.

Joitakin kohteita, joita sinun kannattaa harkita sisällyttävän ansioluettelosi koulutusosioon, ovat:

 • Asiaankuuluvat kurssit : Muista luetella kaikki kurssit, jotka korostavat taitoja, joista voi olla hyötyä työssä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi teknisiä taitoja painottavat kurssit, kuten taloustiede, matematiikka tai tietotekniikka. Älä kuitenkaan unohda sellaisten kurssien, kuten englannin kielen tai kirjoittamisen, merkitystä, jotka voivat osoittaa osaamisesi viestinnässä tai muissa inhimillisissä taidoissa. Tutustu työtehtävien kuvauksiin, jotta näet, millaisia taitoja toivotaan sinua kiinnostavalla alalla.
 • Keskiarvo ja arvosanat : Hyvä keskiarvo voi osoittaa halukkuutta tehdä kovasti töitä ja soveltuvuutta alallesi. Asiantuntijat suosittelevat mainitsemaan keskiarvosi, jos se on vähintään 3,5. Jos olet saanut akateemisia arvosanoja, on hyvä mainita myös ne.
 • Merkitykselliset hankkeet : Jos olet suorittanut kursseilla projekteja, jotka ovat erityisen tärkeitä haettavan työpaikan kannalta, listaa ne ja kuvaile niitä lyhyesti. Jos sinulla on useampi kuin yksi, tämä voi olla oma osionsa.
 • Sertifikaatit ja verkkokurssit : Jos olet suorittanut kursseja koulun ulkopuolella tai saanut ammattipätevyyden, listaa myös nämä koulutusosiossa.

Mitä sinun pitäisi sisällyttää Koulutus-osioon?

cv ilman kokemusta

Luettele seuraavat ominaisuudet tässä järjestyksessä:

 • Tutkinnon nimi
 • Oppilaitoksen nimi
 • Opiskeluvuodet
 • Oppilaitoksen sijainti (vapaaehtoinen)
 • keskiarvo (vapaaehtoinen)
 • Kunniamaininta (vapaaehtoinen)
 • Merkitykselliset kurssit (vapaaehtoinen)
 • Vaihto-ohjelmat (vapaaehtoinen)

Miten korostaa taitoja ansioluettelossa ilman työkokemusta?

Ensimmäisen työpaikan ansioluettelon tavoitteena on osoittaa arvosi työntekijänä ja osoittaa työnantajille, miksi sinun palkkaamisesi hyödyttäisi heidän yritystään. Ensimmäiseksi sinun on tarkistettava huolellisesti työnkuvaus ja kirjattava ylös kaikki erityistaidot, joita sinulla on, tai vaatimukset, jotka voit täyttää.

Muista, että työnantajat etsivät pehmeiden taitojen ja kovien taitojen yhdistelmää. Pehmeät taidot ovat kykyjä, joita voit soveltaa lähes missä tahansa tehtävässä, kuten ryhmän johtaminen, suullinen viestintä tai itsensä johtaminen. Kovat taidot ovat tyypillisesti asioita, jotka opit erikoiskoulutuksessa tai työssä oppimalla, kuten alan ohjelmistojen hallintaa tai vieraan kielen sujuvaa hallintaa.

Useimmat työnantajat arvostavat aloittelevia työntekijöitä palkatessaan pehmeät taidot kovia taitoja tärkeämmiksi, koska pehmeät taidot ovat vaikeammin opittavissa. Se on hyväksyttävää, jos et ole vielä hankkinut kaikkia kovia taitoja, joita tarvitset tehtävään, mutta työnantajat näkevät arvosi potentiaalisena uutena työntekijänä, jos kerrot, että pystyt kehittämään uusia taitoja ja oppimaan uusia prosesseja.

Varmista, että sisällytät vain työn kannalta olennaisimmat tiedot. Jos esimerkiksi haet hallintoassistentin paikkaa, sinun ei tarvitse kertoa, miten lapsenvahtina toimiminen auttoi sinua parantamaan lastenhoitotaitojasi, mutta voit kertoa, miten kokemus auttoi sinua kehittämään ajanhallintataitojasi ja kykyäsi jongleerata useita tehtäviä samanaikaisesti.

Kun tarkistat ansioluetteloasi jokaista hakemaasi työpaikkaa varten, voit varmistaa, että työnantaja näkee, miten vahvuutesi vastaavat hänen tarpeitaan.

