Voit myös työskennellä suoraan potilaiden kanssa auttaaksesi heitä ymmärtämään testituloksiaan ja tekemään tietoon perustuvia päätöksiä terveydentilastaan.
Riippumatta siitä, mille alalle päädyt, ansioluettelostasi on käytävä ilmi intohimosi tutkimusta kohtaan sekä tieteellinen asiantuntemuksesi. Tässä artikkelissa on vinkkejä ja esimerkki ansioluettelosta , joiden avulla voit kirjoittaa bioanalyytikon ansioluettelon , josta palkkaavat johtajat pitävät.
Kun etsit työtä, ansioluettelosi on oltava ammattimainen ja asianmukainen, jotta erotut muista hakijoista. Tämä on tilaisuutesi korostaa kokemuksiasi ja saavutuksiasi ja todistaa, että olet pätevä hakija. Seuraavassa bioanalyytikon ansioluettelomallissa on vinkkejä siitä, miten asiakirja kannattaa muotoilla ja mitä siihen tulisi sisällyttää. Käytä työnkuvausta ohjeena laatiessasi tiivistelmääsi sekä taitoja, työhistoriaa ja koulutusta koskevia osioita.
Ansioluettelon muotoilu
Laboratoriotulokset esitetään syystä taulukoissa ja kaavioissa. Niiden avulla on helppo poimia tärkeimmät asiat esiin. Samalla tavalla ansioluetteloilla on myös yhteinen muoto, jonka avulla jopa ylikuormitetuimmat laboratorionjohtajat löytävät etsimänsä. Jos et esitä tietojasi tällä tavoin, saat heidät tekemään töitä niiden eteen.
Ennen kuin voit viimeistellä bioanalyytikon ansioluettelosi, sinun on tiedettävä, mitä elementtejä sinun on sisällytettävä siihen. Onneksi on olemassa suoraviivainen yhtälö, jota voit käyttää. Hakemusta laatiessasi ansioluettelosi tulisi sisältää seuraavat keskeiset osat:
- Luettele työkokemuksesi käänteiskronologisessa ansioluettelomuodossa.
- Valitse järkevät ansioluettelon fontit, kuten Didot, Noto tai Calibri 10-12pt.
- Seuraavassa kerrotaan, mitä ansioluetteloosi tulee sisällyttää: Ansioluettelon otsikko, tavoite, koulutus, kokemus ja "lisätiedot".
- Aseta ansioluetteloon 1 tuuman marginaalit, 1,15 riviväli ja jätä riviväli.
- Älä ylitä 1-sivuista ansioluetteloa, paitsi jos sinulla on yli kymmenen vuoden kokemus.
- Lähetä ansioluettelosi PDF-muodossa muotoilun suojaamiseksi, ellei toisin määrätä.
- Käytä nykyaikaista ansioluettelomallia, mutta varmista, että se on ATS-yhteensopiva (vältä infografisia ansioluettelotyylejä).
Kirjoita vakuuttavia luettelokohtia
Luettelokohdat ovat tehokkain tapa tuoda esiin kokemuksesi ja pätevyytesi. Mitä tarkempi ja yksityiskohtaisempi elämäkerta on, sitä parempi.
Sen sijaan, että sanoisit, että "analysoit tietoja", voisit esimerkiksi sanoa, että "analysoit massaspektrometriasta ja ydinmagneettisesta resonanssispektroskopiasta saatuja tietoja Alzheimerin taudin biomarkkerien tunnistamiseksi".
Toinen luetelmakohta on paljon täsmällisempi ja kertoo tarkemmin, mitä tarkalleen ottaen teit ja mitä tuloksia sait aikaan.
Miten mukauttaa ansioluettelosi työnkuvauksen mukaan?
Sinun on tehtävä mahdollisimman paljon tutkimusta ennen hakemuksen kirjoittamista. Jos osoitat ymmärtäväsi tieteenalaa tai tutkimushanketta, voit voittaa pisteitä työnantajan keskuudessa. Kuten näet ansioluetteloesimerkistämme, hakemuksen räätälöinti kutakin tiettyä työpaikkaa varten on oikea tapa toimia.
