Palkanlaskijan ansioluettelo | Esimerkkejä ja vinkkejä CV:n luontiin

Palkanlaskija voi olla vastuussa lukemattomien ihmisten palkkojen laskemisesta ja maksuun laittamisesta. Työ sisältää paljon vastuuta ja vaatii erityistä tarkkuutta, laskettavien alojen työehtosopimusten (ja mahdollisten henkilökohtaisten sopimuserojen!) yksityiskohtaista tuntemusta ja ripeyttä.

Muotoile :
Koko :
Muokattavissa:
Word (Microsoft)
A4
Kyllä

Esimerkki palkanlaskijan CV:stä

Pekka Palkanlaskija

Palkanlaskija 15 vuoden kokemuksella

040 123 4567

pekka.palkanlaskija@gmail.com

Kotitie 1, 00100 Helsinki

linkedin.com/in/pekka-palkanlaskija

Yhteenveto

Tarkka ja oma-aloitteinen palkanlaskija, jolla on 15 vuotta kokemusta ravintola-alan palkkojen laskemisesta yli 1 000 työntekijän yrityksille. Tuntee erinomaisesti myös KVTES:in ja käyttää sujuvasti sekä Netvisor- että Prima-ohjelmistoja. Palvelee asiakkaita ammattitaitoisesti suomeksi, englanniksi, ja ruotsiksi.

Työkokemus

Palkanlaskija, Barona, Tampere

Maaliskuu 2005–2008

  • Laski mm. kaupan-, kunta- ja ravintola-alan palkkoja
  • Valmisti lääkkeitä taidokkaasti osana lääkkeenvalmistustiimiä
  • Loi asiakirjoja ja raportteja lääkkeenvalmistukseen liittyen
  • Käytti Netvisor-, Visma- ja Prima-ohjelmistoja päivittäin
  • Ylläpiti hyvää työyhteisön ilmapiiriä

Palkanlaskija, Tilitoimisto Toimiva, Jyväskylä

Heinäkuu 2008 – helmikuu 2013

  • Laski mm. ravintola-alan, rakennusalan ja kaupan alan palkkoja
  • Käytti useita eri ohjelmistoja asiakkaiden rajapintojen perusteella, mm. Netvisor, Visma, Prima
  • Loi palkkaraportteja asiakkaidensa käyttöön ja sai kiitos selväsanaisista analyyseistään
  • Hallinnoi yhteensä 45 asiakkuutta

Koulutus

Tradenomi, Laurea, Hyvinkää

Elokuu 2002 – toukokuu 2006

  • Erikoistumisalana Talous ja rahoitus

Merkonomi, taloushallinnon osaamisala, JAO, Jyväskylä

Elokuu 1999 – toukokuu 2002

Kielitaito

Englanti (erinomainen)

Ruotsi (erinomainen)

Saksa (edistynyt)

Taidot

Prima

Netvisor

KVTES

Ravintola-alan TES

Microsoft Office -ohjelmistot


Kuvittele, mitä tapahtuisi, jos esimerkiksi suuren tehtaan palkanlaskija tulee sairaaksi, eikä hänellä ole lainkaan tuuraajaa. Harva asia saa ihmisiä työntekijät kiukkuisiksi yhtä nopeasti kuin myöhästynyt palkanmaksu. Tällaiseen ammattiin hakiessasi onkin erityisen tärkeää, että luomasi palkanlaskijan CV antaa sinusta jo ensi silmäyksellä luotettavan ja tarkan mielikuvan.

palkanlaskija cv

Miten palkanlaskijan CV laaditaan?

Palkanlaskijoiden tehtävissä tarkkuus on tärkeää. Olet vastuussa ihmisten elannosta; on sinun tehtäväsi varmistaa, että he saavat työstään korvauksen oikeamääräisesti ja oikea-aikaisesti. Kun tarkastelet erilaisia ilmoituksia, joissa haetaan palkanlaskijaa, ilmoituksissa yleensä korostuvat erilaisten ohjelmistojen ja tiettyjen työehtosopimusten hyvä tuntemus, oma-aloitteisuus ja tarkkuus.

