Ansioluettelon suositukset - ja niiden merkitys työnhaussa

Rekrytoijat käyttävät suosituksia apuna rekrytointiprosessissa ja selvittääkseen tarkemmin, ovatko hakijat sopivia tehtävään. Riippumatta siitä, haetko ensimmäistä työpaikkaasi vai etsitkö seuraavaa askelta urallasi, saatat huomata, että rekrytoijat vaativat referenssiä työhakemuksestasi.

Muotoile :
Koko :
Muokattavissa:
Word (Microsoft)
A4
Kyllä
CV:n suositukset voivat olla erittäin tärkeä osa työhakemustasi . Oikein tehtynä ne voivat antaa sinulle tarvitsemasi etulyöntiaseman. Hyvämaineisen ja luotettavan lähteen antama myönteinen luonnekuvaus voi erottaa sinut muista, yhtä pätevistä hakijoista.

Jos lisäät suositukset ansioluetteloosi kuitenkin väärin, ne voivat saada ansioluettelosi näyttämään huolimattomalta ja epäammattimaiselta. Kun kyseessä on näin tärkeä asia, et todellakaan halua tehdä virheitä.

Mitä ansioluettelossa olevat suositukset ovat?

Referenssit ovat henkilöitä, joita kutsutaan referensseiksi ja jotka voivat todistaa luonteestasi, taidoistasi ja kyvyistäsi mahdollisille työnantajille. Voit pitää suosittelijoitasi henkilökohtaisina puolestapuhujinasi tai lähettiläinäsi. Työnantaja saattaa soittaa heille tai pyytää heiltä kirjallisesti joitakin tietoja sinusta.

Työnantajat saattavat kysyä suosittelijoiltasi muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Missä ominaisuudessa tunnet tämän henkilön?
  • Mitä voitte kertoa hänen taidoistaan, kyvyistään, työetiikastaan, täsmällisyydestään, henkilökohtaisesta luonteestaan ja käytöksestään muiden ihmisten kanssa?
  • Onko tämä henkilö työllistettävissä?
  • Sopiiko hän hyvin tähän työtehtävään ja organisaatioon?
  • Pitäisikö meidän harkita hänen palkkaamistaan?
  • Mikä on heidän suhteensa sinuun?
  • Oletko hyvä työntekijä?
  • Miksi et enää työskentele heille?

Sinun on oltava hyvin varovainen sen suhteen, keitä ilmoitat referensseiksi. Lue tämä artikkeli loppuun asti, niin saat tietää, miten valitset oikeat henkilöt, jotka auttavat eivätkä haittaa mahdollisuuksiasi saada työpaikka.

Laki määrittelee, kehen työnantaja saa ottaa yhteyttä

Lain mukaan työnantaja saa olla yhteydessä ainoastaan henkilöihin, jotka hakija on nimennyt. Työnhakijan kannalta tämä on etu, koska hän saa valita itselleen mieluisimmat suosittelijat: yleensä suosittelijat, joiden hän luottaa antavan myönteisen arvion.

Suosittelija voi olla entinen tai vaikka jopa nykyinen asiakas, kollega tai esimies.

Esimies tai asiakas ovat rekrytoijan ja henkilöstöpäällikön kannalta mieluisia suosittelijoita. Kollegan sana voi olla heidän mielestä epäluotettavammassa asemassa. Jos asia vaikuttaa sovitulta, se voi aiheuttaa rekrytoijan mielessä epäluottamusta.

ansioluettelossa olevat suositukset

Miten ansioluetteloosi sisällytetään suosituksia

Kun kirjoitat suosituksia, on tärkeää pitää mielessä, että kirjoitat suosituksia ihmisille, jotka eivät ole tavanneet sinua. Tämä tarkoittaa, että suosituksesi tulisi olla muodollinen ja kohtelias. Kirjoita se kolmannessa persoonassa ja käytä myönteistä mutta ammattimaista sävyä. Referenssien tulisi olla lyhyitä ja selkeitä.