Seuraavassa on esimerkki muutamista pehmeistä ja kovista taidoista, joita voit sisällyttää hakiessasi työtä hallintoassistenttina:

 • Ajanhallinta
 • Organisointitaidot
 • Ongelmanratkaisukyky
 • Asiakaspalvelu
 • Aktiivinen kuuntelu
 • Microsoft Excel
 • Sähköpostin hallinta

Mitä kokemuksia CV:ssä kannattaa mainita ensimmäistä työpaikkaa varten?

Sisällytä asiaankuuluva kokemuksesi ensikertalaisen ansioluetteloon (jos sinulla on sellaista). Rekrytoijat haluavat vain yhden asian: palkata ehdokkaan, joka pystyy tekemään työnsä muita paremmin. Ja paras tapa nähdä, mihin hakijat pystyvät? Tarkista, mitä he ovat tehneet aiemmin!

cv ilman kokemusta

Tässä kohtaa merkityksellinen kokemuksesi tulee kuvaan. Ei hätää: sen ei tarvitse olla työkokemusta. Voit hankkia arvokkaita taitoja monissa eri yhteyksissä, ei pelkästään työsuhteen kautta.

Ensimmäinen askel asiaankuuluvan kokemuksen tunnistamiseksi on tarkastella työpaikkailmoitusta tarkasti. Mieti sitten, mitä sellaista olet tehnyt koulussa, freelancerina, vapaaehtoistyössä, perheenjäsenten auttamisessa tai harrastusten parissa, mikä vastaa työn vaatimuksia.

Näin teet sen vaihe vaiheelta:

 • Lue työpaikkailmoitus ja pistä merkille, mitä haettavana olevaan tehtävään tarkalleen ottaen kuuluu.
 • Mieti, mitä kaikkea olet tehnyt, mikä liittyy niihin taitoihin ja tehtäviin, jotka työnantaja on laittanut työpaikkailmoitukseen.
 • Merkitse nämä tehtävät muistiin esimerkiksi: "Kirjoitin tuotearvosteluja paikalliselle tekniikkaan suuntautuneelle verkkosivustolle." tai "Loin verkkosivuston suosikkibändilleni ja minut mainittiin Loudwire-artikkelissa.".
 • Yhdistä kokemuksesi oikeisiin ansioluettelon avainsanoihin.
 • Aloita jokainen kohta ansioluettelon toimintaverbillä, kuten "kehitti", "suunnitteli", "paransi".
 • Käytä numeroita määrällisesti ilmaistaksesi saavutuksesi aina kun se on mahdollista.

Nämä ohjeet ovat melko selkeitä. Mutta kysymys kuuluu - mistä sait kokemuksesi?

Tässä ovat vaihtoehtosi:

Vapaaehtoistyö

Tämä on yksi parhaista tavoista hankkia vakavaa elämänkokemusta - ja vapaaehtoistyö näyttää hyvältä ansioluettelossa. On kirjaimellisesti tuhansia hyväntekeväisyysjärjestöjä ja kansalaisjärjestöjä, joita voit tukea, ja ne kaikki tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia. Esim:

 • Varainkeruu
 • Tuutorointi
 • Tapahtumien järjestäminen
 • Manuaalinen työ
Harjoittelupaikat

Harjoittelu tarjoaa mahdollisuuden oppia työn perusteita työskennellessään ammattilaisten rinnalla. Harjoittelupaikkojen etsiminen kannattaa aloittaa jo opiskeluaikana - mitä nopeammin opit, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada hyviä työpaikkoja valmistumisen jälkeen.

Voit lisätä harjoittelupaikan työkokemusosioon tai tehdä ansioluetteloosi erillisen harjoittelupaikkaosion.

Kun luetellaan harjoittelukokemusta ansioluettelossa, mainitse aina:

 • Tehtävän nimi, esimerkiksi kirjanpitoharjoittelija
 • Yrityksen nimi, sijainti ja harjoittelun kesto.
 • roolit, vastuualueet ja saavutukset
Opetuksen ulkopuolinen toiminta

Vapaa-aikasi koulussa tai yliopistossa ei tarvitse kulua pelkästään juhlimiseen. Joskus kannattaa käyttää vapaa-aikaa aktiviteetteihin, joista voi olla hyötyä tulevaisuudessa. Mieti opiskelijayhdistyksiä, joihin voisit liittyä. Harkitse konferensseihin osallistumista. Kirjoita artikkeleita opiskelijalehteen. Osallistu tutkimushankkeisiin.

cv ilman kokemusta

Tässä on muutamia esimerkkejä asioista, joita voit tehdä koulussa ollessasi:

 • Perusta Facebook-sivu koulustasi kertoville meemeille ja opettele samalla sosiaalisen median markkinoinnin perusteet.
 • Järjestä elokuvakerhon opiskelijoiden kanssa mock-akatemiailta ja opi samalla, miten tapahtumia mainostetaan.
 • Haastattele paikallisia pienyrittäjiä ja hanki journalistista kokemusta kirjoittaessasi artikkelia menestymisestä liike-elämässä.