On fiksua tutustua laboratorion aiemmin toteuttamiin hankkeisiin. Näitä on suhteellisen helppo etsiä verkosta. Kun sinulla on perustiedot laitoksen tutkimustyöstä, voit mukauttaa ansioluettelosi sen mukaisesti. Varmista, että taitosi ja kokemuksesi vastaavat hyvin laboratorion tarpeita.
Tutkimuksen tekemisen lisäksi on olemassa muutama muukin keino varmistaa, että ansioluettelosi osuu kohdalleen. Tämän asiakirjan kirjoittaminen voi aluksi olla pelottavaa. Jos kuitenkin noudatat joitakin perussääntöjä, sinun pitäisi saada haluamasi tulokset. Muista tehdä seuraavat asiat:
- Käytä selkeää ja ytimekästä kieltä! Kaikki rekrytoijat eivät ymmärrä tieteellistä jargonia ja fraaseja. Varmista, että ansioluettelosi on kaikkien ymmärrettävissä.
- Käytä muodollista sävyä. Laboratorioteknikot ovat arvostettuja ammattilaisia. Sinun tulisi osoittaa ansioluettelossasi, että osaat noudattaa sääntöjä.
- Korosta ainutlaatuista myyntivalttiasi. Mikä erottaa sinut joukosta? Keskity mahdollisiin erityistaitoihisi tai tietoihin, joita sinulla sattuu olemaan.
Vähentääkseen rekrytoivien johtajien työpöydille päätyvien ansioluetteloiden ylitarjontaa johtajat käyttävät usein hakijaseurantajärjestelmää (ATS). Tämä ohjelmisto kerää, järjestää ja arvioi kaikkien hakijoiden ansioluettelot pelkästään niiden sisältämien avainsanojen perusteella.
Jos et ole koskaan kuullut tästä järjestelmästä, saatat olla huolissasi siitä, miten voit varmistaa, että sinulla on vielä mahdollisuus saada työpaikka. Onneksi oikeilla tiedoilla varustettuna voit räätälöidä ansioluettelosi niin, että voitat yrityksen ATS-järjestelmän ja parannat huomattavasti mahdollisuuksiasi saada haastattelu.
Seuraavassa kerromme, miten voit tunnistaa avainsanat työnkuvauksen avulla ja varmistaa, että kaikki nämä sanat on sisällytetty ansioluetteloosi ennen hakemuksen lähettämistä.
Sovella tässä kuvattua prosessia, jotta voit tunnistaa, mitkä avainsanat herättävät menestyksekkäimmin mahdollisen johtajan huomion.
ATS:n päihittämisen vaiheet
- Tutustu työnkuvaukseen ja laadi luettelo avaintaidoista työpaikkailmoituksessa mainittujen pätevyysvaatimusten perusteella. Lisää luetteloon kaikki useammin kuin kerran mainitut työtaidot, kokemukset tai saavutukset. Tämä viittaa usein siihen, että yritys pitää näitä taitoja tärkeimpinä. Vaihtoehtoisesti voit korostaa avainsanoja.
- Kun olet tunnistanut ansioluettelossasi tarvitsemasi avainsanat, tarkista ansioluettelosi sellaisten avainsanojen varalta, jotka saattavat jo sisältyä siihen. Ruksaa sitten jo olemassa olevat sanat pois listaltasi.
- Sisällytä jäljelle jääneet avainsanat koko ansioluetteloosi. Työskennellessäsi pyri sekoittamaan jäljelle jääneet avainsanat tiettyihin saavutuksiin.
Jos tunnet vielä epävarmuutta prosessista tai haluat yksinkertaisesti hieman harjoitusta ennen oman ansioluettelosi työstämistä, käy läpi alla oleva esimerkki tai käytä sitä oppaana.
Bioanalyytikon ansioluettelon yhteenveto
Yhteenveto ansioluettelosta on suoraan otsikon alapuolella. Samoin kuin tiivistelmässä kerrotaan, mistä tutkimuksessa on kyse, yhteenvedossasi esitetään yleiskatsaus työkokemuksestasi. Tämä on neljästä viiteen riviä pitkä tiivistelmä, jonka pitäisi myydä asiantuntemuksesi mahdolliselle työnantajalle.