Tehokas tapa sisällyttää ne olisi esimerkiksi kirjoittaa ansioluettelosi kääntöpuolelle: "Referenssit saatavilla pyynnöstä". Näin suosituksesi ovat saatavilla, mutta työnantajan ei tarvitse käydä niitä läpi ennen kuin hän päättää kutsua sinut haastatteluun.

Yksi vaikeimmista asioista suositusten laatimisessa on se, että jokaisen ammattilaisen tarpeet ovat erilaisia. Referenssien kirjoittajan on oltava taitava ottamaan huomioon henkilön taidot ja saavutukset ja pystyttävä pukemaan ne sanoiksi, joita työnantaja arvostaa lukiessaan. Esimerkiksi yhdellä erittäin lahjakkaalla henkilöllä voi olla paperilla vain vähän kokemusta, kun taas toisella voi olla paljon kokemusta, mutta vain vähän tietoa tai taitoa.

Tässä on useita yksittäisiä henkilöitä, jotka sopisivat hyvin referensseiksi ansioluetteloosi:

  • Viimeaikainen esimiehesi - Työskentelee samankaltaisella alalla kuin omasi.
  • Perheesi ja ystäväsi - He voivat olla ihmisiä, jotka ovat työskennelleet kanssasi erilaisissa projekteissa, tai he voivat olla ihmisiä, jotka tuntevat sinut henkilökohtaisesti, kuten perheenjäsenet, opettajat, ystävät tai entiset työnantajat.
  • Pomosi aiemmista työpaikoista - He haluavat tietää, mitkä ominaisuutesi saivat edellisen työnantajasi päättämään palkata tai pitää sinut.
  • Joku, joka on ollut mukana samassa voittoa tavoittelemattomassa tai yhteisöllisessä työssä, josta olet kiinnostunut.
  • Kuka tahansa muu, joka voi auttaa selittämään taitojasi ja kokemuksiasi.

Kun on kyse referenssien listaamisesta ansioluetteloon, voit tehdä sen kahdella tavalla:

  • Tee oma referenssiosio

Erityisen referenssiosion tekeminen tarkoittaa sitä, että nykyiseen ansioluetteloosi sisällytetään lyhyt osio, jossa on tietoja referensseistäsi.

  • Luo erillinen referenssisivu

Useimmiten työnhakijat, jotka ovat päättäneet sisällyttää ansioluetteloonsa referenssejä, tekevät sen täysin erilliselle sivulle, joka liitetään ansioluetteloon.

ansioluettelossa olevat suositukset

Toinen vaihtoehto, jossa referenssit luetellaan erillisellä sivulla, on itse asiassa suositeltavin ja paras tapa.

Tämä johtuu siitä, että referenssejä ei yleensä odoteta sisällytettävän alkuperäiseen ansioluetteloon, ja ne voivat viedä tarpeetonta tilaa, mikä voi olla vastenmielistä rekrytoiville johtajille.

Vertailun vuoksi referenssejä sisältävä erillinen sivu antaa työhönottajalle mahdollisuuden tarkastella ansioluettelon tietoja tarkemmin ilman, että liian monet kohdat hämmentävät häntä visuaalisesti.

Kuinka monta suositusta ansioluettelossa pitäisi olla?

3-5 on ihanteellinen määrä suosituksia ansioluetteloon.

Jos työnkuvauksessa tai yrityksessä on nimenomaisesti pyydetty, että liität mukaan referenssiluettelon (ja tämän pitäisi oikeastaan olla ainoa syy, miksi teet sen), kolmesta viiteen strategisesti valittua henkilöä on juuri sopiva määrä. Jos niitä on enemmän, tuhlaat vain ihmisten aikaa, ja jos niitä on vähemmän, näytät siltä, että sinulla ei ole kovin montaa ihmistä, jotka voivat antaa sinulle myönteisen lausunnon.