Ansioluettelo koostetaan seuraavasti:

  • Otsikko

  • Yhteenveto

  • Työkokemus

  • Koulutustiedot

  • Tehtävään liittyvät taidot

  • Muut työhön liittyvät olennaiset asiat, esimerkiksi atk-taidot

Ansiokas ansioluettelo on tarpeeksi persoonallinen jäädäkseen mieleen, mutta tyyliltään asiallinen, jotta sinut otetaan vakavasti. Seuraavien neuvojen avulla erotut joukosta positiivisesti:

  • Räätälöi ansioluettelosi aina vastaamaan juuri kyseistä tehtävää

  • Tarkastele työpaikkailmoitusta ja mieti, mitkä ovat sen avainsanoja. Jos esimerkiksi etsitään tarkkaa ja oma-aloitteista työntekijää, jolle KVTES on tuttu, käytä näitä sanoja ansioluettelossasi. Näin parannat mahdollisuuksia läpäistä mahdollinen koneellinen seula, jota työnantaja saattaa käyttää hakemusten alkuprosessoinnissa.

  • Luo otsikko, joka kertoo soveltuvuudestasi juuri tähän työhön

  • Pysyttele olennaisessa; jos vanhat kesätyösi eivät liity haettavaan tehtävään, jätä ne (ja muu vastaava tieto) pois

Jos haluat lisää vinkkejä ansioluettelon luomiseen, muiden ansioluetteloesimerkkiemme avulla voit saada lisää ideoita hyvin CV:n laadintaan. Vaikka sisältö kannattaakin räätälöidä aina kyseistä tehtävää ajatellen, on olemassa myös tiettyjä yleisiä suuntaviivoja, jotka pätevät kaikkiin hyviin ansioluetteloihin. Jos taas mietit minkälaiset asiat ovat pahimpia mokia, joita voit CV:ssä tehdä, kannattaa lukea työnhakuartikkeleitamme.

Asettelu ja muotoilu

Ansioluettelon tehtävä on tiivistää osaamisesi ja saavutuksesi muotoon, jota työnantajan on helppo vertailla muiden ehdokkaiden kanssa. Jotta erotut joukosta eduksesi, kannattaa jo ansioluettelon muotoilulla ja asettelulla ohjata työnantajan katse tärkeimpään osaamiseesi, tuleepa se sitten työkokemuksestasi, koulutuksestasi, tai muista kyvyistäsi.

👍 Hyvin muotoiltu ansioluettelo on:

  • Ulkoasultaan miellyttävä ja neutraali
  • Helppolukuinen
  • Korostaa parhaita puoliasi

🛑 Vältä seuraavia virheitä:

  • Hankalalukuinen kirjaisintyyppi
  • Liian pieni fontti
  • Sekava ulkoasu
  • Turha pituus
  • Hyökkäävät sävyt tai häiritsevä värikirjo

Käytännössä siis haluat luoda ansioluettelon, jonka muotoilu on niin miellyttävä, että siihen ei edes kiinnitä huomiota. Näin CV:si sisältö – sinun osaamisesi – pääsee loistamaan valokeilaan. Ammattimainen asettelu kertoo myös työnantajalle ATK-taidoistasi, jotka ovat palkanlaskijalle erityisen tärkeitä. Panosta siis muotoiluun!

📌Vinkki: Suosi ansioluettelon lähettämistä PDF-muodossa. PDF-tiedosto säilyttää CV:si muotoilun ja kirjasintyypin parhaiten, sillä työnantajalla ei tarvitse olla samaa fonttia tai ohjelmistoversiota kuin sinulla jotta ansioluettelo näyttää hänen ruudullaan samalta kuin sinun.

📌Vinkki: Pidä ansioluettelosi tärkeimmät asiat sen yläosassa. Varsinkin tietokoneen ruudulta tarkasteltaessa työnantaja ei välttämättä näe koko CV:täsi kerralla, joten varmista, että hänen huomionsa kiinnittyy heti tärkeimpiin tietoihisi.