Jokainen sana on tärkeä. Kun kirjoitat ansioluettelosi tiivistelmää, et halua tuhlata tilaa. Sen vuoksi sinun on jätettävä pois kaikki "minä", "minulla on" tai "olen" -fraasit ja mentävä suoraan asiaan. Sen sijaan, että sanoisit "Olen kokenut lääketieteellinen laborantti", sano "Kokenut laborantti". Pidä asiat lyhyinä ja ytimekkäinä.
Laboratorioteknikon ansioluettelon luovimpana osana tiivistelmä voi tuntua pelottavalta. Jotta saat asiat etenemään, mieti, mikä tekee sinusta ainutlaatuisen ja arvokkaan ehdokkaan. Onko sinulla kokemusta tietyistä laitteista? Oletko aiemmin työskennellyt kliinisessä ympäristössä? Hyödynnä kaikki se, mikä nostaa hakemustasi.
Sisällytä ainakin nämä asiat yhteenvetoon:
- Kokemusvuodet
- Korosta 3 tärkeintä taitoa ja osaamista
- Yksi suuri ammatillinen saavutus, josta olet ylpein ja jonka voit yhdistää edellä mainittuihin taitoihin
- Käytä lyhyitä, suoria lauseita, mutta korkeintaan kolmea pitämään henkilöstöpäälliköt kiinnostuneina.
Laboratorioassistentti, joka osaa käyttää tavanomaisia laboratoriolaitteita ja noudattaa laboratorion turvallisuusohjeita. Etsin haastavaa laboratorioteknikon tehtävää.
Tehokas, tarkka ja yksityiskohtiin keskittyvä bioanalyytikko. Valmisteli ja lajitteli laboratorioraportit 100 prosentin tarkkuudella. Haluaa soveltaa laadunvalvontataitoja hakemassaan työpaikassa.
Profiili
Profiiliosioon tulee yhteystietosi, jotta sinut on mahdollista kutsua haastatteluun. Jos tässä vaiheessa kirjoitat kirjoitusvirheitä, niin rekrytoijan on mahdotonta ottaa sinuun yhteyttä. Muista siis käydä tämä osa läpi monta kertaa. Jos lisäät linkin johonkin somealustaan, niin ole varma, että se sisältää jotain työpaikan saantia edistäviä tietoja. Valokuvan tulee olla ammattimainen eikä esimerkiksi selfie.
- Etu- ja sukunimesi luettavalla ja suuremmalla fontilla.
- Hakemasi tehtävänimike tai nykyinen tehtävänimikkeesi nimesi alaotsikkona.
- Linkki portfolioosi tai verkkoprofiiliisi, kuten LinkedIniin.
- Osoite (paikkakunta riittää jos et halua antaa tarkkoja yhteystietojasi)
- Sähköpostiosoite (vain ammattimainen osoite käy, joka koostuu etu- ja sukunimestäsi)
- Valokuva
Työhistoria ja kokemus
Seuraava vaihe on kertoa työnantajalle työhistoriastasi. Kuten olemme jo käsitelleet, sinun on todennäköisesti käytettävä tässä käänteistä kronologista lähestymistapaa. Aloita perusasioista: yrityksen tai laboratorion nimi, ammattinimike ja työpäivämäärät. Näiden tietojen alapuolelle voit lisätä luetelmakohtia, joissa kerrotaan tarkemmin kustakin työtehtävästä.
Mieti, mitä palkkaava johtaja etsii. Sinun olisi jo pitänyt tehdä oma tutkimuksesi - joten tiedät, mitä taitoja ja asiantuntemusta he tarvitsevat. Käytä tätä osiota osoittaaksesi, miten olet linjassa työnkuvauksen kanssa. Kyse on siitä, että vedät keskeiset vertailut rekrytoijan tarpeiden ja tähän mennessä keräämäsi kokemuksen välille. Jos et ole varma, mistä aloittaisit tämän taidonnäytteen kanssa, vilkaise nopeasti ansioluettelomme mallia.