Henkilökohtaiset ja ammatilliset suositukset

Henkilökohtaisia suosituksia ei yleensä suositella, kun ansioluetteloon merkitään suosituksia. Miksi? No, perhe on perhettä, joten he eivät anna paljon painoarvoa, jos he huomaavat, että referenssimerkintä on sukua sinulle. Lisäksi siitä on se toissijainen haittapuoli, että se saa sinut näyttämään siltä, ettet löytänyt tarpeeksi ammattimaisia referenssejä. Pidä kiinni ammatillisista referensseistä, jos vain mahdollista (ellet kirjoita ansioluetteloa ilman kokemusta).

Ketä minun pitäisi käyttää referenssinä ensimmäistä työpaikkaa hakiessani?

Opiskelijan tai vastavalmistuneen on vaikea löytää sopivia ammatillisia suosituksia. Jos sinulla ei siis ole työkokemusta eikä referenssejä, voit luetella:

  • opettaja
  • professori
  • valmentaja
  • ohjaaja
  • harjoittelijakoordinaattori
  • opinto-ohjaaja
  • perheenjäsen tai ystävä, jolle olet tehnyt töitä

Ennen kuin pyydät näitä henkilöitä suosittelijakseksesi, varmista, että heillä on riittävästi kokemusta kanssasi työskentelystä, jotta he voivat antaa myönteisen suosituksen parhaista taidoistasi.

Kunkin suosittelijan tulisi vähintäänkin pystyä todistamaan luonteenlaatusi, jos ei ammatillisia vahvuuksiasi.

ansioluettelossa olevat suositukset

Liitä mukaan asianmukaiset yhteystiedot kustakin suosituksesta

Tarkkojen tietojen antaminen referenssiluettelossasi on tärkeää, koska työnantajilla on useita hakemuksia seulottavana. Jos referenssitietosi ovat epäjärjestyksessä tai virheelliset, he saattavat siirtyä seuraavaan hakijaan.

Vältä valehtelemista ansioluetteloa kirjoittaessasi, sillä rekrytointipäälliköt soittavat suosittelijoillesi tarkistaakseen antamasi tiedot.

Varmista siis, että referenssisi yhteystiedot ovat ajan tasalla, ottamalla heihin yhteyttä ennen kuin alat hakea työpaikkoja.

Älä merkitse referenssisivullesi referenssisi henkilökohtaista osoitetta, sillä rekrytoijat ottavat heihin yleensä yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Referenssisi ei myöskään välttämättä halua, että jaat hänen henkilötietojaan tuntemattomille.

Kirjoita ansioluettelosi referenssisivun jokaisen merkinnän alle merkintä, jossa kuvailet suhdettasi referenssiin ja sitä, kuinka kauan olet tuntenut hänet tai työskennellyt hänen kanssaan.

Vinkkejä:

  • Kirjoita ylös esimiehesi nimi, älä vain kirjoita esimies. On tärkeää varmistaa, että se, jolle annat suosituksen, saa häneen yhteyden. Jos käytät esimiestäsi referenssinä, häneen otetaan yhteyttä.
  • Varmista, että ilmoitat tittelin, jos hänellä on sellainen.
  • Käytä pistettä työpaikan ja (tarvittaessa) tehtävänimikkeen jälkeen.
  • Käytä lainausmerkkejä, jotta teksti erottuu ja näyttää ammattimaisemmalta (esimerkiksi "Olen työskennellyt tässä tehtävässä 6 kuukautta").
  • Kirjoita puhelinnumerosi sinne, mistä vastaanottaja voi helposti tavoittaa sinut.
OIKEAN
Seuraavassa on esimerkki siitä, miten yksi suositus voitaisiin kirjoittaa:

Referenssin nimi: Mikko Mallikas

Referenssin nimi: Myyntipäällikkö, Verkkokauppa.com

Osoite: Kotikatu 1, 00100, Helsinki, Suomi (Tämän osoitteen on oltava tarkka. Jos et ole varma osoitteesta, käytä ansioluettelossasi olevaa osoitetta).

Puhelinnumero: 123-456-67890 (Ilmoita puhelinnumero, josta hänet tavoittaa helposti.)


ansioluettelossa olevat suositukset

Miten pyytää suositusta suosittelijalta?

Et halua käyttää suositusta kysymättä ensin henkilön lupaa, etenkään jos edellisestä keskustelustanne on kulunut paljon aikaa. (On myös mahdollista, että henkilö on liian kiireinen toimiakseen referenssinä.)

Yhteydenotolla referensseihin ennen kuin annat heidän yhteystietonsa mahdolliselle työnantajalle, on useita etuja. Ensinnäkin voit kertoa henkilölle, missä vaiheessa urasi ja työnhakusi ovat; jos olet vaihtamassa ammattia, selitä lyhyesti urasi siirtyminen. Voit myös virkistää henkilön muistia aiemmista saavutuksistasi, kuten onnistuneista projekteista, joiden parissa työskentelitte yhdessä. (Referenssisi voi sitten välittää nämä tiedot mahdollisille työnantajille.)

Lisäksi on hyödyllistä antaa referensseille taustatietoja yrityksestä ja siitä, millaista työtä haet. Tämä on ratkaisevan tärkeää, jos haet työtä maailmanlaajuisesti, sillä jotkin yritykset tai organisaatiot, joihin saatat hakea töitä, ovat kotimaasi ihmisille hyvin tuntemattomia.

Maailmanlaajuista työnhakua varten saatat joutua pyytämään suosituskirjettä referenssiltäsi. Voi olla että suosittelijasi eivät puhu vieraita kieliä, jolloin käännät kirjeen ja liität sen työhakemukseesi.

Milloin minun pitäisi sisällyttää ansioluettelooni suosituksia?

  1. Kun työnantaja pyytää

Jotkut työnantajat saattavat pyytää saatekirjettä, ansioluetteloa, suosituksia ja/tai suosituskirjeitä osana työnhakuprosessin ensimmäisiä vaiheita (eli ennen kuin sinut kutsutaan työhaastatteluun).

Jos näin on, sinun on toimitettava suosituksesi työnantajalle joko työhakemuslomakkeella tai sisällyttämällä ne ansioluetteloosi. Useimmat työnantajat pyytävät näitä tietoja kuitenkin vasta valintaprosessin myöhemmissä vaiheissa.

  1. Tehdäksesi vaikutuksen rekrytoijiin

Referenssisi voi olla kunnioitettava ja tunnettu henkilö, joka tekisi vaikutuksen lukijaan; kansanedustaja, yliopiston dekaani, kuuluisan yrityksen johtaja tai henkilö, joka on saanut kunniamaininnan.

  1. Helpottaaksesi rekrytoijan työtä

Referenssien sisällyttäminen ansioluetteloosi helpottaa joidenkin työnantajien elämää, sillä he saattavat haluta keskustella referenssikohteidesi kanssa ennen haastatteluvaihetta.

Antamalla nämä tiedot etukäteen he voivat heti "tarkistaa" sinut missä tahansa valintaprosessin vaiheessa. Muista, että rekrytoijilla ei ole velvollisuutta ottaa yhteyttä suosittelijoihisi vasta työhaastatteluvaiheen jälkeen.

  1. Antaa ansioluettelollesi lisää uskottavuutta

Psykologisesti ajateltuna referenssien lisääminen antaa ansioluettelollesi hieman lisää "painoarvoa" ja uskottavuutta, koska se osoittaa, että luotat omiin ansioluetteloihisi ja että sinulla on henkilöitä, jotka takaavat soveltuvuutesi työhön aina tarvittaessa.

Se antaa myös vaikutelman, että sinulla ei ole mitään salattavaa (esim. huonot ansioluettelot, referenssien puuttuminen tai potkut edellisestä työpaikasta).

  1. Tyhjän tilan täyttäminen

Joidenkin hakijoiden, erityisesti koulunsa päättäneiden, korkeakouluopiskelijoiden tai niiden, joilla ei ole työkokemusta, ansioluettelon pituus on lyhyempi kuin 2 A4-sivua, jolloin ansioluettelon loppuun jää paljon tyhjää tilaa.

ansioluettelossa olevat suositukset

Kun otetaan huomioon edellä mainitut edut, joita ansioluetteloon lisättävistä referensseistä on, ja jos haluat parantaa ansioluettelosi ulkoasua, voit päättää lisätä referenssiosion täyttämään tyhjän tilan ja saamaan ansioluettelosi näyttämään "valmiilta".

Milloin ansioluetteloon ei pitäisi sisällyttää suosituksia?

Ansioluetteloiden käyttöönotosta lähtien on tullut yleinen käytäntö, että työnhakijat sisällyttävät ansioluetteloihinsa suosituksia. Itse asiassa jotkut uraohjaajat ovat menneet niin pitkälle, että he ovat todenneet, että suositusten sisällyttäminen ansioluetteloon on erittäin suositeltavaa!

Todellisuudessa ansioluettelon referenssit eivät ole välttämättömyys, vaan ne ovat täysin vapaaehtoisia, ja joissakin tapauksissa ne on parasta jättää ansioluettelosta pois.

Voit jättää suositukset ansioluettelosta pois ja kirjoitta "saatavilla pyynnöstä", joka voi olla paljon parempi vaihtoehto.

Tutustutaanpa ansioluetteloon lisättävien suositusten haittoihin:

  • Tässä hakuprosessin alkuvaiheessa suosituksia ei tarvita, ja ne ovat täysin epäolennaisia.
  • Se vie arvokasta tilaa, joka voidaan hyödyntää paremmin lisäämällä ansioluetteloon tärkeämpiä tietoja.
  • Se voi herättää lisää kysymyksiä tai epäilyjä, jos hakija ei voi tai ei voi mainita nykyistä/edellistä työnantajaansa.
  • Referenssejä voidaan antaa pyynnöstä, joten riittää, että kirjoitetaan: "Saatavilla pyydettäessä".
  • Kahden sopivan suosittelijan löytäminen, heidän henkilötietojensa kysyminen ja luvan pyytäminen referensseinä käyttämiseen voi viedä paljon aikaa. Miksi et käyttäisi tätä arvokasta aikaa työpaikkojen etsimiseen ja hakemiseen?

Nämä ovat kaikki päteviä perusteluja. Siksi seuraavien hakijoiden ei pitäisi kirjoittaa ansioluetteloonsa suosituksia:

  • Hakijat, jotka tarvitsevat ansioluettelossaan lisätilaa kaikkien tärkeiden tietojensa, kuten koulutus- ja työhistoriansa, sisällyttämiseen. Referenssien poisjättäminen voi vapauttaa arvokasta tilaa, jota voidaan hyödyntää näihin tietoihin, jotka voivat vahvistaa työhakemusta.
  • Hakijat, jotka ovat saaneet potkut, irtisanotut tai irtisanotut viimeisimmän työnantajansa toimesta.
  • Hakijat, joilla ei ole kahta erittäin hyvää (kaunopuheista, puheliasta ja ammattitaitoista) suosittelijaa.
  • Hakijoiden, jotka eivät halua lisätä ansioluetteloonsa suosituksia, tulisi kirjoittaa: "Referenssit ovat saatavilla pyynnöstä."
ansioluettelossa olevat suositukset

Keskeiset asiat

Nyt olet valmis aloittamaan referenssien kirjoittamisen! Jos päätät ottaa ne mukaan.

Muista vain nämä kolme pääkohtaa:

  • Sisällytä referenssejä vain, jos olosuhteet ovat oikeat. Esimerkiksi - jos työnantaja pyytää sitä, siitä on hyötyä rekrytoijalle tai jos se saa sinut näyttämään hyvältä tai uskottavammalta.
  • Valitse suositukset huolellisesti. Varmista, että he ovat merkityksellisiä haettavan työpaikan kannalta, että suhteenne on ammatillinen tai akateeminen ja että he tuntevat sinut riittävän hyvin antaakseen hyödyllisen luonnehdinnan.
  • Noudata ohjeita referenssien oikeaan muotoiluun. Varmista, että ilmoitat referenssin koko nimen, ammattinimikkeen, yrityksen nimen, työosoitteen, työpuhelinnumeron, työsähköpostin ja lyhyen kuvauksen heidän suhteestaan sinuun.

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka monta suositusta ansioluettelossani pitäisi olla?

Ansioluettelossasi olevien suositusten määrä riippuu henkilökohtaisista olosuhteistasi ja haettavasta työpaikasta. Yleisesti ottaen ansioluetteloon on suositeltavaa sisällyttää kahdesta neljään suositusta.

Miten referenssit pitäisi mainita ansioluettelossani?

Referenssit pitäisi mainita ansioluettelon lopussa kohdassa "Referenssit". Kunkin referenssin tulisi sisältää listattavan henkilön nimi, tehtävänimike, yhteystiedot ja suhde sinuun.

Ketä pyydän referenssiksi?

Referenssejä valittaessa on tärkeää valita henkilöitä, jotka voivat kertoa osaamisestasi ja pätevyydestäsi haettavaan työpaikkaan. Nämä ihmiset voivat olla entisiä esimiehiä, kollegoita, opettajia tai mentoreita.

Mitä tietoja referensseistäni pitäisi sisällyttää ansioluettelooni?

Referenssisi nimen, tehtävänimikkeen ja yhteystietojen lisäksi sinun pitäisi sisällyttää lyhyt kuvaus suhteestasi kyseiseen henkilöön ja siitä, kuinka kauan olet tuntenut hänet.

Miten voin varmistaa, että referenssikohteistani on hyötyä työhakemuksessani?

Ennen kuin luettelet jonkun henkilön referenssikohteeksi, on tärkeää kysyä häneltä lupa ja antaa hänelle kopio ansioluettelostasi. Näin hänellä on mahdollisuus valmistautua mahdollisiin kysymyksiin, joita häneltä saatetaan kysyä.

Onko mitään erityisiä näkökohtia, jotka minun on otettava huomioon, kun kirjoitan suosituksia ansioluetteloa varten?

Jos sinulla on huolia suosituksista, kuten siitä, antavatko he sinulle myönteisen arvion, on parasta keskustella näistä asioista henkilön kanssa etukäteen.

ansioluettelossa olevat suositukset

Mitä yleisiä virheitä ihmiset tekevät kirjoittaessaan suosituksia ansioluetteloa varten?

Yksi yleinen virhe on luetella suosituksia, jotka eivät tunne työtäsi tai jotka eivät voi puhua taidoistasi ja pätevyydestäsi. Toinen virhe on se, että unohdetaan kysyä henkilöltä lupa ennen kuin hänet mainitaan referenssiksi.

Miten voin varmistaa, että referenssini ovat hyvin valmistautuneita antamaan minulle myönteisen arvion?

Referensseiltäsi myönteisen arvion pyytäminen ei ole asianmukaista. Voit kuitenkin antaa heille kopion ansioluettelostasi ja kertoa heille, mitä työtä haet, jotta he voivat valmistautua vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin taidoistasi ja pätevyydestäsi.

Mitä teen, jos minulla ei ole riittävästi ammatillisia suosituksia?

Jos sinulla ei ole riittävästi ammatillisia suosituksia, voit pyytää henkilökohtaisia suosituksia, kuten ystäviä tai perheenjäseniä. On kuitenkin tärkeää huomata, että henkilökohtaiset suositukset eivät ole yhtä arvokkaita kuin ammatilliset suositukset.

Miten voin kiittää suosituksiani sen jälkeen, kun he ovat auttaneet minua työhakemukseni kanssa?

On aina hyvä idea kiittää suosituksiasi sen jälkeen, kun he ovat auttaneet sinua työhakemuksesi kanssa. Yksinkertainen kiitosviesti tai sähköposti riittää.

Luo ansioluettelosi parhaiden mallipohjien avulla

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni

Ladattavat esimerkkikirjeet

Saatekirjeen malli
Saatekirjeen muotoilu
Saatekirjeen malli opiskelijoille - yliopisto
Malli työhönoton saatekirjeeksi