Ansioluettelon rakenne

Vaikka ansioluetteloiden erilaisilla rakenteilla onkin olemassa useampia nimiä, tiivistetysti ottaen voidaan sanoa, että erilaisia ansioluetteloita on olemassa kolmea erilaista: kronologinen, taitopohjainen ja moderni. Jokaisessa näistä on omat hyvät ja huonot puolensa. Siksi rakenteen valintaa kannattaa miettiä tarkkaan.

Kronologinen ansioluettelo on monien työnantajien suosikki ja se perinteinen, kaikkien tuntema ansioluettelomalli. Kronologisessa ansioluettelossa kaikki tiedot listataan uusimmasta kokemuksesta aloittaen ja vanhimpaan päättyen, eli käänteisessä aikajärjestyksessä. Suurimmalle osalle hakijoista, joilla on jo alan kokemusta, kronologinen ansioluettelo on yleensä paras valinta .

Funktionaalinen ansioluettelo , jonka toinen nimi on taitopohjainen ansioluettelo, keskittyy nimensä mukaisesti hakijan taitoihin. Se sopii henkilöille, joilla on paljon osaamista, joka on hankittu työkokemuksen tai akateemisten saavutusten ulkopuolella. Se saattaa olla hyvä idea myös siinä tapauksessa, että olet vasta työurasi alussa, tai vaihdat alaa. Se on myös harkinnan arvoinen malli siinä tapauksessa, että työhistoriasi on kirjava, ja haluat yhdistää eri työkokemuksistasi selkeämmän kuvan osaamisestasi.

Moderni ansioluettelo on puolestaan kronologisen ja funktionaalisen ansioluettelon yhdistelmä. Se yhdistelee molempien aiempien mallien hyvät puolet ja sopii erityisesti sellaisille työnhakijoille, joilla on jonkin verran kokemusta alalta, mutta jotka katsovat silti, että hyötyisivät myös työkokemustensa ulkopuolisten ansioiden korostamisesta. Jos siis haluat paketoida osaamisesi yhteen monesta eri tekijästä, harkitse modernia ansioluetteloa.

palkanlaskija cv

Huomiota herättävä otsikko ja yhteystiedot

Ansioluettelosi otsikon tulisi tiivistää soveltuvuutesi yhteen lauseeseen. Mieti, mitkä akateemisista saavutuksistasi, työkokemuksestasi ja muissa taidoistasi ovat parhaat valttikorttisi juuri tätä työtä ajatellen, ja tiivistä ne nasevaksi myyntilauseeksi. Varmista myös useaan kertaan, että yhteystietosi on kirjoitettu oikein ja että ne ovat selkeästi esillä. Et varmastikaan halua tehdä asioita hankalaksi työnantajalle, mikäli hän haluaa kutsua sinut haastatteluun!

Hyvä otsikko

Paavo Palkanlaskija

PHT-tutkinnon suorittanut ammattilainen 10 vuoden kokemuksella

040 123 4567

paavo.palkanlaskija@gmail.com

linkedin.com/in/paavopalkanlaskija


💡 Mikä meni oikein: Otsikko on kirjoitettu juuri tätä työtä varten ja siihen tiivistyy olennainen helposti mieleen jäävänä lauseena. Yhteystiedot ovat selkeät ja ytimekkäät, mikä jättää muulle tiedolle enemmän tilaa.

Huono otsikko

Pauli Palkansaaja

Palkkavelho

040 123 4567

roope.rontto@gmail.com

Kotikatu 1 B 11

00100 Helsinki

Suomi

Syntymäaika 20.8.1988

Siviilisääty: sinkku


💡 Mikä meni pieleen: Vaikka some-profiileissa onkin hauskaa hullutella erilaisilla titteliväännöksillä, työnhakuun ne eivät oikein istu. Syntymäajan ja siviilisäädyn sisällyttäminen ei ole tarpeellista, ja nämä tiedot vievät vain tilaa muilta – todennäköisesti tärkeämmiltä – tiedoilta. Lisäksi sähköpostiosoite on hämmentävä, sillä se ei liity henkilön nimeen millään tavalla.

📌Vinkki: Työnhakua varten kannattaa luoda henkilökohtainen, nimeesi perustuva sähköpostiosoite. rahapohatta@google.com saattaa tehdä työnantajaan lähtemättömän vaikutuksen – negatiivisen sellaisen. Työpaikan vaihtajan kannattaa miettiä harkita kahdesti sen hetkisen työsähköpostiosoitteen käyttämistä – ethän halua, että yhteystietosi muuttuvat kesken hakuprosessin.

Valokuvan hyödyt ja mahdolliset haitat

Vaikka yleensä valokuvan käyttöä ei suositella , on niiden käyttö ansioluetteloissa kuitenkin lähivuosina yleistynyt. Valokuva tekee ansioluettelostasi persoonallisen ja mikäli pääset haastatteluun asti, se helpottaa ansioluettelosi yhdistämistä haastattelumenestykseesi. On myös mahdollista, että hurmaava hymysi tekee jo ensi vilkaisulla työnantajaan positiivisen vaikutuksen. Toisaalta valokuvan käyttö mahdollistaa myös syrjinnän ulkonäön perusteella – tietoinen syrjintä on totta kai laitonta, mutta ihmisillä on usein myös alitajuntaisia ennakkoluuloja, joita he eivät itsessään tunnista. Jos päätät syystä tai toisesta käyttää ansioluettelossasi valokuvaa, kannattaa muistaa seuraavat asiat.

👍 Hyvälle valokuvalle on tärkeää:

  • Asiallinen pukeutuminen
  • Tuoreus
  • Hyvä rajaus – kasvokuva on paras vaihtoehto
  • Hyvä valaisu
  • Iloinen tai neutraali ilme

Jos jäit vielä miettimään kannattaako sinun lisätä valokuvaa ansioluetteloosi, voit lukea lisää aiheesta täältä .

Kuinka kertoa työkokemuksesta

Suurimmassa osassa palkanlaskijan tehtävistä työnantajaa kiinnostaa kaikkein eniten hakijan työkokemus. Jokaisella työpaikalla on omat vaatimuksensa, ja vaikka itse ammattitaidon ydin pysyy aina samana, parhain mahdollinen hakija valtavan vuokratyöfirman palkanlaskijatiimiin ei välttämättä ole sama tyyppi, joka kiinnittää pienen kunnanhallinnon huomion. Jossain töissä rautainen yhden alan läpikotainen tuntemus on paras myyntivalttisi, kun taas joissain tehtävissä useiden työehtosopimusten ja monien eri ohjelmistojen käyttökokemus on tärkeämpää. Käytä siis työkokemuksien kuvauksia hyväksesi ja alleviivaa niitä oppeja ja saavutuksia, joita työpaikkailmoituksen perusteella uskon palkkaavan tahdon erityisesti etsivän.

Esimerkkejä työkokemuksesta:

Palkanlaskija, Barona, Helsinki Maaliskuu 2011 – kesäkuu 2013
  • Laski mm. kaupanalan ja rakennusalan palkkoja jatkuvasti muuttuville vuokratyöntekijöille
  • Käytti Visma-ohjelmistoa tehokkaasti ja päivittäin
  • Palveli asiakkaita sekä suomeksi että englanniksi

Palkanlaskija, Pettuveden kunta, Pettuvesi Heinäkuu 2006 – Tammikuu 2010

  • Oli osa kolmihenkistä tiimiä, joka vastasi koko kunnanhallinnon palkanlaskusta
  • Oppi soveltamaan KVTES:iä erilaisissa kunta-alan tehtävissä
  • Koulutti kolmelle kesätyöntekijälle palkanmaksun periaatteet ja Netvisorin käytön

💡 Mikä meni oikein: Kummassakin esimerkissä mainitaan tehtävänimike, työskentelypaikka ja työsuhteen kesto. Osaamista numerollistetaan ja kuvauksissa käytetään avainsanoja, joita työpaikkailmoituksesta löydettiin – näissä tapauksissa “Visma” ja “KVTES”. Vuokratyöfirmakokemuksessa osoitetaan joustavuutta ja tarkkuutta alleviivaamalla jatkuvasti muuttuvia työntekijöitä. Kuntaesimerkissä puolestaan korostuu yhden alan monipuolinen asiantuntijuus ja kyky opettaa omia taitoja eteenpäin.

palkanlaskija cv

Koulutus: miten sisällyttää akateeminen tausta ansioluetteloon

Palkanlaskijaksi voi tulla monella eri tavalla. Osa palkanlaskijoista on taustaltaan taloushallintoon erikoistuneita merkonomeja, toisilla on puolestaan tradenomin tutkinto. Osa palkanlaskijoista on valmistunut korkeakoulutusta jollekin aivan muulle alalle, mutta päätynyt tavalla tai toisella toimimaan palkanlaskijoina, ja lopulta suorittanut PHT-tutkinnon. Palkanlaskentaan järjestetään myös erilaisia lyhytkoulutuksia, joten pätevyyksien akateeminen tausta on todella kirjava. Siksi palkanlaskijan CV:ssä on tärkeää olla selväsanainen omasta koulutustaustasta.

  • Aloita uusimmasta tutkinnosta ja etene käänteissä kronologisessa järjestyksessä
  • Muista listata tutkinnon myöntänyt koulu
  • Merkitse aloituspäivä ja valmistumisaika kuukauden tarkkuudella
  • Pääaine ja/tai tutkielman aihe kannattaa mainita, mikäli ne liittyvät haettavaan työhön

Lyhyt ja ytimekäs koulutusosio toimii erityisesti jo kokemusta kartuttaneille ammattilaisille, mutta jos oletkin vasta työurasi alussa, ei hätää! Koulutusosiossa voit korostaa opinnoissa saamiasi onnistumisia ja saavutuksia ja näin tehdä itsestäsi haluttavamman työntekijän. Toimi siis näin:

  • Korosta hyvää opintomenestystäsi
  • Kielitaito ja kansainvälistyminen ovat valttikortteja: kerro opiskelijavaihdosta tai kielikurssien menestyksestä
  • Opinnäytetyösi aihe voi tuoda sinulle lisäpisteitä
  • Sisällytä mukaan alaan liittyvät lyhytkurssit, jotka kertovat ammattitaidoistasi, vaikka ne eivät olisikaan johtaneet tutkintoon

Esimerkkejä koulutuksen esittelystä

Alta löydät esimerkkejä siitä, kuinka koulutustiedot voi kirjata ansioluetteloon.

Kokenut palkanlaskija etsii uusia haasteita:

PHT-tutkinto, Tili-instituuttisäätiö

Syyskuu 2016

Merkonomi, taloushallinnon osaamisala, JAO, Jyväskylä

Elokuu 2007 – toukokuu 2010


💡 Mikä meni oikein: Lyhyestä virsi kaunis. Tutkintonimike, myöntänyt taho ja suoritusajankohta riittävät. PHT-tutkinto yksistään kertoo jo hakijan ammattitaidosta, ja toinen listattu tutkinto kertoo sen, minkä tutkinnon perusteella sitä päästiin suorittamaan. Muuta (esimerkiksi peruskoulun valmistumisvuotta) ei tarvita.

Merkonomiopiskelija etsii työharjoittelupaikkaa:

Tämänhetkiset opinnot: Merkonomi, Helsinki Business School,

Elokuu 2018 – nykyhetki

  • Erikoistumisalueena taloushallinto
  • Opinnoista suoritettu 80/120 op

💡 Mikä meni oikein: Esimerkki tekee selväksi senhetkisten opintojen edistymistilanteen ja antaa työnantajalle osviittaa siitä, kuinka paljon opiskelija suunnilleen jo osaa. Erikoistumisala mainitaan, vaikka opinnot eivät ole vielä valmiit, sillä vain taloushallinnon merkonomeilla on mahdollista toimia palkanlaskijoina.

Taidot, joita palkanlaskija tarvitsee

Palkanlaskijat toimivat monenlaisissa ympäristöissä; suurissa yrityksissä, julkishallinnossa, tilitoimistossa, vuokrafirmoissa. Erilaiset työympäristöt tuovat mukanaan erilaisia vaatimuksia. Joissain työpaikoissa ollaan palkkaamassa talosta lähteneen palkanmaksajan korvaajaa, ja voi olla, että työnantajaa kiinnostaa lähinnä yhden tietyn työehtosopimuksen ja ohjelmiston tunteminen, jotta uusi työntekijä pääsee sujahtamaan tyhjäksi jääneisiin kenkiin mahdollisimman mutkattomaksi. Toisaalta esimerkiksi vuokratyötä välittävä firma saattaa kaivata nopeaa oppijaa, joka pystyy omaksumaan useita erilaisia työehtosopimuksia, sillä palkkoja lasketaan monelle eri alalla. Tilitoimistossa puolestaan saatetaan arvostaa useiden eri ohjelmistojen osaamista. Siksi tämän osion räätälöinti työilmoituksesta löytyvien vihjeiden avulla on tärkeää. Korosta siis myös taito-osiossa niitä kykyjäsi, jotka vastaavat parhaiten työpaikkailmoituksen vaatimuksiin!

Hyvä taito-osio yhdistää sekä niin sanottuja kovia taitoja että pehmeitä taitoja. Mitä näillä tarkoitetaan? Löydät esimerkkejä alta: 👇

Kovat taidot

Kovilla taidoilla tarkoitetaan sellaisia kykyjä, joita on mahdollista opetella ja mitata. Tähän kategoriaan luetaan siis esimerkiksi tietokonetaidot, kielitaidot, ja erilaiset ohjelmistot. Kovat taidot kertovat osaamisesta.

Esimerkkejä palkanlaskijan kovista taidoista:

  • Eri alojen TES:ien tuntemus, esim.
    • KVTES
    • Ravintola-alan TES
  • Alan ohjelmistot, esim.
    • Netvisor
    • Visma
  • Yleiset ATK-taidot
  • Kielitaidot, esim.

Pehmeät taidot

Pehmeillä taidoilla viitataan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, joiden oppiminen ja mittaaminen on hankalaa. Ne kertovat henkilön soveltuvuudesta itse alalle.

Esimerkkejä palkanlaskijan pehmeistä taidoista:

  • Oma-aloitteisuus
  • Tarkkuus
  • Kyky ja halu oppia uutta
  • Ihmissuhdetaidot
  • Asiakaspalvelutaidot
  • Ongelmanratkaisutaidot

Ansioluettelossa kannattaa yhdistellä sekä kovia että pehmeitä taitoja. Pelkkien pehmeiden taitojen listaaminen voi antaa hakijasta ympäripyöreän kuvan. Lisäksi liian monen pehmeän taidon listaaminen voi myös vaikuttaa hieman itseriittoiselle, sillä pehmeät taidot ovat lopulta positiivisia persoonallisuudenpiirteitä. Toisaalta pelkkien kovien taitojen listaaminen saattaa aiheuttaa kylmäkiskoisen mielikuvan tai kieliä rekrytoijalle siitä, että hakija ei osaa arvioida omia henkilökohtaisia puoliaan. Siksi sekä pehmeiden että kovien taitojen yhdistely on paras menettelytapa. Ansioluettelopohjistamme saat ideoita siihen, minne taito-osio kannattaa CV:ssä sijoittaa.

palkanlaskija cv

Ammatillinen yhteenveto tiivistää kykysi ja tavoitteesi

Ammatillinen yhteenveto tiivistää osaamisesi ytimekkääksi ateriaksi, jonka tarjoilet työnantajalle hopeatarjottimella. Sen tulee keskittyä ydinosaamiseesi ja saavutuksiisi ja kertoa työnantajalle, miksi juuri sinut tulisi palkata kyseiseen työhön. Yhteenveto on myös erinomainen tilaisuus käyttää työpaikkailmoituksesta bongaamiasi avainsanoja; näin mahdollisen automaattisen seulan läpäiseminen on helpompaa.