Useimmat ihmiset lopettavat tämän osion luettelemalla päivittäiset työtehtävät luettelossa. Älä ole yksi heistä! Jotta ansioluettelosi erottuu edukseen, sinun on lisättävä saavutuksesi ja avaintaitosi ansioluettelosi työkokemusosioon.
Kuvaile tilannetta, tehtävää, toimintaa ja tulosta. Tämä on mukautettu käyttäytymiseen perustuvasta haastattelumenetelmästä, joten haastattelijat tunnistavat muodon. Se on myös hyvä tilaisuus järjestää tärkeimmät saavutuksesi.
Koulutusosio
Kun haet bioanalyytikon tehtävää, sinulla on todennäköisesti vähintään ammattikorkeakoulututkinto. Nyt on aika kertoa siitä. Käytä jälleen kerran käänteistä kronologista lähestymistapaa - aloita viimeisimmistä saavutuksistasi ansioluettelosi yläosassa.
Voit myös mainita mahdolliset lisäkoulutukset tässä. Jos olet esimerkiksi suorittanut tutkinnon käyttäen tiettyä ohjelmaa, prosessia tai järjestelmää, sinun kannattaa kertoa siitä työnantajalle. Kirjoita se tänne yhdessä oppilaitoksen ja valmistumispäivämäärien kanssa.
Koulutusosio voi olla erittäin tärkeä osa asiakirjaasi, erityisesti silloin, kun kyseessä ovat korkeakoulutusta edellyttävät työpaikat. Taustasi tulisi kertoa yksinkertaisella ja suoralla tavalla, jotta sitä on helppo lukea.
Luettele viimeisin tutkintosi ensin ja siirry siitä taaksepäin. Jos valmistuit yli 10 vuotta sitten, voit jättää valmistumispäivän pois, mutta sinun ei tarvitse. Lukion päättötodistusta ei ole pakko mainita. Kuten bioanalyytikon ansioluettelomalli osoittaa, tässä kohdassa on myös lueteltava tutkintotodistukset ja ammatilliset koulutukset.
Taidot
Laaja ja vankka taitovalikoima on nopea tie tehokkaaseen ansioluetteloon. Kun olet käsitellyt kokemuksesi, voit siirtyä tähän keskeiseen osaan. Käytä tilaisuutta hyväksesi ja optimoi ansioluettelosi ATS:ää varten tässä. Tarkista, mitä erityisiä sanoja ja lauseita rekrytoija on käyttänyt työnkuvauksessa. Voit liu'uttaa tähän osioon muutamia valittuja.
Oikeiden CV-taitojen valinnassa on kyse tasapainosta. Kyllä, haet tekniseen tehtävään, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi sisällyttää vain kovia taitoja. Jos haluat kääntää rekrytoijan pään, tarvitset sekä kovien että pehmeiden taitojen yhdistelmän. Voit esimerkiksi sisällyttää "analyyttisen ajattelun" ja "kliinisen kemian" koviksi taidoiksi, kun taas "viestintä" on pehmeä taito. Anna rekrytoivan johtajan tietää, että osaat hoitaa työn molemmat puolet taidokkaasti.
Kovat taidot:
- Tietokonetaidot
- CAD
- Laitteiden kalibrointi
- Laitteiden vianmääritys
- Laitteiden huolto
- Laitteiden ohjelmointi
- Näytteenotto
- Näytteiden valmistelu
- Mikroskoopin käyttö
- Henkilökohtaisten suojainten käyttö
- Koulutus
- Näytteiden analysointi
- Tietojen kirjaaminen
- Tarkastusten valmistelu
Pehmeät taidot:
- Ihmissuhdetaidot
- Oma-aloitteisuus
- Ajanhallinta
- Analyyttiset taidot
- Viestintätaidot (suulliset ja kirjalliset)
- Tiimityötaidot
- Huolellisuus
- Tehokas
- Silmä-käsi-koordinaatio
- Menettelytapojen noudattaminen
- Kriittinen ajattelu
- Ongelmanratkaisu
- Turvallisuus
Kommunikoi hyvin lääkäreiden ja potilaiden kanssa.
Osaston johto on antanut tunnustusta erinomaisista viestintätaidoista erityisesti työskennellessään sellaisten lääkäreiden kanssa, joiden kanssa muiden on vaikea työskennellä, ja sellaisten potilaiden kanssa, joiden äidinkieli ei ole suomi.
Lisää joitakin ylimääräisiä osioita
Sinun on tietenkin oltava sertifioitu voidaksesi tehdä tätä työtä, joten alkuun on lisättävä sertifiointeja koskeva osio. Mitä sen jälkeen tulee, riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä ja siitä, mikä on tärkeää ja hyödyttää hakemustasi.
Sinun tulisi luetella ansioluettelon bonusosiot selkeissä otsikoissa:
- Palkinnot
- Lisäaktiviteetit
- Sertifikaatit
- Vieraat kielet
- Merkitykselliset harrastukset ja henkilökohtaiset kiinnostuksen kohteet
- Vapaaehtoistyö (suurin osa palkkaavista johtajista palkkaa mieluummin henkilön, jolla on kokemusta vapaaehtoistyöstä, kuin sellaisen, jolla ei ole kokemusta).
- Ammatilliset suositukset
- Taidot - jos et ole sisällyttänyt niitä muihin osioihin.
Tämä on oikea tapa järjestää tiedot sen sijaan, että kaikki kerätään yhteen "Muut tiedot" -otsikon alle. Pidä se relevanttina.
Saatekirje
Jos liität ansioluetteloosi saatekirjeen - niin kuin sinun pitäisikin tehdä - se on ensimmäinen yhteydenottosi mahdolliseen työnantajaan. Se on ensivaikutelmasi. Tee siitä siis vaikuttava.
Vahva saatekirje voi auttaa sinua pääsemään haastattelulistan kärkeen. Muista kuitenkin, että huonosti kirjoitettu tai epäammattimainen saatekirje johtaa todennäköisesti siihen, että ansioluettelosi heitetään "ei"-pinoon.
Saatekirje kannattaa liittää ansioluetteloosi. Sen avulla saat selkeämmän kuvan pätevyydestäsi ja kokemuksestasi, ja lisäksi se herättää enemmän huomiota palkkaavalta johtajalta.
Saatekirje osoittaa, että olet kiinnostunut tehtävästä ja että olet valmis näkemään ylimääräistä vaivaa saadaksesi työpaikan. Työnhakupäälliköt kiinnittävät enemmän huomiota ansioluetteloihin, joissa on saatekirje.
Kun saatekirje on herättänyt potentiaalisen työnantajan huomion, haluat pitää siitä kiinni. Henkilöstöpäälliköt tarkastelevat päivittäin tuntikausia kymmeniä, ellei jopa satoja hakemuksia. He tietävät, mitä he etsivät saatekirjeestä. Saatekirjeessäsi on hyvä olla kaikki keskeiset elementit ja se on muotoiltava oikein.
Kun kyseessä on niinkin tekninen ja ammattitaitoa vaativa työ kuin bioanalyytikon työ, sinun on syytä varmistaa, että tutustut työnkuvaukseen, kun laadit ansioluetteloa ja saatekirjettä.
Vaadittavat taidot ovat hyvin spesifisiä sekä tehtävään että yritykseen nähden, joten ole tietoinen siitä, mitä he etsivät, ja mainitse se hakemuksessasi.
Työnkuvauksessa saatetaan luetella vain kovat taidot, eikä siinä käsitellä niinkään bioanalyytikolle hyödyllisiä pehmeitä taitoja. Vaikka työpaikkailmoituksessa ei siis mainittaisikaan seuraavia taitoja, sinun kannattaa tehdä parhaasi korostaaksesi niitä:
- Numeeriset taidot
- Ryhmätyötaidot
- Yksityiskohtien huomioiminen
- Organisointitaidot
- Kommunikointitaidot
- Asiakaspalvelutaidot
- Näppäryys
- Analyyttiset taidot
Lisää kovia lukuja saavutuksiisi
Suorituksesi bioanalyytikkona mitataan viime kädessä määrällisesti. Osoita ansioluettelosi kokemusosiossa, miten olet vaikuttanut aiempiin organisaatioihin laboratorioteknikon taitojesi avulla.