Jos haet esimerkiksi asiakaspalvelutehtäviin vähittäiskauppaan, voit kirjoittaa kokemuksesi esimerkiksi näin:

Oikein

Opiskeluaikaiset nurmikonhoitopalvelut

2017-nykyhetki

 • Leikkaa, reunustaa ja siistii nurmikoita alkukeväästä syksyn puoliväliin saakka.
 • Huolehdit keskimäärin viidestä nurmikosta viikossa koko kauden ajan.
 • Asiakaspalvelutaitojen käyttäminen suhteiden rakentamiseen ja suosittelijoiden hankkimiseen.
 • Ansainnut ja ylläpitänyt viiden tähden arvostelukeskiarvoa nurmikkopalveluiden Facebook-sivulla.

Koirien ulkoiluttaminen ja lemmikkieläinten vahtiminen

2016-nykyisin

 • Tarjoaa päivittäistä tai pitkäaikaista hoitoa kissoille, koirille, kaloille, matelijoille ja muille lemmikkieläimille.
 • Asiakaspalvelutaitojen käyttäminen asiakassuhteiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen.
 • Ylläpitää keskimäärin kuutta koiraa ulkoiluttavaa asiakasta viikossa.
 • Rakensi verkkosivuston ja kehitti sosiaalista mediaa asiakaskunnan kasvattamiseksi.

Väärin
 • Tuotearvostelujen kirjoittaminen paikalliselle verkkosivustolle.
 • Vakuutti ystävän vaihtamaan iPhonen Androidista iPhoneen.
 • Auttanut Facebookissa ja julisteiden tekemisessä autotallimyyntiä varten.
 • Teki fanisivun suosikkibändilleni.
 • Auttoi useissa nuoremman serkun syntymäpäiväjuhlissa.
 • Kävi markkinointikursseja Udemyn kautta.

Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet

Harrastusten ja kiinnostuksen kohteiden sisällyttäminen ansioluetteloosi voi antaa työnantajille lisätietoa persoonallisuudestasi, motivaatiostasi ja taidoistasi.

Kannattaa sisällyttää kiinnostuksen kohteet, jotka liittyvät haluamaasi työhön. Jos esimerkiksi haet harjoittelupaikkaa teknologia-alan startup-yrityksessä, lisää mukaan teknologiaan liittyvät harrastuksesi ja kiinnostuksen kohteesi. Näitä voivat olla koodaus, verkkosivustojen kehittäminen, Figma, Adobe Photoshop tai muut vastaavat tekniset taidot.

Näyttämällä työnantajalle, että sinulla on näitä asiaankuuluvia kiinnostuksen kohteita, hän tietää, että sinusta tulee motivoitunut työntekijä.

Kirjoita sopiva saatekirje

Kun kirjoitat ansioluetteloa ilman työkokemusta, voi olla vaikea tietää, miten tuoda parhaiten esiin vahvuutesi hakijana. Yksi tapa tehdä hakemuksestasi houkuttelevampi on liittää mukaan saatekirje.

Saatekirjeen kirjoittaminen ensimmäistä kertaa voi kuulostaa pelottavalta, mutta ajattele sitä tapana esitellä itsesi mahdollisille työnantajille. Saatekirjeessä voit näyttää persoonallisuuttasi ja kertoa työnantajille, mikä tekee sinusta oikean ehdokkaan tehtävään.

cv ilman kokemusta

Seuraavassa on kymmenen saatekirjevinkkiä, joiden avulla saat työpaikan:

 1. Käytä sopivaa saatekirjemallia.
 2. Sisällytä nimesi ja yhteystietosi alkuun.
 3. Osoittele saatekirjeesi oikein.
 4. Pidä se alle sivun mittaisena.
 5. Käytä saatekirjettäsi uusien tietojen tai näkökulmien lisäämiseen, älä kaiken sen toistamiseen, mikä on jo ansioluettelossasi.
 6. Aloita kirje johdantokappaleella, jossa kerrot, miksi olet kiinnostunut tehtävästä ja miten sait tietää siitä.
 7. Kerro 2-3 kappaleessa merkityksellisestä kokemuksestasi, korosta saavutuksiasi ja selitä, mikä tekee sinusta pätevän kyseiseen tehtävään.
 8. Sisällytä päätöskappaleeseen esimerkiksi kehotus toimia: "Ota minuun yhteyttä numeroon (puhelinnumero), niin keskustellaan lisää siitä, miten tämä tehtävä sopii sinulle".
 9. Kiitä rekrytoivaa esimiestä hänen käyttämästään ajasta.
 10. Käytä ammattimaista allekirjoitustapaa päättämällä saatekirjeesi "Ystävällisin terveisin" ja sen jälkeen nimesi.