Ansiokas yhteenveto rakennetaan vaikkapa näin:

  • Aloita parhaalla puolellasi
  • Muista mainita hakemasi titteli
  • Pidä yhteenveto korkeintaan viisirivisenä
  • Numerollista saavutuksesi

Miltä tällainen ansiokas yhteenveto sitten näyttää? Esimerkiksi tällaiselta: 👇

ESIMERKKI HYVÄSTÄ YHTEENVEDOSTA

PHT-tutkinnon suorittanut palkanlaskija, jolla on 10 vuotta kokemusta niin tilitoimistotyöstä kuin yrityksen sisäisestä palkkahallinnosta. Laskenut yli 20 eri alan palkkoja, mm. rakennus- ja ravintola-alojen. Käyttää Netvisor- ja Visma-ohjelmistoja vaivatta ja palvelee asiakkaita sekä suomeksi että ruotsiksi.


💡 Mikä meni oikein: Yhteenveto aloittaa korostamalla hakijan ammatillista pätevyyttä sijoittamalla alkuun tutkintonimikkeen, joka löytyy vain 700 henkilöltä Suomessa. Teksti kertoo myös hakijan monipuolisesta työehtosopimusten tuntemisesta ja numerollistaa kokemusta. Käytetyt esimerkkialat ja ohjelmistojen nimet on poimittu työnhakuilmoituksesta, eli teksti on räätälöity paikkaa ajatellen.

ESIMERKKI HUONOSTA YHTEENVEDOSTA

Ensimmäistä vakituista työtään etsivä palkanlaskija, joka osaa hyvin englantia. Ravintola-alan TES:sistä omakohtaista kokemusta.


💡 Mikä meni pieleen: Esimerkki korostaa hakijalle epäedullisia asioita. Se luo mielikuvaa pätkätöitä tehneestä tarjoilijasta, joka haluaa nyt hypätä toimistotyöhön palkkahallinnossa. Pätkätöissä tai tarjoilemisessa ei tokikaan ole mitään vikaa, mutta yhteenvedon pitäisi alleviivata parhaita puoliasi. “Ravintola-alan TES:in erinomaisesti tunteva palkanlaskija” olisi paljon parempi tapa aloittaa tämä yhteenveto.

Palkanlaskijan ansioluettelon lisäosiot

Valitsit sitten millaisen ansioluettelopohjan tahansa, valitsemasi CV:n lisäosiot ovat erinomainen tapa kiinnittää työnantajan huomio osaamisesi tärkeimpiin alueisiin. Lue työpaikkailmoitus läpi huolellisesti ja mieti, mitkä asiat siinä korostuvat. Jos oikeanlaisesta hakijasta puhutaan vuorovaikutustaitoisena tiimipelaajana, saattaisit hyötyä esimerkiksi harrastusosiosta, mikäli olet harrastanut pitkään jotain joukkuelajia. Jos taas ilmoituksessa korostuvat oma-aloitteisuus ja uusien ohjelmistojen nopea oppiminen, kannattaa harkita esimerkiksi ammattitaidon päivittäminen -osiota, jossa voisit kertoa erilaisista tavoista, joilla olet päivittänyt osaamistasi. Valitsit sitten ansioluetteloosi millaisia lisäosioita tahansa, tärkeintä on, että ne on räätälöity hakemaasi tehtävää varten ja että ne alleviivaat työtä parhaiten vastaavia taitojasi.

Kielitaito

Kuten monissa muissakin tehtävissä, myös palkanlaskijalle kielitaito on aina eduksi. Moniin tehtäviin kuuluu paitsi numeroiden naputtelua, myös esimerkiksi sairaslomien käsittelyä ja yhteydenpitoa asiakkaisiin. Hyvä kielitaito voi avata palkanlaskijalle ovia sellaisten asiakkuuksien parissa, joihin toisten kielitaito ei välttämättä riitä – esimerkiksi Japanista lähtöisin olevilla yrityksillä saattaa olla Suomessa oma toimistonsa, ja vaikka yrityksen työkieli olisikin vaikka englanti, voi palkanlaskijataholle olla ainoastaan eduksi, jos he pystyvät kommunikoimaan myös yrityksen perustamismaan kielellä.

Arvioidessasi kielitaitoasi ole rehellinen. Vaikka selviäisitkin työhaastattelusta ilman, että kielitaitoasi testataan, saattaa pilkka osua omaan nilkkaan myöhemmin. Jos olet vaikka väittänyt puhuvasi saksaa ja sinut siksi laitetaan työskentelemään saksankielisen yrityksen palkanlaskussa, joudut ahmimaan sanakirjan varsin sukkelasti…

Palkanlaskijan ansioluettelo pähkinänkuoressa

Olemme käyneet tässä artikkelissa läpi hyvän palkanlaskijan ansioluettelon periaatteita. Tiivistetäänpä ne vielä lyhyeksi muistilistaksi:

  • Varmista ansioluettelosi helppolukuisuus

  • Tarkista, että yhteystietosi ovat ajantasaiset

  • Oikolue tekstisi huolella

  • Mukauta ansioluettelosi korostamaan hakemasi työn vaatimia taitojasi

  • Kerro työkokemustesi kuvauksissa saavutuksistasi ja onnistumisistasi

  • Pidä koulutusosa lyhyenä, mikäli sinulla on jo alan työkokemusta

  • Lue työilmoitus huolella ja alleviivaa työtä vastaavia kovia ja pehmeitä taitojasi

  • Muokkaa CV:si lisäosiot tavalla, jotka korostavat soveltuvuuttasi ja parhaita puoliasi

Täydennä CV:tä saatekirjeellä

Hyvin laaditun ansioluettelon ohella saatekirje on paras tapa kiinnittää työnantajan huomio. Kuten ansioluettelo, myös saatekirje tulee aina räätälöidä kyseistä työpaikkaa varten. Osoita kiinnostuksesi työnkuvaa ja yritystä kohtaan ja korosta osaamisesi niitä alueita, joiden uskot olevan eniten eduksesi. Tässä kohtaa työpaikkailmoituksen tarkasta lukemisesta on hyötyä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että ansioluettelosi sopii yhteen saatekirjeesi kanssa. Kun rakennat ansioluettelosi käyttämällä ansioluettelopohjiamme , saat luotua myös samaan CV-mallia varten luodun saatekirjeen näppärästi.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä PHT tarkoittaa?

PHT on tutkintonimike palkkahallinnon asiantuntijalle, joka on suorittanut Tili-instituuttisäätiön hallinnoiman tutkinnon. PHT-tutkinnon suorittaneita palkanlaskijoita on vuoteen 2022 mennessä Suomessa noin 700. Tutkinnon suoritusvaatimuksena on alan vähintään kolmen vuoden työkokemus ja soveltuva tutkinto. Tili-instituuttisäätiö on taloushallintoliiton osa.

Täytyykö palkanlaskijalla olla korkeakoulututkinto?

Ei tarvitse. Palkanlaskijaksi voi opiskella myös ammattikoulussa opiskelemalla liiketoimintaa ja erikoistumalla taloushallintoon.

Luo ansioluettelosi parhaiden mallipohjien avulla

Luo ansioluettelosi 15 minuutissa

Ilmainen kokoelmamme asiantuntevasti suunniteltuja saatekirjemalleja auttaa sinua erottumaan joukosta ja pääsemään askeleen lähemmäs unelmiesi työpaikkaa.

Luo ansioluetteloni