Määritä tärkeimmät saavutuksesi esimerkiksi potilasmäärien, tehtyjen laboratoriotestien, säästettyjen kustannusten (euroina) tai säästetyn ajan (päivinä, tunteina tai jopa minuutteina) avulla.
Tarkista ansioluettelosi
Tarkista aina ansioluettelosi virheiden varalta ennen sen lähettämistä! Oikeinkirjoituksen tarkistus on hyvä paikka aloittaa, mutta se ei riitä. Pyydä myös ystävääsi oikolukemaan ansioluettelosi puolestasi ja etsimään esimerkiksi välimerkkivirheitä, kielioppivirheitä ja virheellisiä verbimuotoja. Huomioi myös helposti sekoitettavat sanat.
Usein kysytyt kysymykset
Missä bioanalyytikko voi työskennellä?
Bioanalyytikko voi työskennellä terveyskeskuksen, sairaalan tai yksityisen lääkäriaseman laboratoriossa. Muita mahdollisia työskentelypaikkoja ovat esim. lääketieteelliset tutkimusryhmät, eläinlääkäriasemat, lääketeollisuus, laboratorioalan yritysten myynti- ja markkinointitehtävät Suomessa ja ulkomailla.
Mitä bioanalyytikko tekee?
Kliinisen laboratoriotyön asiantuntijana bioanalyytikko toimii muiden terveydenhuollon ammattiryhmien kanssa yhteistyössä tuottaen potilashoidon ja sen kehittämisen vaatimia laboratoriotutkimuksia ja kliiniseen laboratoriotyöhön osallistumalla asiantuntijana moniammatillisten tiimien toimintaan.
Bioanalyytikko ohjaa potilaita ja terveydenhoitoalan työntekijöitä, ottaa erilaisia näytteitä ja tekee potilastutkimuksia ja laboratorionäytteiden analysointia. Myös prosessin ymmärtäminen ja laadunhallinta on osaamisen perusta.
Mitä sisältyy bioanalyytikon koulutukseen?
Bioanalyytikkokoulutus toteutetaan ammattikorkeakoulujen sosiaali-, terveys- ja liikunta-alaan kuuluvan bioanalytiikan koulutusohjelman toimesta. Koulutuksen laajuus on 210 op, tutkinto: sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto, bioanalyytikko (AMK), Bachelor of Health Care. Opinnot koostuvat ammattikorkeakoulun yleisistä opinnoista ja bioanalytiikan perus- ja ammattiopinnoista. Opiskeluun sisältyy ammattitaitoa edistävä ohjattu harjoittelu, vapaasti valittavia opintoja, opinnäytetyö ja kypsyysnäyte.
Paljonko bioanalyytikko tienaa?
Bioanalyytikon keskipalkka on 2 499 € kuukaudessa. Palkka-arvio perustuu 80 bioanalyytikon palkkaan, jotka on nimettömästi lisätty Palkkavertailuun.
Onko bioanalyytikoille töitä?
Pirkanmaan alueella suhteellisen huonosti, sillä bioanalyytikoita koulutetaan Tampereen ammattikorkeakoulussa ja usein opiskelijat ovat kotoisin lähialueilta. Muualla Suomessa bioanalyytikoista on huutava pula.
Keskeiset asiat
- Valitse ansioluettelon ulkoasu, joka välittää oikean viestin ja sopii nykyiseen uratilanteeseesi
- Luo ansioluettelon otsikko, jossa näkyy haluamasi työnimike ja helposti löydettävät yhteystiedot
- Kerro tiivistelmässä tarkkaan kokemuksestasi, saavutuksistasi ja tulevaisuuden tavoitteistasi
- Esittele kokemustasi kuvatessasi yksityiskohtaisia mittareita ja konkreettisia esimerkkejä, joista käy ilmi aiemmissa tehtävissäsi saavuttamasi vaikutus;
- Luettele pehmeät taidot esimerkkien tukemana
- Lisää kaikki tekniset taitosi ja sertifikaattisi, jotka sinulla on ja jotka vastaavat työnkuvaa
- Näytä ansioluettelossasi ripaus persoonallisuutta, joka osoittaa kulttuuriin sopivuutta ja oikeaa yhdistelmää kovia ja pehmeitä taitoja.