Näytä persoonallisuutesi

innostuksesi tehtävääsi kohtaan, olet jo vahvemmassa asemassa kuin useimmat hakijat. Sinulla ei ehkä ole täsmälleen sitä kokemusta, jota rekrytoija etsii, mutta jos pystyt laatimaan ansioluettelon, joka erottuu edukseen ja huokuu persoonallisuutta, saatat saada odottamasi puhelun.

Rekrytoijat etsivät muutakin kuin työhön liittyvää oikeaa työkokemusta. He etsivät myös oikeaa persoonallisuutta, joka sopii yrityskulttuuriin.

CV:tä laadittaessa on tärkeää ajatella työhistoriaa pidemmälle ja tarkastella mahdollisia taitoja, kokemusta ja henkilökohtaisia piirteitä, joita työnantaja voi toivoa tietyssä tehtävässä.

Muista, että sinussa on paljon muutakin kuin päivämääriä paperilla, joten sinun tehtäväsi on varmistaa, että rekrytoija tietää sen.

Asioita, joita pitää mielessä ennen kuin lähetät hakemuksesi

Ansioluettelosi on näyttävä asianmukaiselta sekä käsivarren pituudelta että kielioppipoliisin mikroskooppisen silmän alla. Tämä tarkoittaa sitä, että on huolehdittava isoista asioista, kuten muodosta, ansioluettelon ulkoasusta ja yleisestä ulkoasusta, sekä sanasta sanaan ja kirjaimesta kirjaimeen liittyvistä oikeinkirjoitus-, kielioppi- ja välimerkkikysymyksistä.

Jos noudatat tätä opasta, saat lopulta sivun tai kahden verran materiaalia. Muokkaa ja järjestele työsi säälimättä uudelleen, kunnes se mahtuu mukavasti (mutta ei ahtaasti) yhdelle A4-sivulle. Jätä yhteystietosi kuitenkin ansioluettelon yläreunaan ja harkitse nimesi suurentamista vähintään kahdella pisteellä, jotta se erottuu paremmin.

cv ilman kokemusta

Jätä muu teksti 11-12 pisteen kokoiseksi, jotta se pysyy luettavana tulostettuna. Vielä nykyäänkin valtaosa rekrytoijista tulostaa ansioluettelon mieluummin, etenkin esivalinta- ja haastatteluvaiheessa. Valitse ammattimaisen näköinen CV:n fontti, kuten Noto, Garamond, Arial, Liberation tai Calibri.

Käytä alaotsikoita ja paljon valkoista tilaa, jotta voit jakaa ansioluettelosi selkeästi osioihin ja alajaksoihin ja tehdä siitä yhdellä silmäyksellä selattavissa olevan. Älä käytä liikaa värejä (eikä niitä tarvitse käyttää lainkaan), mutta varmista, että käyttämäsi värit ovat hillittyjä, ammattimaisen näköisiä ja luettavissa valkoisella pohjalla.

Tallenna tai siirrä ansioluettelosi (ja saatekirjeesi) aina PDF-muodossa, ellei sinulta ole nimenomaisesti pyydetty jotain vähemmän vakaata muotoa.

Nyt tiedät, miten kirjoitat ansioluettelon työtä varten ilman kokemusta. Vielä yksi viimeinen CV-vinkki: soita pian puhelimitse tai lähetä lyhyt sähköposti, jos et ole saanut vastausta viikon kuluttua. Tällä voi olla paljon suurempi merkitys kuin luuletkaan, ja saat ainakin käsityksen siitä, miten hakemuksesi etenee.

Usein kysytyt kysymykset

Pitäisikö minun käyttää ansioluettelomalleja hakiessani ensimmäistä työpaikkaani?

Kyllä pitäisi. Rekrytoijat käyvät päivittäin läpi tuhansia ansioluetteloita, joten ammattimainen malli on hyvä tapa saada ansioluettelosi erottumaan muiden hakijoiden ansioluetteloista. Tyylikäs ansioluettelomalli auttaa tekemään hyvän ensivaikutelman.

Luo ansioluettelosi parhaiden mallipohjien avulla

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni